Διεθνής Τύπος: Η Pfizer ζητά έγκριση για το χάπι κατά του κορονοϊού – Η Ρωσία χτυπά δορυφόρο και αυξάνει τις ανησυχίες της Δύσης

Διεθνής Τύπος: Η Pfizer ζητά έγκριση για το χάπι κατά του κορονοϊού – Η Ρωσία χτυπά δορυφόρο και αυξάνει τις ανησυχίες της Δύσης

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Pfizer ζητά την έγκριση του χαπιού για τον ιό». Η εταιρεία ζήτησε από τον FDA  να εγκρίνει την εύχρηστη θεραπεία καθώς οι ΗΠΑ εξασφαλίζει αποθέματα. Η χρήση του χαπιού θα γίνεται από ασθενείς υψηλού κινδύνου. Το χάπι θα μπορεί να είναι διαθέσιμο στα τέλη του έτους. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Μεγάλο στοίχημα στο χάπι για να δαμαστεί ο ιός». Η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει 5 δις δολάρια για να εξασφαλίσει ποσότητες που θα μπορούν να χορηγηθούν σε 10 εκατ. ασθενείς, με την ελπίδα ότι θα αποτρέψει τις βαριές νοσήσεις και τους θανάτους. Οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο συμφωνούν να κάνουν συνομιλίες για τα πυρηνικά οπλοστάσια». Η υπόσχεση δόθηκε στην συνομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ. Αν και οι ΗΠΑ ανησυχούν για την ενίσχυση της Κίνας, η συνομιλία των δύο ηγετών φέρνει μια χαλάρωση στην ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Τέλος, οι New York Times: «Οι αμερικανοί φοβούνται τον πληθωρισμό αλλά ξοδεύουν ελεύθερα». Οι πολίτες των ΗΠΑ ξοδεύουν τις οικονομίες που έκαναν τον καιρό της πανδημίας, με τις παραγγελίες τους να βάζουν δύσκολα στις ήδη επιβαρυμένες αλυσίδες προσφοράς.

Στη Γαλλία, ο πύραυλος της Ρωσίας που χτύπησε δορυφόρο αυξάνει τις ανησυχίες για κλιμάκωση των ανταγωνισμών εξοπλισμών. Η Libération κυκλοφορεί με σχετικό τίτλο: «Διάστημα: η κούρσα για την τροχιά». Η Ρωσία αναγνώρισε την Τρίτη ότι εκτόξευσε έναν πύραυλο εναντίον ενός δορυφόρου του οποίου τα συντρίμμια απειλούσαν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η «επικίνδυνη και ανεύθυνη» -σύμφωνα με τις ΗΠΑ- ενέργεια αυξάνει τους φόβους για μια στρατιωτική κλιμάκωση. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Ο ρωσικός πύραυλος που επανεκκινεί την μάχη για το διάστημα». Με το να καταστρέψει έναν δορυφόρο με ευθύ χτύπημα, η Μόσχα μπαίνει στον στρατηγικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, ρισκάροντας να θέσει σε κίνδυνο τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η Le Monde γράφει: «Μετανάστες: η Λευκορωσία καθυστερεί, η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις». Ο Λουκασένκο λέει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει 2.000 με 3.000 μετανάστες στις πατρίδες τους. Ο Πούτιν συμφωνεί στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Λευκορωσίας και ΕΕ, όμως στο μέτωπο της Ουκρανίας, ο διάλογος κωφών συνεχίζεται. Τέλος, η Humanité: «Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος: πώς να προστατέψουμε αυτές τις φωνές που ενοχλούν». Μια πρόταση νόμου επιδιώκει να ενισχύσει τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων που είναι εντελώς εκτεθειμένοι.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα στο κόμμα του. Οι Times γράφουν σχετικά: «Οι Τόριδες βουλευτές αναμένεται να εξεγερθούν για την απαγόρευση των δεύτερων δουλειών». Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να αντιμετωπίσει την οργή των βουλευτών του για την υποχώρησή του, όπως την αντιλαμβάνονται οι βουλευτές, στο θέμα της ιδιωτικής εργασίας τους. Και ο Independent για το ίδιο ζήτημα, γράφει: «Ο Τζόνσον υποχωρεί στην πίεση για τις δεύτερες δουλειές των βουλευτών». Ο βρετανός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αναλάβει δράση για τις δεύτερες δουλειές των βουλευτών καθώς σήμερα η Βουλή των Κοινοτήτων καλείται να ψηφίσει πρόταση των Εργατικών να τεθεί τέλος στις συμβουλευτικές δουλειές και το λόμπινγκ των βουλευτών. Στον Guardian διαβάζουμε: «Ο Γκόουβ σύρεται στην μανία ευνοιοκρατίας με τα συμβόλαια £164 εκατομμυρίων για τον κορονοϊό σε υποστηρικτή του». Ένας σπόνσορας της εκστρατείας του πρώην υπουργού Μάικλ Γκόουβ για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος κέρδισε κρατικά συμβόλαια ύψους 164 εκατ. λιρών αφού ο υπουργός τον έβαλε στην «λωρίδα VIP», από την οποία η κυβέρνηση έδωσε σχεδόν 5 δις λίρες σε εταιρείες με πολιτικές διασυνδέσεις με τους Τόριδες. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Εκκλησία δέχεται κριτική επειδή βοηθά αιτούντες άσυλο να κοροϊδέψουν το σύστημα». Ερωτήματα τίθενται για το πώς οι πρόσφυγες αλλάζουν θρήσκευμα για να αποφύγουν την απέλαση μετά την βομβιστική επίθεση στο Λιβερπουλ από έναν σύριο του οποίου η αίτηση για άσυλο είχε απορριφθεί πριν επτά χρόνια.

Στη Γερμανία, η νέα κυβέρνηση αναμένεται να είναι έτοιμη σύντομα. Η γράφει Süddeutsche Zeitung σχετικά: «Η συμφωνία για το συνασπισμό θα είναι έτοιμη σύντομα». Τα κόμματα που συμμετέχουν χαιρετίζουν την γρήγορη πρόοδο και θέλουν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις την επόμενη εβδομάδα. Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Τα ομόσπονδα κρατίδια επεκτείνουν σημαντικά τον κανόνα 2G». Θέτουν αιτήματα για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ενώ παράλληλα σχηματίζονται ομάδες διαλογής (τριάζ) στο Ζάλτσμπουργκ. Τέλος, η Die Welt: «Εμβαθύνοντας την αυτονομία των ανθρώπων». Τα κόμματα του σχηματιζόμενου κυβερνητικού συνασπισμού συζητούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των εργαζόμενων σε γηροκομεία και νηπιαγωγεία. Η κίνηση δέχεται μικτές αντιδράσεις από τις επαγγελματικές ενώσεις.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η ανάκαμψη των κρουσμάτων δίνει ώθηση στο υγειονομικό διαβατήριο». Περισσότερες κοινότητες σχεδιάζουν να υιοθετήσουν την απαίτηση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, είτε για διασκέδαση είτε για εργασία. Και η El Mundo: «Η κυβέρνηση θάβει την αριστεία και δίνει πτυχία με αναστολές». Οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούν να αποφοιτήσουν χωρίς να έχουν περάσει όλα τα μαθήματα, πηγαίνοντας στις εξετάσεις για το πανεπιστήμιο με μαθήματα να εκκρεμούν.

Στην Ιταλία, οι περιφέρειες θέλουν να εφαρμόσουν το μοντέλο της Αυστρίας, με την κυβέρνηση να αντιδρά. Η Il Messaggero γράφει σχετικά: «Περιφέρειες: περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους». Τα κρούσματα έχουν πάρει την ανιούσα στην χώρα και οι περιφερειάρχες λένε ότι «δεν θέλουμε να κλείσουμε, καλύτερα να το κάνουμε όπως η Αυστρία». Στην Corriere de la Sera διαβάζουμε: «Οι περιφέρειες θέτουν περιορισμούς στους ανεμβολίαστους». Οι περιφερειάρχες θέλουν να περιορίσουν όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, η κυβέρνηση όμως βάζει φρένο στα σχέδιά τους: το νέο πράσινο πάσο και οι περιορισμοί θα επιβληθούν μόνο σε περιοχές πορτοκαλί κινδύνου. Η La Repubblica έχει κύριο τίτλο: «Σχολεία: η επιστροφή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης». Η αύξηση των κρουσμάτων και η βραδυπορία των τοπικών υγειονομικών αρχών σχετικά με τα τεστ στρέφουν και πάλι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα προς την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τέλος, η La Stampa: «Συμφωνία ανάμεσα στους επικεφαλής, ο Ντι Μάιο λέει όχι». Οι μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις έχουν ευρεία στήριξη από τα κόμματα. Ο Ντράγκι κάνει άνοιγμα στα εργατικά σωματεία λέγοντας ότι θα μειώσει κατά 8 δις ευρώ τους φόρους για τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter