Διεθνής Τύπος: Η Πολωνία δίνει μαχητικά στην Ουκρανία – Συνελήφθη ο σύζυγος της πρώην πρωθυπουργού της Σκωτίας

Διεθνής Τύπος: Η Πολωνία δίνει μαχητικά στην Ουκρανία – Συνελήφθη ο σύζυγος της πρώην πρωθυπουργού της Σκωτίας

Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Ένας κοινός εχθρός δένει την Ουκρανία σφιχτά με την Πολωνία». Ο πρόεδρος Ζελένσκι, σε επίσκεψη στη Βαρσοβία, θεμελίωσε μια νέα σχέση με βάση τη στρατιωτική συνεργασία απέναντι στη Μόσχα, αφού θα λάβει έως και 30 μαχητικά αεροσκάφη. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Ουκρανία ‘έτοιμη’ για συνομιλίες για την Κριμαία με το Κρεμλίνο αν η αντεπίθεση πετύχει». Ο βοηθός του ουκρανού προέδρου, Αντρίι Συμπίχα, μιλά στην εφημερίδα για την απελευθέρωση της χερσονήσου, ενώ κάνει λόγο για αδιέξοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η Washington Post  γράφει: «Η δίκη και οι εκλογές του 2024 είναι πιθανό να συγκρουστούν». Αναμένονται καθυστερήσεις στην υπόθεση του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, της οποίας η ακροάσεις μπορεί να κρατήσουν πάνω από χρόνο. Τέλος, η Wall Street Journal γράφει: «Καθώς ο Τραμπ αντιμετωπίζει νομικό αγώνα, οι Δημοκρατικοί επιθυμούν μια επανάληψη». Οι περισσότεροι στο Δημοκρατικό κόμμα θεωρούν ότι ο Τραμπ είναι μια απειλή για την αμερικανική δημοκρατία, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι ο ιδανικός αντίπαλος για τον Μπάιντεν στις εκλογές του 2024.

Στη Βρετανία, ο Independent ρωτάει: «Λοιπόν, πόσα ήξερες όταν παραιτήθηκες, Νίκολα;». Η εφημερίδα κάνει δηκτική ερώτηση προς την πρώην πρωθυπουργό της Σκωτίας της οποίας ο σύζυγος συνελήφθη την Τετάρτη στο πλαίσιο έρευνας για πιθανή κακοδιαχείριση σε δωρεές του κόμματος. Η Daily Telegraph γράφει: «Η αστυνομία αντιμέτωπη με ερωτήματα για πιθανές καθυστερήσεις στη σύλληψη στο σπίτι της Στέρτζον». Ο σύζυγος της πρώην πρωθυπουργού της Σκωτίας κρατείται ως μέρος της έρευνας για τις δωρεές £600.000 στο Σκωτσέζικο Εθνικό κόμμα.οι Times γράφουν: «Τόρις βουλευτής μπλεγμένος σε σκάνδαλο τζόγου». Ο συντηρητικός πολιτικός Σκοτ Μπέντον προσφέρθηκε να κάνει λόμπινγκ στην κυβέρνηση για χάρη στοιχηματικής εταιρείας, με αντάλλαγμα πληρωμές. Τέλος, Guardian έχει τίτλο: «Αποκάλυψη: Η βασιλική οικογένεια πήρε £1,2 δις σε ιδιωτικό εισόδημα από τις εκτάσεις της». Η έρευνα δείχνει ότι τα εισοδήματα της βασιλικής οικογένειας μεγάλωσαν κατά δεκαέξι φορές στη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Νότος, φυγή από το σχολείο». Την προηγούμενη χρονιά έμειναν στην ίδια τάξη λόγω απουσιών 83.000 μαθητές, φέτος υπάρχουν φόβοι για περισσότερους μαθητές. Στην περιφέρεια της Νάπολης εμφανίζεται η μεγαλύτερη εγκατάλειψη, με το 60% των μαθητών να τα παρατάνε. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Φόβος για τον Μπερλουσκόνι: “Είναι βράχος, θα τα καταφέρει”». O πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται στην εντατική σε νοσοκομείο του Μιλάνου. Οι γιατροί λένε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή αλλά σοβαρή. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ρόμα και Λάτσιο, οι ηγέτες υπό διερεύνηση». Η έρευνα για τα κέρδη  απασχολεί σοβαρά τις ποδοσφαιρικές ομάδες του πρωτεύουσας: γραφεία ερευνώνται από την οικονομική εισαγγελία. Πρόεδροι και στελέχη στο στόχαστρο των εισαγγελέων Ρώμης και Τίβολι. Τέλος, η Corriere della Sera: «Φόβοι για τον Μπερλουσκόνι». Ο ηγέτης της Φόρτσα Ιτάλια στην εντατική, με φόβους για λευχαιμία και πνευμονική λοίμωξη.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Οι φύλακες άγγελοι των διαδηλώσεων». Την ώρα της καταστολής, οι βοηθοί με το χαρακτηριστικό σταυρό στο κράνος φροντίζουν τους τραυματίες στις διαμαρτυρίες εναντίον της μεταρρύθμισης των συντάξεων. Στη Libération διαβάζουμε: «Ζεράλ Νταρμανέν: Φύλακας της αταξίας». Οι αντι-αλήθειες του υπουργείου Εσωτερικών, την Τετάρτη, ξεδιπλώθηκαν ενώπιον των βουλευτών. Ο Νταρμανέν δεν κρύβει τη φιλοδοξία του ότι στοχεύει στην πρωθυπουργία. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κατηγορούμενος στη Νέα Υόρκη, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να γυρίσει τις κατηγορίες προς όφελός του». Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι παραποίησε δημόσια έγγραφα για να αγοράσει τη σιωπή μιας πορνοστάρ. Ο υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών έχει δηλώσει αθώος και προσπαθεί να αντεπιτεθεί επικοινωνιακά για να συσπειρώσει τη βάση του. Τέλος, η Le Figaro: «Συντάξεις: Τα συνδικάτα τα παίζουν όλα για όλα». Την επαύριον της συνάντησης με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν τα συνδικάτα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις χωρίς να πέσουν στην παγίδα της βίας.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Σάντσεθ ενθαρρύνει τη συμφωνία μεταξύ Sumar και Podemos». Ο πρόεδρος της κυβέρνησης απορρίπτει τους υπαινιγμούς του Πάμπλο Ιγκλέσιας και τον διορθώνει: «Αυτό που θέλω είναι όλα τα κομμάτια του παζλ να ταιριάζουν μεταξύ τους». Και η El Mundo: «Ο πόλεμος στην Αριστερά θέτει σε κίνδυνο 7 τοπικές κυβερνήσεις του Σοσιαλιστικού κόμματος». Οι εντάσεις μεταξύ Podemos και των κομμάτων που στηρίζουν τη Γιολάντα Ντίαθ αυξάνονται στις κοινότητες εν όψει των τοπικών εκλογών στις 28 Μαΐου. 

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Τραμπ: Η Αριστερά θέλει να επηρεάσει τις εκλογές». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επικρίνει την ιστορική διαδικασία σε βάρος του. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Αντεπίθεση του Τραμπ». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αντέδρασε στο κατηγορητήριο με ύβρεις. Η διαδικασία θα κρατήσει την Αμερική απασχολημένη για πολύ καιρό και η επόμενη δικαστική ημερομηνία έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο. Τέλος, η Die Welt: «Η Πολωνία θέλει να παραδώσει έως και 30 μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο». Ο πρόεδρος Ζελένσκι συναντά τον ομόλογό του Ντούντα στη Βαρσοβία. Οκτώ MiG-29 έχουν ήδη παραδοθεί. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter