Διεθνής Τύπος: Η Πολωνία θέλει να στείλει Leopard στην Ουκρανία – Έρευνα για τη φοροδιαφυγή Ζαχάβι στη Βρετανία

Διεθνής Τύπος: Η Πολωνία θέλει να στείλει Leopard στην Ουκρανία – Έρευνα για τη φοροδιαφυγή Ζαχάβι στη Βρετανία

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Πολωνία θέλει να υποβάλει αίτηση στη Γερμανία για παράδοση Leopard». Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD λέει ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Το Κρεμλίνο επικρίνει την υπουργό Εξωτερικών Μπέρμποκ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Πολωνία υποβάλλει αίτηση για άρματα μάχης Leopard». Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση του Βερολίνου άδεια για εξαγωγές στην Ουκρανία. Οι Πράσινοι και το FDP υπόσχονται να δώσουν την έγκρισή τους. Τέλος, η Die Welt αποφάσισε σήμερα να κυκλοφορήσει με μια ολοσέλιδη φωτογραφία ενός μικρού κοτόπουλου, με τον λιτό τίτλο: «Κίτρινο…». 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «H Microsoft αναμένεται να επενδύσει δισεκατομμύρια στην νεοφυή επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης». Ο τεχνολογικός γίγαντας στηρίζεται στη σχέση με τον δημιουργό του ChatGPT, με ένα σχέδιο για τα αρκετά επόμενα χρόνια. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, αλλά οι ειδικοί διχάζονται στο πόσο και το πόσο γρήγορα». Οι τιμές στα βασικά αγαθά εξακολουθεί να επιβαρύνει τα μικρά και μεσαία εισοδήματα δυσανάλογα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Πρώην πράκτορας του FBI κατηγορείται ότι παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις με τη βοήθεια στον ολιγάρχη Ντερίπασκα». Ο Τσαρλς Μαγκόνιγκαλ συνελήφθη το σαββατοκύριακο, ενώ κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο Σούνακ δίνει εντολή για έρευνα στην υπόθεση φοροδιαφυγής του Ζαχάβι». Ο πρωθυπουργός έδωσε τη Δευτέρα το πράσινο φως για να ξεψαχνιστούν τα οικονομικά στοιχεία του υπουργού Εξωτερικών, μετά την αποκάλυψη ότι απέκρυψε ότι ήρθε σε συμβιβαστική λύση με την εφορία για τους απλήρωτους φόρους του. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι ‘χρειάζονται απαντήσεις’ σχετικά με τους φόρους του Ζαχάβι». Η Ντάουνινγκ Στριτ ανησυχεί ότι μπορεί να χρειαστεί να λάβει μέτρα για τις φορολογικές υποθέσεις του υπουργού Εξωτερικών. Στον Independent διαβάζουμε: «Πώς μπορεί να κρατήσει τη θέση του;». Ο υπουργός Εξωτερικών, Ναντίμ Ζαχάβι, έκρυψε από τον πρωθυπουργό ότι πλήρωσε πρόστιμο για τις φορολογικές του ατασθαλίες. Επιτροπή θα ερευνήσει αν καταπάτησε τον υπουργικό κώδικα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Κίνα μπορεί να εκμεταλλευτεί laptop, αυτοκίνητα και ψυγεία για να κατασκοπεύσει τη Βρετανία». Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Πεκίνο έχει τη δυνατότητα να… κρυφακούει μέσα από τις συσκευές που κατασκευάζονται στο έδαφός της.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Υποκλοπές: η Μελόνι φρενάρει τον Νόρντιο». Η πρωθυπουργός παρεμβαίνει στο γύρο πίεσης από τον υπουργό Δικαιοσύνης και επιβάλλει εκεχειρία με τους εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση έναντι της Μαφίας. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Μελόνι προς Νόρντιο: ως εδώ». Η πρωθυπουργός μεταφέρει την επιθυμία της στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι δεν θέλει να υπάρχει κόντρα με τους δικαστικούς. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Στοπ στο ρωσικό αέριο το 2024». Υπεύθυνος από την πετρελαϊκή ΕΝΙ λέει στην εφημερίδα ότι η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα που έχει στενές σχέσεις με τη Βόρεια Αφρική, και μπορεί αυτό να καταστήσει τη χώρα ευρωπαϊκό κόμβο ενέργειας. Τέλος, η Corriere della Sera: «Αέριο, πέντε συμφωνίες αντικατάστασης της Ρωσίας». Η Μελόνι υπογράφει τις συμφωνίες παροχής αερίου από την Αλγερία, ενώ υπόσχεται να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο μέχρι το 2024.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Βαρέα και ανθυγιεινά, εκατομμύρια μισθωτοί στο καναβάτσο». Οι εργαζόμενοι επικρίνουν σφοδρά τις προβλέψεις για βαρέα που προτείνονται στο σχέδιο νόμου που για τις συντάξεις, το οποίο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα. Στη Libération διαβάζουμε: «Μετά το πάρκο, η ταινία… Le Puy du Fourbe». Η πρώτη παραγωγή του Puy du Fou ξαναγράφει την ιστορία της Επανάστασης στο ίδιο αντιδραστικό και προκατειλημμένο μοντέλο με τις παραστάσεις στο θεματικό πάρκο στη Βανδέα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Υποκλοπές: εκλεγμένοι ευρωπαίοι αντιπρόσωποι στην εποχή της υποψίας». Το πρόσφατο σκάνδαλο με το Μαρόκο και το Κατάρ δεν έχει αποκαλύψει ακόμα όλα τα μυστικά του, όμως έχει ήδη αναδείξει το πόσο εύθραυστο είναι το ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Οι ευρωβουλευτές που έχουν συνηθίσει να λειτουργούν εν κρυπτώ μοιάζουν πιο εκτεθειμένοι από ποτέ: όλο και περισσότεροι παραδέχονται ότι… παρέλειψαν να δηλώσουν δώρα από χώρες εκτός ΕΕ. Τέλος, η Le Figaro: «”Θερμικά σουρωτήρια”: ο μεγάλος φόβος των ιδιοκτητών». H ενοικίαση οικημάτων που είναι ενεργοβόρα έχει απαγορευτεί στη Γαλλία από την 1η Ιανουαρίου. Απέναντι στην υποχρέωση ανακαίνισης, οι ιδιοκτήτες τρέμουν.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Πολωνία ηγείται του συνασπισμού για την πίεση στο Βερολίνο και την αποστολή τανκ στο Κίεβο». Η Γερμανία υπόσχεται μια γρήγορη απάντηση στην απαίτηση για αποστολή Leopard 2 στην Ουκρανία. Και η El Mundo: «Ο στρατός θα είχε έτοιμα τα Leopards για την Ουκρανία σε ένα μήνα». Τα τανκ που ζητά ο Ζελένσκι είναι βιώσιμα, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση Σάντσεθ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter