Διεθνής Τύπος: Η Ρωσία μειώνει τις ροές αερίου προς Γερμανία – Παρέμβαση από το ΕΔΑΔ για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Διεθνής Τύπος: Η Ρωσία μειώνει τις ροές αερίου προς Γερμανία – Παρέμβαση από το ΕΔΑΔ για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1». Λείπουν εξαρτήματα της Siemens, είναι η επίσημη δικαιολογία, ενώ το υπουργείο Οικονομικών καθησυχάζει: «Δεν κινδυνεύει η προμήθεια αερίου». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Όταν το φαγητό γίνεται πολύ ακριβό». Η ένωση αγροτών και ο υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ συμφωνούν: οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν κάτι για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών των τροφίμων. Αλλά οι λύσεις τους είναι εντελώς διαφορετικές. Τέλος, η Die Welt: «Ο Μακρόν προωθεί την ατζέντα του για το κλίμα κατά της Γερμανίας». Οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ θα αποφασίσουν σύντομα για τη λεγόμενη προσαρμογή των ορίων του CO2.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ευρωπαίοι δικαστές μπλοκάρουν τις απελάσεις στη Ρουάντα». Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)ακύρωσε την πτήση των μεταναστών που έχουν αιτηθεί άσυλο στη Ρουάντα μισή ώρα πριν πετάξουν. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ευρωπαϊκή απόφαση ρίχνει στο χάος το σχέδιο για τη Ρουάντα». Ένας εκ των επτά αιτούντων άσυλο κατάφερε επιτυχώς να προσφύγει στο ΕΔΑΔ αφού δεν μπορούσε να βρει το δίκιο του στα βρετανικά δικαστήρια. Στον Independent διαβάζουμε: «Η πτήση προς Ρουάντα καθηλώθηκε για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Το ευρωπαϊκό δικαστήριο επενέβη στο «παρά πέντε» για να σταματήσει τις απελάσεις. Η πτήση θα κόστιζε στους πολίτες μισό εκατομμύριο λίρες. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η απέλαση στη Ρουάντα μπλοκάρεται από ευρωπαίους δικαστές». Το ΕΔΑΔ επενέβη την τελευταία στιγμή για να σταματήσει την απέλαση των μεταναστών.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η κρίση των κρυπτονομισμάτων επιδεινώνεται, καθώς οι Coinbase και η Celsius υποχωρούν». Η εταιρεία ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Coinbase Global Inc. αναμένεται να περικόψει περίπου το 18% του εργατικού δυναμικού της, ενώ και ο πιστωτής σε κρυπτονόμισμα Celsius ανακοίνωσε ότι συμβουλεύεται νομική εταιρεία για «αναδόμηση». Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να επιδεινώσουν τη γενικότερη κρίση στο πεδίο των κρυπτονομισμάτων. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Μπάιντεν εξετάζει την κατάργηση δασμών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού». Ο αμερικανός πρόεδρος σκέφτεται να άρει ορισμένους δασμούς που επέβαλε ο προκάτοχός του στα κινέζικα προϊόντα με στόχο να χαμηλώσει τον πληθωρισμό. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης πλήττεται από την αύξηση τιμών μετά τις ελλείψεις του αμερικανικού LNG και τις περικοπές στο ρωσικό αέριο». Η ευρωπαϊκή αγορά υπέφερε δύο χτυπήματα την Τρίτη καθώς το τερματικό LNG ανακοίνωσε ότι θα είναι εκτός λειτουργίας για τουλάχιστον τρεις μήνες, ενώ η Ρωσία μείωσε τις ροές προς τη Γερμανία. Τέλος η Washington Post: «Πάνω από 100 ρεπουμπλικάνοι νικητές σε προκριματικές εκλογές υποστήριξαν το ‘μεγάλο ψέμα’». Οι κίβδηλες κατηγορίες για στημένες εκλογές το 2020 αποτελούν τώρα την κινητήριο δύναμη στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, εκτιμά η εφημερίδα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το σχίσμα του Σαλβίνι». Η Λέγκα δίνει μάχη εναντίον της μεταρρύθμισης της Καρτάμπια στη Γερουσία και δεν αποσύρει τις τροπολογίες της. Μεγαλώνει, παράλληλα, μέσα στη Λέγκα η δυσανεξία απέναντι στο Ντράγκι. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Κίνημα Πέντε Αστέρων και Τζουζέπε Κόντε απειλούν με κρίση». Ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων ισχυρίζεται ότι οι πολίτες του ζητούν να φύγει από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Τέλος, η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ρεύμα και αέριο, έκπτωση στους λογαριασμούς». Η κυβέρνηση εξετάζει την προσαρμογή των χρεώσεων σύμφωνα με τις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Δικτύων (Arera). Παράλληλα, επιστρέφει η ανησυχία για την βενζίνη.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Γενιά Nupes». Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, η πλειονότητα των νέων που ψήφισαν επέλεξαν το μέτωπο της ενωμένης αριστεράς. Το φαινόμενο αυτό είναι ικανό να επανασχεδιάσει το πολιτικό τοπίο, εκτιμά η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Αστυνομικοί πυροβολισμοί στο Pont-Neuf: απαξιωμένη η νόμιμη άμυνα». Η έρευνα της εφημερίδας καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της αστυνομίας, σύμφωνα με τους οποίους το αυτοκίνητο επιτάχυνε προς τον δράστη όταν αυτός πυροβόλησε, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους στις 24 Απριλίου. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ανάμεσα στη Δημοκρατία σε κίνηση και το Nupes, η πικρή μάχη του δεύτερου γύρου». Το κόμμα του Μακρόν και η Ενωμένη Αριστερά επιδίδονται σε μια φρενήρη μάχη συλλογής ψήφων εν όψει του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών. Τέλος, η Le Figaro: «O Μακρόν δραματοποιεί το στοίχημα του δεύτερου γύρου». Ανήσυχος ότι δεν θα καταφέρει να λάβει παρά μια σχετική πλειοψηφία, ο πρόεδρος κάλεσε τους Γάλλους  την Τρίτη σε ένα «δημοκρατικό ξάφνιασμα». Η διορισμένη από τον Μακρόν πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, κινητοποιεί το στρατόπεδό της για να βοηθήσει όσους υποψηφίους κινδυνεύουν.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το υπουργείο Εσωτερικών ζητά εγγυήσεις για την αποφυγή καταχρήσεων στη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης». Το σχέδιο του Χοσέ Λουίς Εσκριβά, υπουργού Μετανάστευσης, για προσέλκυση εργατικού δυναμικού συγκεντρώνει υποστήριξη από την κυβέρνηση, αλλά ορισμένα υπουργεία προτείνουν αλλαγές. Και η El Mundo: «Η Ισπανία ζητά από το ΝΑΤΟ να δράσει για τα μεταναστευτικά και ενεργειακά ζητήματα». Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το Σύμφωνο Ασφαλείας συμπεριλαμβάνει και τέτοιου είδους επιθέσεις ή εκβιασμούς, εναντίον του «νότιου τομέα» της συμμαχίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter