Διεθνής Τύπος: Η τελική μάχη για τη Μαριούπολη – Σε επισιτιστικό κίνδυνο οι αναπτυσσόμενες χώρες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνής Τύπος: Η τελική μάχη για τη Μαριούπολη – Σε επισιτιστικό κίνδυνο οι αναπτυσσόμενες χώρες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Η Ρωσική κατάκτηση της Μαριούπολης αναμένεται σύντομα». Η τελική μάχη γίνεται τώρα στην πολιορκημένη πόλη με το σημαντικό λιμάνι. Το πέρασμα του έλεγχου του στη Μόσχα θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Ρωσία και Ουκρανία ετοιμάζουν τις δυνάμεις τους για τη νέα φάση στην Ανατολή». Οι αποστολές στρατευμάτων μέσα και γύρω από τα ανατολικά της Ουκρανίας τις τελευταίες μέρες στήνουν το σκηνικό της νέας φάσης του πολέμου, που αναμένεται να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις μάχες των πρώτων δύο μηνών του πολέμου. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η μοίρα της Μαριούπολης κρέμεται από τη μάχη στη χαλυβουργία». Μετά από εβδομάδες βομβαρδισμών, η ρωσική πολιορκία της Μαριούπολης με το σημαντικό λιμάνι κρίνεται από την αντίσταση μερικών χιλιάδων ουκρανών στρατιωτών που έχουν ταμπουρωθεί σε ένα εργοστάσιο χαλυβουργίας, με “πλάτη” στο λιμάνι. Τέλος, οι Financial Times: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο στασιμοπληθωρισμός θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη». Η χαμηλή εμπιστοσύνη επιδεινώνει την κρίση, ενώ οι κυβερνήσεις έχουν μπροστά τους “ζοφερές” επιλογές.

 Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Πόλεμος και πείνα». Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας καταστρέφει τη διατροφική ασφάλεια των αναπτυσσόμενων χωρών, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε κίνδυνο υποσιτισμού. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Το Πάσχα του αίματος». Η Μόσχα επιτίθεται ακόμα και στα δυτικά της Ουκρανίας ενώ ο Ζελένσκι προτείνει στον Πούτιν να αποχωρήσει για να έρθει σε συμφωνία. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Κλειστά τα λιμάνια για τα ρωσικά πλοία». Η απαγόρευση τέθηκε σε  ισχύ από την Κυριακή, ενώ θα αποκλείονται και όσα ρωσικά πλοία άλλαξαν σημαία μετά τις 24 Φεβρουαρίου, όταν άρχισε δηλαδή η ρωσική εισβολή. Σταματά η εισαγωγή ξύλου, χαρτιού και ψαριών. Εξαιρέσεις για τη μεταφορά σιταριού και φαρμάκων.Τέλος, η Corriere della Sera φιλοξενεί τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, που δηλώνει: «Αν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πάμε μέχρι το τέλος». Ο πρωθυπουργός λέει ότι η συνοχή της κυβέρνησης εξαρτάται από τα κόμματα που την συναποτελούν, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι στο μέλλον υποψήφιος σε εκλογές.

 Στη Γαλλία, η Libération γράφει: «Ο κόσμος σύμφωνα με τη Μαρίν Λεπέν». Έξοδος από τη συνθήκη Σένγκεν, αμφισβήτηση του γαλλο-γερμανικού διπόλου, συμμαχία με τη Ρωσία… Η εξωτερική πολιτική της Λεπέν σηματοδοτεί μια επικίνδυνη στροφή που τρομάζει τους εταίρους των Παρισίων. Στη Le Monde γράφει: «Δημοκρατικό μέτωπο: ένα φράγμα που έχει γίνει εύθραυστο». Είκοσι χρόνια μετά την 21η Απριλίου 2002 και την πρώτη παρουσία της άκρας δεξιάς σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών, το δημοκρατικό μέτωπο δείχνει αδύναμο. Τόσο στη Δεξιά όσο και στην Αριστερά, η θέληση να ψηφίσουν για να μην ανέβει η ακροδεξιά στην εξουσία φαίνεται να χάνεται σιγά-σιγά, εκτιμά η εφημερίδα. Τέλος, η Le Figaro: «Ο Πάπας ηχεί την κραυγή της ειρήνης για την Ουκρανία». Καταδικάζοντας το “Πάσχα του πολέμου”, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε μια ζωηρή ομιλία για να “μη συνηθίσουμε” την σύγκρουση που χτυπά “τη μαρτυρική Ουκρανία”, ώστε ο καθένας μας να “απαιτήσει την ειρήνη”.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το ισπανικό σχέδιο για μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί περιορισμό των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας». Οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι αυτός ο περιορισμός σπάει την ενότητα της ευρωπαϊκής αγοράς. Και η El Mundo: «Οι τελευταίοι της Μαριούπολης: ‘θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος’». Η εφημερίδα μεταφέρει αναφορές στις οποίες ουκρανοί στρατιώτες έχουν ταμπουρωθεί σε ένα εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης και απορρίπτουν το τελεσίγραφο των Ρώσων: “Παραδοθείτε ή πεθάνετε”.

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Αποκάλυψη: ‘σοκαριστικά’ ποσοστά θανάτων των γυναικών που ζουν στις φτωχές περιοχές της Αγγλίας». Η ανάλυση από ειδικούς Υγείας αποκαλύπτουν στοιχεία που θεωρούν σοκαριστικά: οι γυναίκες στις φτωχές περιοχές της Αγγλίας έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από κάθε συγκρίσιμη χώρα του κόσμου, εκτός από το Μεξικό. Στους Times διαβάζουμε: «Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν παραβίασε τους κανόνες της καραντίνας». Ο Μπόρις Τζόνσον αψηφά τις επικρίσεις και ισχυρίζεται ότι δεν παραβίασε το lockdown, ενώ θα κληθεί αυτή την εβδομάδα να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Τζόνσον κατηγορείται ότι προκάλεσε το πάρτι με τα ποτά». Ο πρωθυπουργός μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με ανταρσία μέσα στο κόμμα του την εβδομάδα που ξεκινά, σχετικά με τις συγκεντρώσεις στη Ντάουνινγκ Στριτ.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter