Διεθνής Τύπος: Η Βρετανία στέλνει αντιαρματικά στην Ουκρανία, η Γερμανία υπόσχεται αλληλεγγύη

Διεθνής Τύπος: Η Βρετανία στέλνει αντιαρματικά στην Ουκρανία, η Γερμανία υπόσχεται αλληλεγγύη

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Η Βρετανία στέλνει αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία». Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει ελαφριά αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία σε απάντηση στην αυξανόμενη απειλητική στάση της Ρωσίας, ανακοινώθηκε την Δευτέρα. Στους Times διαβάζουμε: «Κάμινγκς: ο πρωθυπουργός είπε ψέματα στην Βουλή για το πάρτι». Ο πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, είπε ότι ο πρωθυπουργός αγνόησε παντελώς τους κανόνες του lockdown. Η Daily Telegraph κυκλοφορεί με κύριο τίτλο: «Μεγαλύτερες εξουσίες στους δικαστές για να ξεκαθαρίσουν τις καθυστερήσεις στις δίκες». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ θα ανακοινώσει  σήμερα τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη. Δίνει τη δυνατότητα στους δικαστές να επιβάλλουν διπλάσιες ποινές από ότι τώρα. Τέλος, ο Independent: «Η αστυνόμευση της Μάγχης από το ναυτικό ‘θα βοηθήσει τους διακινητές’». Ο πρώην αρχηγός του βασιλικού ναυτικού προειδοποίησε ότι το σχέδιο να μπει το ναυτικό επικεφαλής της ασφάλειας στην Μάγχη, για τον έλεγχο της ροής μεταναστών, θα γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Γερμανία ακόμα δεν προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία». Η πρώτη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ, στο Κίεβο για την ενθάρρυνση της συνομιλίας Ρωσίας Ουκρανίας έγινε την Δευτέρα. Παράλληλα, ο καγκελάριος Σολτς προτρέπει να αποφύγουν οι δυνάμεις την κλιμάκωση της έντασης. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Μπέρμποκ απειλεί τον Πούτιν με υψηλό τίμημα». Η υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, τα γερμανικά στρατεύματα δε θα επιχειρήσουν. Δεν θέλει να προμηθεύσει γερμανικά όπλα στην Ουκρανία. Τέλος, η Die Welt: «Η Μπέρμποκ υπόσχεται αλληλεγγύη – χωρίς όπλα». Η Ουκρανία ζητά από τη Γερμανία όπλα, αλλά η υπουργός Εξωτερικών δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι τέτοιο. Εκφράζει διαφορετικά την υποστήριξή της στη χώρα.

Στην Ιταλία, τα όνειρα του Μπερλουσκόνι φαίνεται να γίνονται σκόνη μετά την απομάκρυνση του Σαλβίνι από την υποψηφιότητά του. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Το σχίσμα του Σαλβίνι». Ο επικεφαλής της Λέγκας θα προτείνει μια εναλλακτική επιλογή για την προεδρία, απέναντι στο Μπερλουσκόνι. Και συμπληρώνει ότι θα πρέπει να γίνει ανασχηματισμός στην κυβέρνηση αν παραμείνει ο Ντράγκι. Στην Corriere de la Sera διαβάζουμε: «Σαλβίνι: ‘έχω ένα σχέδιο για την προεδρία’». Η Λέγκα θα κάνει μια πρόταση πειστική, λέει ο επικεφαλής της Ματέο Σαλβίνι. Ο Μπερλουσκόνι, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Σαλβίνι, επαναβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει την υποψηφιότητά του. Παράλληλα, το ακροδεξιό κόμμα «Αδέρφια της Ιταλίας», της Τζόρτζια Μελόνι, θέλει να αποφασίσουν όλα τα δεξιά κόμματα μαζί. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα θέλουν στην προεδρία μια φιγούρα «υψηλού προφίλ». Η La Stampa κυκλοφορεί με τίτλο: «Ο Σαλβίνι απομακρύνεται από τον Μπερλουσκόνι για την προεδρία». Υπό αμφισβήτηση μπαίνει η υποψηφιότητα του Καβαλιέρε για την προεδρία της Δημοκρατίας, αφού πλέον ο μεγαλύτερος σύμμαχός του, Ματέο Σαλβίνι, ετοιμάζει ένα σχέδιο Β, για να προτείνει ένα άλλο όνομα για την προεδρία. Τέλος, η  Il Messaggero: «Το ναρκωτικό του βιασμού: αμερικανίδα φοιτήτρια κακοποιήθηκε στη Ρώμη». Η κοπέλα ήταν για ώρες παγιδευμένη, ενώ ο δράστης αναζητείται στα τοπικά μπαρ.

Στη Γαλλία, έχει ξεκινήσει έρευνα για άλλο ένα θέμα ταμπού. Η Le Monde γράφει σχετικά: «Αιμομιξία: τα θύματα αντιμέτωπα με τη σιωπή των οικογενειών και την κοινωνία». Η ανεξάρτητη επιτροπή για την έρευνα της αιμομιξίας και της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης ξεκίνησε να κάνει το γύρο της Γαλλίας τον Οκτώβριο για να συναντήσει θύματα. Κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την έκθεση Σοβέ, που αποκάλυψε την έκταση της παιδικής κακοποίησης από την Εκκλησία. Τα πρώτα συμπεράσματα θα δημοσιοποιηθούν στα μέσα Μαρτίου. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Ο Μπόρις Τζόνσον μάχεται για την πολιτική του επιβίωση». Κλονισμένος από το πάρτι-gate, ο βρετανός πρωθυπουργός αντιστέκεται στις εκκλήσεις για παραίτηση και αντεπιτίθεται με μια σειρά από μέτρα που είναι δημοφιλή στις γραμμές του Συντηρητικού κόμματος. Η Humanité έχει σήμερα τίτλο: «Πώς η αριστερά μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη». Η γαλλική προεδρία της ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για να αλλάξει το νεοφιλελεύθερο δόγμα, εκτιμά η εφημερίδα. Τέλος, η Libération: «Κορονοϊός: ελπίδα στον ορίζοντα». Αν και τα νοσοκομεία παραμένουν υπό πίεση, τα κρούσματα φαίνεται ότι μειώνονται σε αρκετές περιοχές και ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στην μικρότερη επικινδυνότητα της μετάλλαξης Όμικρον και τον εμβολιασμό.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Σολτς και ο Σάντσεθ δείχνουν αρμονία με μικρές αποχρώσεις σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ». Οι δύο ηγέτες διεκδικούν τον σοσιαλδημοκρατικό άξονα ενώ, παράλληλα, ζητούν από την Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, η El Mundo βλέπει διαφορετικά την συνάντηση: «Ο Σολτς δείχνει τις διαφορές του με τον Σάντσεθ και καλεί σε δημοσιονομική εγρήγορση». Ο καγκελάριος θύμισε στον ισπανό πρωθυπουργό ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια δημιουργήθηκαν εξ αιτίας του ελέγχου του χρέους και του ελλείμματος.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Οι φιλελεύθεροι επιχειρούν μια άλλη τακτική δαπανών». Πολλοί Δημοκρατικοί πολιτικοί φοβούνται ότι θα χάσουν τη θέση τους, στη Γερουσία  και κυρίως στην Βουλή των Αντιπροσώπων, από το κύμα των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και ζητούν από το κόμμα να «σπάσει» το νομοσχέδιο ανάκαμψης σε μικρότερα κομμάτια για να περάσει πιο εύκολα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Κίνδυνος χρεοκοπίας καθώς οι φτωχότερες χώρες έχουν $11 δις αύξηση στις πληρωμές χρεών». Μια ομάδα 74 χωρών πρέπει να πληρώσει 35 δις δολάρια σε εξυπηρέτηση χρέους φέτος, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η αύξηση από το 2020 φτάνει το 45%. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ανησυχία ότι ο πληθυσμός της Κίνας μπορεί σύντομα να μειωθεί». Η Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο ρυθμός γεννήσεων έπεσε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, διακινδυνεύοντας την οικονομική και πολιτική σταθερότητα. Τέλος, η Wall Street Journal: «Το Πεκίνο κινείται για να σώσει την οικονομία καθώς μεγαλώνουν οι κίνδυνοι». Η Κίνα κόβει δυο φορές τα επιτόκια καθώς η ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη, ενώ ο ρυθμός γεννήσεων έπεσε περαιτέρω.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter