Διεθνής Τύπος: Κινητοποίηση για το νέο συνταξιοδοτικό στη Γαλλία – «Όχι» Σολτς για μαχητικά στην Ουκρανία

Διεθνής Τύπος: Κινητοποίηση για το νέο συνταξιοδοτικό στη Γαλλία – «Όχι» Σολτς για μαχητικά στην Ουκρανία

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Κερδοσκόποι, τραπεζίτες, ταμεία συντάξεων: Οι πραγματικοί κερδισμένοι της μεταρρύθμισης». Η σύνταξη στα 64 έτη, κόντρα στην οποία οι Γάλλοι καλούνται να διαδηλώσουν εκ νέου αυτή την Τρίτη, θα ενθαρρύνει την επιστροφή στις ιδιωτικές λύσεις κεφαλαιοποίησης των συντάξεων. Στη Libération, το πρωτοσέλιδο κοσμεί σκίτσο της Coco που δανείζεται έμπνευση από τον Αστερίξ, με τους… Γαλάτες να διαμαρτύρονται για τη σύνταξη στα 64 απέναντι στον Καίσαρα Μακρόν! Ο τίτλος είναι: «Συντάξεις: Όλη η Γαλατία αντιστέκεται». Στη δεύτερη μέρα διαμαρτυρίας ενάντια στις συντάξεις, οι πορείες στις πόλεις αναμένεται να είναι σφιχτά παρακολουθούμενες. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Συντάξεις: τα κλειδιά της μάχης στη Βουλή». Από τη Δευτέρα το νομοσχέδιο είναι ενώπιον του σώματος της Εθνοσυνέλευσης. Ο δισταγμός ορισμένων βουλευτών του Μακρόν μπορεί να κάνει δύσκολο το έργο της κυβέρνησης, η οποία δε θέλει να καταφύγει για εντέκατη φορά στο Άρθρο 49.3, που προβλέπει την έγκριση νόμων χωρίς τη συγκατάθεση της Βουλής. Τέλος, η Le Figaro: «Απέναντι στη διαμαρτυρία, ο Μακρόν παρατάσσει την αποφασιστικότητά του». Αυτή την 31η Ιανουαρίου, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη δεύτερη μέρα κινητοποίησης των συνδικάτων κόντρα στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Ο Μακρόν έχει στόχο την ενότητα της πλειοψηφίας.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η προσαύξηση αλληλεγγύης δεν αντιτίθεται στο Σύνταγμα». Το Ομοσπονδιακό Δημοσιονομικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η επανένωση είναι έργο γενεών, ενώ η κυβέρνηση φέρνει αντίρρηση. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σολτς αποκλείει την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών». Ο καγκελάριος προειδοποιεί για έναν «υπερβολικό ανταγωνισμό» στη συζήτηση για τα όπλα για την Ουκρανία. Η Κίνα τάσσεται πιο ξεκάθαρα στο πλευρό της Ρωσίας. Τέλος, η Die Welt: «Το Ομοσπονδιακό Δημοσιονομικό Δικαστήριο εμμένει στην προσαύξηση αλληλεγγύης». Ένα ζευγάρι από το Aschaffenburg κατέθεσε μήνυση κατά της ειδικής εισφοράς.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Οι αμερικανοί καταναλωτές ξεκινούν να επιβραδύνουν». Το τέλος των έκτακτων αποταμιεύσεων και της φτηνής πίστης μειώνουν τις δαπάνες. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Νετανιάχου συναντά τον Μπλίνκεν καθώς η αγωνία μεγαλώνει στο Ισραήλ». Ο δεσμός των δύο χωρών δοκιμάζεται, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προσπαθεί να κάνει ειλικρινείς συνομιλίες καθώς καλεί για ηρεμία. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο πηγαίνει προς ύφεση καθώς οι άλλες μεγάλες οικονομίες θα αναπτυχθούν, λέει το ΔΝΤ». Η παραγωγή θα συρρικνωθεί κατά 0,5% αυτό το έτος, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών αναμένεται να μειωθεί. Τέλος η Washington Post: «Οι ΗΠΑ αναμένεται να έχουν πρόσβαση σε βάσεις-κλειδιά στις Φιλιππίνες». Η επέκταση θα παρέχει στρατηγική θέση σε περίπτωση σύγκρουσης στον Ειρηνικό.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι γονείς σε απόγνωση με τις απεργίες δασκάλων». Τα σωματεία προτρέπουν τα μέλη τους να διατηρήσουν τη μυστικότητα της απεργίας, αναφέρει η εφημερίδα. Ο Guardian έχει τίτλο: «H Βρετανία αντιμέτωπη με ‘μεγάλη διόρθωση’  εν μέσω αποτυχίας του προϋπολογισμού της Τρας, προειδοποιεί το ΔΝΤ». Η Βρετανία αναμένεται να είναι η μόνη χώρα από τα μέλη των G7 που θα δει την οικονομία της να συρρικνώνεται. Στον Independent διαβάζουμε: «Αποκάλυψη: η λίστα της ντροπής στην αστυνομία». Αστυνόμος σε σχολεία αποπλανούσε έφηβα κορίτσια, άλλος έδεσε και έκοψε με μαχαίρι γυναίκα, ένας ακόμα κατέβαζε φωτογραφίες θυμάτων ηδονοβλεψίας ενώ δεκάδες αστυνομικοί είναι αντιμέτωποι με την απόλυση λόγω κατηγοριών για ναρκωτικά, σεξισμό και ρατσισμό. Τέλος, η Daily Telegraph: «H οικονομία θα συρρικνωθεί μετά από τη φοροεπιδρομή, λέει το ΔΝΤ». Η Βρετανία αναμένεται να είναι το μόνο κράτος μέλος των G7 που δεν θα αναπτυχθεί αυτό το έτος εξαιτίας των “σφιχτότερων” πολιτικών.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κόσπιτο: παραμένουν τα 41 δις ισόβια». Ο επιφανής αναρχικός συνεχίζει την απεργία πείνας μέχρι να καταργηθεί η σκληρή φυλακή για τους τρομοκράτες και τους μαφιόζους, εκτιμά η εφημερίδα. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει, ενώ διαδηλώσεις σε Μιλάνο και Ρώμη άφησαν πίσω καμμένα αυτοκίνητα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Κόσπιτο μεταφέρεται στο Μιλάνο, ο Νόρντιο επιμένει ότι δεν αίρονται τα 41 δις ισόβια». Ο υπουργός Δικαιοσύνης όμως λέει ότι η υγεία του απεργού πείνας έχει προτεραιότητα. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Στην Ιταλία ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες για όλους». Η Μελόνι ξαναβάζει στο τραπέζι το θέμα της ενότητας της χώρας, χωρίς ζώνες Α και ζώνες Β. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Κόσπιτο μεταφέρθηκε, παρέμεινε η ποινή των 41 δις ισόβια». Από το Sassari στη φυλακή της Όπερας μετά από 100 και πλέον ημέρες απεργίας πείνας. Nordio: προστατεύεται η υγεία .

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «H μεταρρύθμιση του ‘μόνο το ναι είναι ναι’ ανοίγει ένα ρήγμα στη συμπολίτευση». Το Σοσιαλιστικό κόμμα φαίνεται να είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε αλλαγές στη νομοθεσία χωρίς τη συγκατάθεση των Podemos. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ αλλάζει το νόμο χωρίς την Μοντέρο αφού ευνόησε 338 δράστες».Υποδεικνύει την υπουργό για τις αποδεσμεύσεις ανακοινώνοντας μεταρρύθμιση «αμέσως» χωρίς να την υπολογίζει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter