Διεθνής Τύπος: Κύμα καύσωνα και πυρκαγιές σε όλη τη δυτική Ευρώπη – Όχι εθνικά βέτο στην ΕΕ, προτείνει ο Σολτς

Διεθνής Τύπος: Κύμα καύσωνα και πυρκαγιές σε όλη τη δυτική Ευρώπη – Όχι εθνικά βέτο στην ΕΕ, προτείνει ο Σολτς

Στη Γαλλία, η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Καύσωνας, πυρκαγιές: κλιματική επείγουσα ανάγκη». Αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα καύσωνα, οι Γάλλοι καταλαβαίνουν ότι η κλιματική εξαίρεση τείνει να γίνει ο κανόνας. Η Libération γράφει: «Μεσαία τάξη: πληθωρισμός προσοχής στην Εθνοσυνέλευση». Η κατηγορία πολιτών που δύσκολα καθορίζεται και πολλοί πιστεύουν ότι βρίσκονται σε αυτή είναι το επίκεντρο της συζήτησης καθώς συζητούνται αυτή την εβδομάδα τα νομοσχέδια για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης. Η Δεξιά και η ακροδεξιά προσπαθούν να δελεάσουν την μεσαία τάξη με το βλέμμα στις εκλογές του 2027. Τέλος, η Le Figaro: «Αγοραστική δύναμη: αποφασιστική εβδομάδα για την κυβέρνηση». Το κείμενο για την αγοραστική δύναμη εξετάζεται αυτή την Δευτέρα. Η κυβέρνηση είναι σε επιφυλακή καθώς θυμάται το μπαράζ επιθέσεων από την αντιπολίτευση για το υγειονομικό νομοσχέδιο την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «H EE προτείνει τη χαλάρωση του ελέγχου των εκπομπών ρύπων». Η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να δεχθεί την προσωρινή άρση των περιορισμών για τις εκπομπές άνθρακα εμπρός στην κρίση του ρωσικού αερίου. Και η El Mundo: «Η φωτιά στο Χέρτε ολοκληρώνει την καταστροφή». Η πυρκαγιά στην κοιλάδα της Χέρτε, στα δυτικά της Ισπανίας, καταστρέφει και τα τελευταία αποθέματα πρασίνου της περιοχής, ενώ τις τελευταίες μέρες πάνω από 30 πυρκαγιές είναι ενεργές σε μια Ισπανία που φλέγεται.

Στη Βρετανία,  ο Guardian έχει τίτλο: «Κόκκινος συναγερμός: ‘άγριος’ καύσωνας θα στείλει τις θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς». Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ρίχνουν την ευθύνη στην υπερθέρμανση ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στον Independent διαβάζουμε: «Η κυβέρνηση προτρέπεται να προστατεύσει τη Βρετανία από την ακραία ζέστη». Εκκλήσεις για δράση ώστε η χώρα να αντέξει το κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν ακόμα και πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η Daily Telegraph γράφει: «Το κύμα καύσωνα σταματά τα πάντα στη Βρετανία». Δρομολόγια τρένων ακυρώνονται ενώ οι πολίτες προτρέπονται να μείνουν στο σπίτι τους καθώς οι θερμοκρασίες αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ. Τέλος, οι Times: «O Σούνακ επιτίθεται στην ‘σοσιαλίστρια’ Τρας». Οι φιλόδοξοι διεκδικητές της ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος αντάλλαξαν πικρόχολα σχόλια για την οικονομία στο τηλεοπτικό debate της Κυριακής.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο καγκελάριος Σολτς ζητά μια γεωπολιτική ΕΕ». Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε εθνικά βέτο, λέει ο γερμανός πολιτικός. Παράλληλα,  περισσότερες μάχες συνεχίζουν να γίνονται στην Ουκρανία. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το όριο ταχύτητας βρίσκει νέους υποστηρικτές». Στην Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, το προσωρινό όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους δεν είναι πλέον ταμπού. Για αυτό, οι Πράσινοι θα πρέπει ενδεχομένως να μετακινήσουν την πυρηνική ενέργεια. Τέλος, η Die Welt: «Η εικόνα δεν είναι καλή για το συνασπισμό». Οι κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούν για θέματα όπως η βοήθεια στους καταναλωτές φυσικού αερίου, η επέκταση χρόνου λειτουργίας της πυρηνικής ενέργειας και τα όρια ταχύτητας. Το FDP συχνά στέκεται ενάντια στο SPD και τους Πράσινους. Απαιτείται τώρα μια συζήτηση, εκτιμά η εφημερίδα.

 Στις ΗΠΑ,  οι New York Times έχουν τίτλο: «Η κατηγορίες διευρύνονται σε περισσότερες υπηρεσίες, στην επίθεση στο Ουβάλντε». Η επιτροπή στο Τέξας που εξετάζει το πώς ενήργησαν οι δυνάμεις ασφαλείας στην επίθεση στο σχολείο του Ουβάλντε, που στοίχησε τη ζωή σε 19 παιδιά και δυο δασκάλες, βρήκε ότι ανήκουστες αποφάσεις και έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων οδήγησαν σε καθυστέρηση την άμεση δράση. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Μισό τρισεκατομμύριο δολάρια χάνονται από την αξία των άλλοτε απογειωμένων εταιρειών οικονομικής τεχνολογίας (fintech)». Τα αυξημένα επιτόκια θα μεγαλώσουν την πίεση στις μετοχές ενώ ο έλεγχος από τις ρυθμιστικές αρχές αυξάνεται. Τέλος η Washington Post: «Ο νέος πυρετός χρυσού στην Καλιφόρνια». Εταιρείες ζητούν να ξανα-ανοίξουν τα ορυχεία για να ψάξουν για χρυσό, ενώ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιστέκονται.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κίνημα Πέντε Αστέρων, νέο σχίσμα εν όψει». Μετά την έντονη εσωκομματική διαμάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης, είναι πιθανή η έξοδος 35-40 κοινοβουλευτικών. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι προτρέπουν σε εκλογές».Παράλληλα, στο Κ5Α επικρατεί χάος. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μειωμένο κράτος, γραφεία με πρόβλημα». Ο κύκλος εργασιών και οι προσλήψεις δεν επαρκούν: πάνω από 900.000 θέσεις εργασίας δεν καλύπτονται στα γκισέ. Τέλος, η Corriere della Sera: «Κυβέρνηση, προσφυγές και διασταυρούμενα βέτο». Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι: Καμία συμφωνία με το Κ5Α. Επιθέσεις Μελόνι: ξεδιάντροπη η χρήση των θεσμών από τους πρώτους πολίτες της χώρας. Παράλληλα, χίλιοι δήμαρχοι και πρυτάνεις υπογράφουν υπέρ του Ντράγκι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter