Διεθνής Τύπος: Κυρώσεις από ΕΕ σε Λευκορωσία, που ενισχύεται στρατιωτικά από Μόσχα – Στα ύψη ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Διεθνής Τύπος: Κυρώσεις από ΕΕ σε Λευκορωσία, που ενισχύεται στρατιωτικά από Μόσχα – Στα ύψη ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Στη Ισπανία, η El País γράφει για την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία.: «Η ΕΕ θα επιβάλλει κυρώσεις στη Λευκορωσία για την αποσταθεροποίηση των συνόρων της». Η Ρωσία υποστηρίζει τον Λουκασένκο στέλνοντάς του δύο βομβαρδιστικά, αναφέρει η εφημερίδα. Και η El Mundo: «Ο στρατός μάς πήγε στα συρματοπλέγματα και τα έκοψε για να περάσουμε». Οι μετανάστες που παγιδεύτηκαν στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας εξιστορούν τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές διευκόλυναν την δίοδό τους στην ΕΕ.

Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός αυξάνεται σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και πολύ καιρό. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά: «Το ποσοστό 6,2% του πληθωρισμού σηματοδοτεί ρεκόρ 31 ετών». Η επίμονη ελλιπής προσφορά και η μεγάλη ζήτηση είναι τα στοιχεία που η εφημερίδα θεωρεί ότι συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών καταναλωτή. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές εδώ και δεκαετίες». Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 6,2%, φτάνοντας σε υψηλό 30 ετών. Καθώς ο αντίκτυπος διευρύνεται, υπάρχουν φόβοι ότι το φαινόμενο δε θα κοπάσει σύντομα. Οι Financial Times κυκλοφορούν σήμερα με κύριο τίτλο: «Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξάνονται με τον γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων τριών δεκαετιών». Ο πρόεδρος Μπάιντεν λέει ότι ο πληθωρισμός είναι «κορυφαία προτεραιότητα», ενώ η αύξηση στις τιμές ενέργειας τροφοδοτεί την αύξηση κατά 6,2%. Τέλος, οι New York Times: «Ο πληθωρισμός εκτοξεύεται βάζοντας δύσκολα στην Ουάσινγκτον». Ο ρυθμός αύξησης των τιμών τον Οκτώβριο είναι ο μεγαλύτερος εδώ και τριάντα χρόνια, καταρρίπτοντας τις ελπίδες για χαλάρωση των τιμών.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Ο Μακρόν θέτει τους άξονες της καμπάνιας του». Ο γάλλος πρόεδρος σε τηλεοπτική του εμφάνιση την Τρίτη έθεσε ως προτεραιότητα την επίλυση της υγειονομικής κρίσης, έστω και αν η μεταρρύθμιση στις συντάξεις καθυστερήσουν. Ο Μακρόν έθεσε τρεις άξονες, πάνω στους οποίους θα κινηθεί: η αναβίωση των πυρηνικών σταθμών, η καταπολέμηση της επιδοματικής αβελτηρίας και η αξία της εργασίας, ως δύναμης «που διατηρεί το κοινωνικό μας μοντέλο». Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Η ηρωική εποποιία των Συντρόφων της Απελευθέρωσης». Ο Ουμπέρ Ζερμαίν, ο τελευταίος που έλαβε το μετάλλιο του Τάγματος της Απελευθέρωσης, ο οποίος πέθανε τον Οκτώβριο σε ηλικία 101 χρόνων, θα ταφεί το απόγευμα της Πέμπτης σε μια τελετή που θα προεδρεύει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στη Βρετανία, εταιρείες φέρονται να καταχράστηκαν την βοήθεια του κράτους σχετικά με τις αναστολές εργασίας, στην πρώτη φάση της πανδημίας το 2020. Οι Times γράφουν σχετικά: «Φόβοι για απάτη σχετικά με τα εκατομμύρια της αναστολής εργασίας σε επιχειρήσεις». Εκατοντάδες επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν μετά την έναρξη του σχεδίου χρηματοδότησης των αναστολών εργασίας για τις επιχειρήσεις στη Βρετανία, καταχωρημένες σε μόνο πέντε διευθύνσεις. Τα χρήματα που έλαβαν σε έκτακτη βοήθεια υπολογίζονται σε 26 εκατομμύρια λίρες (€30,3 εκ.). Στον Guardian διαβάζουμε: «Ο βουλευτής Κοξ έβγαλε τουλάχιστον £6 εκατομμύρια από την δεύτερη δουλειά του». Ο Τζέφρι Κοξ, βουλευτής των Συντηρητικών, έχει βγάλει τουλάχιστον έξι εκατομμύρια σαν νομικός σύμβουλος από το 2005, όταν εκλέχθηκε. Τα κέρδη από τη δεύτερη δουλειά του είναι θέμα έρευνας καθώς πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι πέρασε έναν ολόκληρο μήνα στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να εργαστεί ως δικηγόρος. Ο Independent έχει σήμερα τίτλο: «Πάρτε τα ηνία για να σώσουμε την συμφωνία για το κλίμα, παρότρυνε ο πρωθυπουργός». Ο βρετανός πρωθυπουργός παραδέχεται ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για να επιτευχθεί μια αξιόπιστη συμφωνία. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Μέγκαν παραδέχεται ότι παραπλάνησε το δικαστήριο». Η δούκισσα του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ, ζητά συγγνώμη που ξέχασε, χωρίς πρόθεση απόκρυψης, να αναφέρει την επικοινωνία της βοηθού της με τους συγγραφείς της βιογραφίας της.

Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Η Μέρκελ ζητά βοήθεια από τον Πούτιν». Η καγκελάριος απαιτεί από τον ρώσο πρόεδρο να αναλάβει δράση στην Λευκορωσία και να σταματήσει την ‘εργαλειοποίηση’ των μεταναστών στα σύνορα της Πολωνίας. Το Κρεμλίνο αρνείται. Στη Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Επιστήμονας της Λεοπολντίνα είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για την δουλειά». Η καγκελάριος Μέρκελ θέλει το συντομότερο δυνατό να οργανωθούν συναντήσεις τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε τοπικό επίπεδο, για να αποφευχθεί η σύγχυση. Τέλος, η Die Welt: «Η παγκόσμια συμμαχία θέλει οχήματα μηδενικών ρύπων μέχρι το 2035». Η Γερμανία δεν συμμετέχει στη συμμαχία γιατί η κυβέρνηση είναι διχασμένη σχετικά με τα συνθετικά καύσιμα.

Στην Ιταλία, διευρύνεται η χορήγηση της τρίτης δόσης. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Τρίτη δόση για όλους». Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα ανακοινώνει την χορήγηση για 15 εκατομμύρια πολίτες. Από 1η Δεκεμβρίου θα μπορούν να την κάνουν και οι πολίτες άνω των 40 ετών. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Τρίτη δόση στους σαραντάχρονους». Από το Δεκέμβριο θα μπορούν να εμβολιαστούν και οι σαραντάρηδες με την τρίτη δόση. Παράλληλα, τα κρούσματα στα βόρεια της χώρας ανησυχούν την κυβέρνηση. Η Corriere de la Sera κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Ναι στην τρίτη δόση για τους άνω των 40 ετών». Από το Δεκέμβριο θα ξεκινήσει η χορήγηση ενώ τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται. Τέλος, η La Stampa: «Ο Ντράγκι υπηρετεί την Ιταλία». Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα με το σούπερ-μπόνους 110%, ένα επίδομα για την βελτίωση των σπιτιών που προβλέπει την κάλυψη των εξόδων συν την χορήγηση ενός επιπλέον ποσού 10% επί αυτών. Ο Ντράγκι λέει ότι η εναλλακτική σε αυτή την μεταρρύθμιση είναι η ακυβερνησία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter