Διεθνής Τύπος: Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία – Ρεκόρ 40ετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Ανατροπή στην κούρσα ηγεσίας των Τόρις

Διεθνής Τύπος: Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία – Ρεκόρ 40ετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Ανατροπή στην κούρσα ηγεσίας των Τόρις

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ντράγκι, η μεγάλη άρνηση του K5Α». Μετά από μια μέρα μακρών διαπραγματεύσεων, το Κίνημα Πέντε Αστέρων αποφασίζει να μην ψηφίσει το σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης και να της στερήσει την πλειοψηφία. Ο Τζουζέπε Κόντε ισχυρίζεται ότι «οι ανεύθυνοι είναι οι άλλοι». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Κοντε ανοίγει την κρίση, ο Ντράγκι έτοιμος να φύγει». Ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, λέει ότι δεν υπάρχει πλέον πλειοψηφία και ότι πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Κυβέρνηση, το K5Α δημιουργεί την κρίση». Η ανακοίνωση του Κόντε μετά από μια μέρα συνομιλιών: «Ανεπαρκείς οι απαντήσεις, δεν ψηφίζουμε για εμπιστοσύνη». Έτοιμος να παραιτηθεί ο Ντράγκι. Τέλος, η Corriere della Sera: «Το K5Α δεν ψηφίζει, η κυβέρνηση οδεύει προς κρίση». Το K5Α είναι έτοιμο να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη στήριξη των πολιτών και να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Ο ιταλός πρωθυπουργός λέει ότι «ή θα περάσει η ρύθμιση ή δεν θα προχωρήσουμε άλλο».

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «O πληθωρισμός ορμά στο υψηλότερο σημείο από το 1981». Η αύξηση κατά 9,1% των τιμών πιέζει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει και άλλο τα βασικά επιτόκια μέσα στον Ιούλιο. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η απογείωση του πληθωρισμού σφίγγει τη θηλιά στους αμερικανούς καταναλωτές». Η Fed δέχεται πίεση από τους αριθμούς της οικονομίας να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα περισσότερο. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξάνει την πίεση στη Fed για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων». Ο δείκτης τιμών κάνει ρεκόρ 40ετίας με το 9,1% ενώ η πίεση για αύξηση των επιτοκίων και σε άλλες κεντρικές τράπεζες αυξάνεται. Τέλος η Washington Post: «Ο πληθωρισμός συνεχίζει την ακάθεκτη άνοδό τους τον Ιούνιο». Η ακρίβεια της ενέργειας σπρώχνει το δείκτη τιμών σε ρεκόρ 40ετίας.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Αύξηση της στήριξης στη Μόρντοντ στην κούρσα ηγεσίας των Τόρις». Η υποστήριξη από την κομματική βάση δίνει πλεονέκτημα στην Πέννυ Μόρντοντ έναντι του Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος έλαβε τις περισσότερες ψήφους στην ψηφοφορία με δεύτερη τη Μόρντοντ. Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας ήρθε τρίτη.  Ο Guardian έχει τίτλο: «Πίεση στην Τρας καθώς οι αντίπαλοί της κλέβουν την παράσταση στη μάχη για την ηγεσία». Η υπουργός Εξωτερικών αναγκάζεται να ανασυνταχθεί αφού Σουνάκ και Μόρντοντ καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις για τη μάχη της διαδοχής. Στον Independent διαβάζουμε: «Η Μόρντοντ πετά στους δύο πρώτους στην κούρσα ηγεσίας». Η υποστηρίκτρια του Brexit τα βάζει στα ίσα με τον πρωτοπόρο Σουνάκ και αφήνει στην τρίτη θέση την Τρας. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Μορντοντ καρπώνεται το μομέντουμ μετά την πρώτη ψηφοφορία των Τόρις». Η υπουργός εμπορίου κερδίζει την Τρας καθώς φαίνεται ότι έχει την υποστήριξη των κομματικών μελών.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπόσχεται καλύτερη προστασία στη χώρα». H υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ λέει ότι η Γερμανία είναι πιο ανθεκτική στην κρίση μετά την πλημμύρα. H υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε προειδοποιεί για τους κινδύνους των βροχοπτώσεων. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το νερό γίνεται ανησυχία». Λόγω της ζέστης και της έντονης βροχόπτωσης, οι πρώτοι δήμοι στη Γερμανία περιορίζουν την κατανάλωση ή ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης. Αυτό αναγκάζει επίσης την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δράσει. Τέλος, η Die Welt: «Ο πληθωρισμός γίνεται δοκιμασία για τον δυτικό κόσμο». Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός φτάνει σε υψηλό 40 ετών. Το φαγητό, ειδικότερα, κοστίζει περισσότερο.

Στη Γαλλία, η Libération γράφει: «Σαουδικό πετρέλαιο: O Τζο Μπάιντεν, το αργό και το άσχημο». O αμερικανός πρόεδρος συναντά αυτή την Πέμπτη στη Σαουδική Αραβία τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρά την υπόσχεσή του να τον κάνει παρία μετά την στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Η στροφή αυτή επεβλήθη από τις εντάσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «’Uber Files’: Ο Μακρόν ανασυντάσσεται και περνά στην αντεπίθεση». Ερωτώμενος για την στήριξη που έδωσε στην εταιρεία όταν ήταν στο υπουργείο Οικονομικών, ο γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι θα το έκανε ξανά, «και αύριο, και μεθαύριο». Τέλος, η Le Figaro: «14 Ιουλίου: Ο Μακρόν πρέπει να ξεδιαλύνει τις αμφιβολίες». Ο γάλλος πρόεδρος δίνοντας την παραδοσιακή ομιλία για την ημέρα, οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με την υπόθεση Uber και να καθησυχάσει τους Γάλλους, εκτιμά η εφημερίδα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Σάντσεθ λαμβάνει υποστήριξη για το δημοσιονομικό του σχέδιο και το Podemos ζητά περισσότερες αυξήσεις». Οι σύμμαχοι της κυβέρνησης απαιτούν το δικαίωμα της απόφασης και λιγότερες στρατιωτικές δαπάνες. Και η El Mundo, φιλοξενεί δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς: «Θα ενεργήσουμε κατά της Ισπανίας εάν δεν ανανεώσει και στη συνέχεια δεν μεταρρυθμίσει το Δικαστικό Συμβούλιο». Εάν δεν υπάρξει πρόοδος, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα: προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ για παραβάσεις, συμπλήρωσε ο επίτροπος.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter