Διεθνής Τύπος: Λήξη εκεχειρίας στη Γάζα – Το Ισραήλ αγνόησε προειδοποίηση για επίθεση ένα χρόνο πριν

Διεθνής Τύπος: Λήξη εκεχειρίας στη Γάζα – Το Ισραήλ αγνόησε προειδοποίηση για επίθεση ένα χρόνο πριν

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Εν μέσω πολέμου στη Γάζα, σημάδια κανονικότητας εμφανίζονται». Με την εκεχειρία να λήγει το πρωί της Παρασκευής, οι εκλάμψεις κανονικής ζωής, όπως μια υπαίθρια αγορά ζαρζαβατικών που εμφανίστηκαν για λίγο στη Λωρίδα, θα σβήσουν και πάλι. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι Ισραηλινοί είδαν σχέδιο για επίθεση της Χαμάς έναν χρόνο πριν». Οι αξιωματούχοι απέρριψαν ένα λεπτομερές σκαρίφημα, βγάζοντας συμπέρασμα ότι δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι επενδυτές βιάζονται να αγοράσουν ριψοκίνδυνα στοιχεία πιστεύοντας ότι οι αυξήσεις επιτοκίων τελείωσαν». Το μεγαλύτερο ράλι στις μετοχές από το 2020. Τέλος η Washington Post: «Ο Πάπας έδωσε σαφές μήνυμα στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα». Ο Φραγκίσκος προειδοποίησε ενάντια στην τρομοκρατία, σε κλήση την οποία το Ισραήλ δεν γνωστοποίησε.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Στο Κίεβο, μεταξύ πολέμου και ανοικοδόμησης». Παρά τη σύγκρουση, οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας προσπαθούν να ξαναφτιάξουν ό,τι μπορούν, αλλά κυρίως να βοηθήσουν τους στρατιώτες που επιστρέφουν από το μέτωπο. Στη Libération διαβάζουμε: «Διαφάνεια της δημόσιας ζωής, επιτέλους ευχαριστούμε Καουζάκ». Δέκα χρόνια μετά το σκάνδαλο με τον υπουργό Προϋπολογισμού της Ελβετίας, η Ανώτατη Αρχή Διαφάνειας για τη δημόσια ζωή έχει γίνει ο εφιάλτης για πλήθος εκλεγμένων. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Χένρι Κίσινγκερ: Η διπλωματία ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως». Η εφημερίδα αποχαιρετά τον διπλωμάτη που άφησε το αποτύπωμά του σε όλες τις υποθέσεις του κόσμου. Τέλος, η Le Figaro: «Γάζα: Ποια είναι τα σενάρια για μετά τον πόλεμο;». Μια αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή, μια «κηδεμονία» από τις γειτονικές χώρες, μια προσωρινή διοίκηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ; Οι επιλογές για τον παλαιστινιακό θύλακα φαίνονται περιορισμένες και δεν πείθουν, σχολιάζει η εφημερίδα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Δικαστήριο καταδικάζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για το κλίμα». Πάρα πολλές εκπομπές στις μεταφορές και τον οικοδομικό τομέα. Διάσκεψη για το κλίμα στο Ντουμπάι. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο φωτεινός σηματοδότης χάνει από τα προστατευτικά του κλίματος ». Πέρυσι, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έπρεπε να παρουσιάσει άμεσα προγράμματα για τη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές και τα κτίρια. Δεν το έκανε αυτό. Τώρα το δικαστήριο τον υποχρέωσε να το κάνει. Τέλος, η Die Welt: «Στόχος της επίθεσης ήταν η χριστουγεννιάτικη αγορά στο Λεβερκούζεν ». Οι κρίσιμες πληροφορίες για τον μουσαμά προέρχονται από την Αυστρία. Δύο έφηβοι βρίσκονται υπό κράτηση. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η καθυστέρηση στο lockdown ήταν μοιραία, παραδέχεται ο Χάνκοκ». Το 90% των θανάτων του πρώτου κύματος μπορούσαν να αποφευχθούν, ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας σε έρευνα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Σέιν Μαγκάουαν, 1957-2023». Η εφημερίδα θυμάται τον αστέρα τραγουδιστή των Pogues. Στον Independent διαβάζουμε: «Τι στο καλό περιμένουν όλοι;». Το 2023 είναι τώρα επίσημα το θερμότερο έτος στα χρονικά. Οι παγκόσμιοι ηγέτες που συγκεντρώνονται στο Ντουμπάι γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει για να αντιστραφεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Τέλος, η Daily Telegraph: «Χένρι Κίσινγκερ». Έξυπνος και αμφιλεγόμενος σύμβουλος αμερικανών ηγετών.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η επίθεση της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ, απειλή για την εκεχειρία». Τρεις νεκροί από την επίθεση. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ισραήλ, τρόμος για την εκεχειρία». Ο Νετανιάχου θέλει να εξαφανίσει τη Χαμάς. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Αντίο στον Κίσινγκερ». Η εφημερίδα αποχαιρετά τον «τελευταίο πρέσβη της Δύσης»: Εκατό χρόνια realpolitik, ποδόσφαιρο και λάμψη. Τέλος, η Corriere della Sera: «Γάζα, η εκεχειρία κρέμεται από μια κλωστή». Επίθεση στην Ιερουσαλήμ, με τρεις νεκρούς. Η Χαμάς παίρνει την ευθύνη και υπόσχεται κλιμάκωση.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «H COP συμφωνεί για τη δημιουργία ενός ταμείου για τις ευάλωτες χώρες». Η Παγκόσμια Τράπεζα θα στηρίξει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ επιδεινώνει την κρίση με το Ισραήλ με νέες κατηγορίες». Εξοργίζει και πάλι το Τελ Αβίβ με το να αμφιβάλλει αν η επίθεση στη Γάζα σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter