Διεθνής Τύπος: Μακρόν και Λεπέν στο κυνήγι των ψηφοφόρων του Μελανσόν – Παραιτήθηκε γερμανίδα υπουργός

Διεθνής Τύπος: Μακρόν και Λεπέν στο κυνήγι των ψηφοφόρων του Μελανσόν – Παραιτήθηκε γερμανίδα υπουργός

Στη Γαλλία, οι υποψήφιοι στο δεύτερο γύρο Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν επιδιώκουν να αρπάξουν κάτι από το σχεδόν 22% του Μελανσόν ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες εκλογής τους. Η Libération γράφει σχετικά: «Ο Μακρόν και το κάρβουνο». Ο γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε από το Βορρά της χώρας την χοντροκομμένη -κατά την εφημερίδα- στρατηγική του για να κατακτήσει τους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Στο σκωπτικό πρωτοσέλιδό της, η Humanité δείχνει τη Μαρίν Λεπέν να έχει σταυρωμένα τα δάχτυλά της πίσω από την πλάτη της και προειδοποιεί τους ψηφοφόρους της Αριστεράς: «Πώς η Λεπέν θέλει να σας κοροϊδέψει».  Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου παριστάνει την φιλολαϊκή για να αποσπάσει την αριστερή ψήφο, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην είσοδο της Λεπέν στο παλάτι των Ηλυσίων. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Μακρόν-Λεπέν: μια περισσότερο αβέβαιη δεύτερη πράξη». Αν και η σύγκρουση μοιάζει με εκείνη του 2017, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, εκτιμά η εφημερίδα. Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου αναμένεται να είναι αβέβαιο, αφού υπάρχουν ανεκμετάλλευτες δεξαμενές ψήφων για την ακροδεξιά. Τέλος, η Le Figaro: «Πώς ο Μακρόν και η Λεπέν θέλουν να μεγαλώσουν την εκλογική τους βάση». Οι δύο υποψήφιοι του δεύτερου γύρου κονταροχτυπιούνται για να κερδίσουν το κοινό του Ζαν Λουκ Μελανσόν, με κίνδυνο να χάσουν τους παραδοσιακούς υποστηρικτές τους.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Παραιτείται η υπουργός Οικογένειας Σπίγκελ». Η παράιτηση της πολιτικού των Πρασίνων ήρθε μετά από κριτική για ελλιπή αντιμετώπιση της καταστροφής από τις πλημμύρες το περσινό καλοκαίρι. Η Ανναλένα Μπέρμποκ σχολίασε ότι «η πολιτική μπορεί να είναι βάναυση». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η υπουργός Οικογένειας παραιτείται». Τα λάθη της στις πλημμύρες στη Ρηνανία-Παλατινάτο κόστισαν στην πρώην υφυπουργό. Τέλος, η Die Welt: «Οι Πράσινοι αφήνουν την Άννε Σπίγκελ να πέσει». Λίγες ώρες αφότου o καγκελάριος Σολτς εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην υπουργό Οικογένειας, η ηγεσία του κόμματός της ανακοίνωσε την παραίτησή της.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Ουκρανία καλεί για περισσότερη βοήθεια πριν από τις μάχες στα ανατολικά». Ο πρόεδρος Ζελένσκι έκανε νέες εκκλήσεις προς τη Δύση για στρατιωτική βοήθεια καθώς η χώρα ετοιμάζεται για σφοδρές συγκρούσεις στο Ντονμπάς. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Μια συζήτηση με τον Πούτιν βαθαίνει τους φόβους για τις χειρότερες επιθέσεις». Στην πρώτη επίσκεψη δυτικού ηγέτη στο Κρεμλίνο μετά την έναρξη του πολέμου, ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ συνάντησε τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Μετά τη συνάντηση, ο καγκελάριος όχι μόνο ένιωθε απαισιόδοξος για την προοπτική της ειρήνης αλλά και ότι ο ρώσος πρόεδρος θα κλιμακώσει την σφοδρότητα των επιθέσεων. Τέλος, οι Financial Times: «Η Ουκρανία κάνει έκκληση για οικονομική βοήθεια για να επιβιώσει από τις πληγές του πολέμου με τη Ρωσία». Το εμπόριο και η βιομηχανία της χώρας έχει καταρρεύσει, αφού το δημοσιονομικό κενό οδεύει προς τα $7 δις το μήνα. Υπάρχουν επίσης εκκλήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η αντίσταση της Μαριούπολης». Τουλάχιστον δύο χιλιάδες οι νεκροί άμαχοι στην πόλη που βρίσκεται στις ακτές της Αζοφικής θάλασσας και η οποία δεν έχει λυγίσει ακόμα από την εισβολή, αναφέρει η εφημερίδα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Πούτιν προς ΕΕ: εγώ δεν θα σταματήσω». Απέτυχε η αποστολή του αυστριακού καγκελάριου στο Κρεμλίνου, ενώ αναμένεται να γίνει μαζική επίθεση στα ανατολικά της Ουκρανίας. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ, απειλεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Μάχη σπίτι το σπίτι». Η τελική μάχη για τη Μαριούπολη: οι ουκρανοί στρατιώτες λένε ότι τα πυρομαχικά τελειώνουν, ενώ οι Ρώσοι πιέζουν για να πάρουν το λιμάνι. Ο Ζελένσκι κάνει λόγο για χιλιάδες νεκρούς άμαχους. Τέλος, η Corriere della Sera: «Η τελική μάχη της Μαριούπολης». Οι φιλορώσοι μαχητές ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν το λιμάνι της πόλης. Παράλληλα, ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ συνάντησε τον Πούτιν, λέγοντας ότι η συζήτηση ήταν σκληρή και καθόλου φιλική.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Καλοκαίρι ταξιδιωτικού χάους για τους τουρίστες». Προειδοποίηση από τις αεροπορικές εταιρείες προς τους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση κατηγορείται για τους πολύ αργούς ρυθμούς ελέγχου ασφαλείας για το νέο προσωπικό, ενώ δεκάδες είναι οι ακυρωμένες πτήσεις την περασμένη εβδομάδα. Στο Guardian διαβάζουμε: «Ο Σουνάκ είναι ένας ‘υποκριτής εκτός πραγματικότητας’, λέει ο Στάρμερ». Ο αρχηγός του Εργατικού κόμματος λέει ότι οι υπερβολικά πλούσιοι βουλευτές δεν έχουν την δυνατότητα να ταυτιστούν με τα προβλήματα των πολιτών. Ο Independent έχει τίτλο: «Τα νοσοκομεία παρατούν τα τεστ κορονοϊού για να μειώσουν τις ελλείψεις κρεβατιών». Δυο μεγάλα νοσοκομεία της χώρας σταματούν τους ελέγχους ρουτίνας για κορονοϊό καθώς η πίεση από τις ελλείψεις σε προσωπικό μεγαλώνει. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι οικογενειακοί ιατροί καλούνται να εργαστούν μέχρι αργά για να αποφευχθεί το χάος στα επείγοντα». Οι οδηγίες του NHS κάνουν υποχρεωτικές τις υπερωρίες καθώς οι φόβοι για καθυστερήσεις αυξάνονται εν όψει Πάσχα.

 Στην Ισπανία, το Λαϊκό κόμμα έσπασε ένα ταμπού και σχημάτισε περιφερειακή κυβέρνηση με το ακροδεξιό Vox. Η El Mundo γράφει: «Ο Μανιουέκο θα κάνει συνασπισμό με το Vox και θα κυβερνά “χωρίς κόμπλεξ”». Ο πρόεδρος της Καστίλης-Λεόν, Αλφόνσο Φερνάντεθ Μανιουέκο, έχει την υποστήριξη του  ακροδεξιού εθνικιστή Σαντιάγο Αμπασκάλ, επικεφαλής του Vox, ο οποίος βλέπει τη συμφωνία ως “εφαρμόσιμη σε όλη την Ισπανία”. Και η El País: «Ο Μανιουέκο ξεκινά υιοθετώντας τους ριζοσπαστικούς νόμους του Vox». Η εθνική ηγεσία του Λαϊκού κόμματος υποστηρίζει την κυβερνητική συμφωνία στην Καστίλη-Λεόν και δεν αποκλείει να επαναληφθεί για να φτάσει στο παλάτι Μονκλόα, το “μέγαρο Μαξίμου” της Ισπανίας.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter