Διεθνής Τύπος: Μαζική έξοδος Ουκρανών από τη χώρα, 2.000 οι νεκροί άμαχοι – Η Ρωσία καταλαμβάνει τη Χερσώνα

Διεθνής Τύπος: Μαζική έξοδος Ουκρανών από τη χώρα, 2.000 οι νεκροί άμαχοι – Η Ρωσία καταλαμβάνει τη Χερσώνα

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η ρωσική πολιορκία προκαλεί την μεγαλύτερη έξοδο προσφύγων εδώ και 75 χρόνια». Ο στρατός του Πούτιν εξαπολύει πυραύλους εναντίον των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας, αναγκάζοντας τουλάχιστον 874 χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Και η El Mundo: «Η Ρωσία προελαύνει προς Μαύρη θάλασσα και ετοιμάζει την επίθεση στην Οδησσό».Τα στρατεύματα του Πούτιν σχεδιάζουν να καταλάβουν όλα τα λιμάνια της Ουκρανίας και υποτάσσουν την Μαριούπολη μετά από 15 ώρες αιματηρών βομβαρδισμών.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Πολεμοχαρείς φανφαρόνοι α λα γαλλικά». Ο φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί-Λεβί και οι έμπιστοι ακόλουθοί του έχουν επανενεργοποιήσει τα πολεμοχαρή δίκτυά τους. Δικαιολογούν όλα τα μέσα για την κλιμάκωση του πολέμου. Στη Libération διαβάζουμε: «Κάτω από τις βόμβες». Κατακτημένη στο νότο, σφυροκοπημένη στην ανατολή, στριμωγμένη στο βορρά: η Ουκρανία καταφέρνει να σταθεί όρθια, όμως αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δυνάμεις της Ρωσίας. Η Le Monde έχει τίτλο: «Πούτιν και Ζελένσκι πρόσωπο με πρόσωπο στον πόλεμο». Ο άπειρος από πολιτική Βολοντιμίρ Ζελένσκι αποκαλείται ήρωας στη χώρα του και θαυμάζεται για το θάρρος του, λέει η εφημερίδα, ενώ οι ρώσοι πολίτες αρχίζουν να αμφισβητούν τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Τέλος, η Le Figaro: «Απαντώντας στον πόλεμο με ιστορικές αποφάσεις».Σε διάγγελμα του γάλλου πρόεδρου την Τετάρτη, ο Μακρόν επαναβεβαίωσε την αδιαπραγμάτευτη στήριξή της Γαλλίας στην Ουκρανία  και την θέλησή του για παύση των μαχών.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «141 κράτη καλούν τη Ρωσία να αποσυρθεί από την Ουκρανία». Πέντε ψήφοι κατά και 35 αποχές στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Ουκρανία αναφέρει πολλά θύματα αμάχων». Τα ρωσικά στρατεύματα εντείνουν τις επιθέσεις τους στο νότο και προσπαθούν να κόψουν την πρόσβαση στη θάλασσα. Ο επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, καλεί τους Ρώσους να διαμαρτυρηθούν κατά του Πούτιν. Τέλος, η Die Welt: «Ο πληθωρισμός σε επίπεδο ρεκόρ – προς τέρψη του υπουργείου Οικονομικών». Ο πληθωρισμός δεν ήταν ποτέ υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ, οι καταναλωτές και οι αποταμιευτές υποφέρουν από αυτή την εξέλιξη.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η αντίσταση ενός λαού». Η Χερσώνα έπεσε, οι Ρώσοι προελαύνουν προς το Κίεβο και το Χάρκοβο, ενώ μέχρι στιγμής οι νεκροί άμαχοι φτάνουν τους 2.000. Οι Ουκρανοί αντιστέκονται με κάθε μέσο. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Πούτιν κατακρεουργεί τον πολιτισμό». Η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις της στις μεγάλες πόλεις, με βομβαρδισμούς που αφήνουν πίσω τους δεκάδες άμαχους νεκρούς. Η Il Messaggero κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Η σφαγή των αμάχων». Τραγικός ο απολογισμός: 2.000 υπολογίζονται οι νεκροί άμαχοι ουκρανοί πολίτες, ενώ οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν 500 απώλειες στρατιωτών. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο τρόμος και η ελπίδα». Στην Ουκρανία 2.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί, ενώ οι ρώσοι στρατιώτες μπαίνουν στις πόλεις. Αυτή την Πέμπτη ξεκινούν πάλι οι διαπραγματεύσεις, με τη Μόσχα να λέει ότι είναι στο τραπέζι η παύση πυρός.

Στη Ρωσία, οι Times γράφουν: «Ο Πούτιν ισοπεδώνει πόλεις». Οι βομβαρδισμοί κονιορτοποιούν σχολεία και νοσοκομεία. Οι απώλειες σε άμαχους φτάνουν τις 2.000 ενώ Μαριούπολη και Χάρκοβο δέχονται πλήγματα από πυραύλους. Στο Guardian διαβάζουμε: «Η Ρωσία θέλει να μας εξαφανίσει, προειδοποιεί ο ουκρανός πρόεδρος». Ο Ζελένσκι καλεί για βοήθεια εν μέσω μαζικής εξόδου από τη χώρα και σοβαρών προειδοποιήσεων για ανθρωπιστική καταστροφή. Ο Independent έχει τίτλο: «Οι απώλειες αμάχων αυξάνονται καθώς βομβαρδίζονται σημαντικές πόλεις». Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί την πρώτη εβδομάδα μετά την εισβολή. Ο δήμαρχος του Χάρκοβο εκφράζει φόβους για γενοκτονία από τις καταστροφικές επιθέσεις. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η πρώτη πόλη που πέφτει στους Ρώσους». Η κατάληψη της Χερσώνας δίνει στον Πούτιν στρατηγικό πλεονέκτημα. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ο στόλος της Μαύρης θάλασσας θα εξαπολύσει νέο χτύπημα.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν πόλεις-κλειδιά». Η Μόσχα κερδίζει έδαφος στο νότο της Ουκρανίας αλλά ακόμα είναι κολλημένη προς το δρόμο για την πρωτεύουσα. Στους New York Times διαβάζουμε: «Οι Ρώσοι καταλαμβάνουν κρίσιμο λιμάνι της Μαύρης θάλασσας καθώς οι βομβαρδισμοί πολιτικών στόχων κλιμακώνεται». Η πρώτη σημαντική πόλη, η Χερσώνα, πέφτει, λένε οι ουκρανικές αρχές. Αναμένεται επίθεση που θα αποκόψει το Κίεβο. Τέλος, οι Financial Times: «Οι Ρώσοι χτυπούν ουκρανικές πόλεις». Η Μόσχα παραδέχεται ότι έχει απώλειες, λέγοντας ότι 500 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην εισβολή. Η προσφυγική κρίση αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη εδώ και έναν αιώνα αφού 870 χιλιάδες Ουκρανοί έχουν διαφύγει στις γειτονικές χώρες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter