Διεθνής Τύπος: Μεγάλη απεργία στη Γαλλία – Συνεχίζεται το κυβερνητικό «κομφούζιο» στη Βρετανία

Διεθνής Τύπος: Μεγάλη απεργία στη Γαλλία – Συνεχίζεται το κυβερνητικό «κομφούζιο» στη Βρετανία

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Μισθοί: “Κάθε μήνα, μου λείπουν 500 ευρώ». Σχεδόν 300 χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στις πορείες την Τρίτη, μετά από κάλεσμα σε συνδικάτα όλων των κλάδων. Αυτή η Γαλλία, που δυσκολεύεται στο τέλος του μήνα, δείχνει με τον πιο ευθύ τρόπο την επείγουσα ανάγκη της αύξησης των μισθών. Στη Libération διαβάζουμε: «Η προειδοποίηση». Απόδειξη της ανησυχίας των Γάλλων απέναντι στην ακρίβεια της διαβίωσης, οι πορείες της Τρίτης επιβεβαιώνουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα έχει αρκετές κοινωνικές κινητοποιήσεις. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Προϋπολογισμός: οι τελευταίες μάχες πριν από το 49.3». Η χρήση του άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να περάσει νομοσχέδιο χωρίς την έγκριση της Βουλής, αναμένεται να γίνει αυτή την Τετάρτη. Τέλος, η Le Figaro: «Με την πλάτη στον τοίχο, η κυβέρνηση αναγκάζεται να ενεργοποιήσει το 49-3». Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν είπε ότι απέναντι στο μπλοκάρισμα στην Εθνοσυνέλευση είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει το άρθρο μέσα στη μέρα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο Χαντ αναμένεται να αναβάλει το πλαφόν στα κόστη κοινωνικής πρόνοιας». Ο υπουργός Οικονομικών ετοιμάζεται να καθυστερήσει για ένα χρόνο το πλαφόν στο ποσό που πληρώνουν οι πολίτες για την κοινωνική πρόνοια, ενώ οι Συντηρητικοί εξεγείρονται σχετικά με την απειλή στην τριπλή δικλείδα των συντάξεων. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η Τρας αντιμέτωπη με την ανησυχία των Τόρις αναφορικά με τις ‘τοξικές’ περικοπές στον προϋπολογισμό». Οι υπουργοί ανησυχούν ότι οι συντάξεις θα μπουν στο στόχαστρο των περικοπών στην προσπάθεια της πρωθυπουργού να αναπληρώσει τα έσοδα που λείπουν μετά την εντυπωσιακή  αναστροφή που έκανε στα σχέδια του μίνι προϋπολογισμού. Στον Independent διαβάζουμε: «Γενικές εκλογές τώρα». Οικονομικά σχέδια διαλυμένα, καμία αξιοπιστία, λιτότητα εν όψει. Καθώς οι Τόριδες βουλευτές σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν την Τρας με έναν τέταρτο πρωθυπουργό μέσα σε τρία χρόνια, η εφημερίδα εκτιμά ότι έχει έρθει η ώρα να πάρουν τις αποφάσεις από τα χέρια του Συντηρητικού κόμματος και να προκηρυχθούν εκλογές. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Τρας μπορεί να εγκαταλείψει την τριπλή δικλείδα για τις συντάξεις». Οι πληρωμές που συνδέονται με τα κέρδη αντί του πληθωρισμού μπορεί να αφήσουν εκατομμύρια πολίτες χωρίς χρήματα.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Διαμαρτυρίες και απεργίες επεκτείνονται λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό στη Γαλλία». Περισσότεροι από 100 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη χώρα διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς για να παλέψουν με τους ακριβούς λογαριασμούς και τις υψηλές τιμές στα προϊόντα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι κακουχίες του χειμώνα αναμένονται καθώς το Κρεμλίνο στοχεύει υπηρεσίες κοινής ωφέλειας». Η νέα φάση του πολέμου αναμένεται να αφήσει εκατομμύρια χωρίς τα βασικά τους επερχόμενους μήνες. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η λαβή της Τεχεράνης: Αθλήτρια αναρρίχησης και λάθος μαντίλας». Η Ελνάζ Ρεκαμπί αγωνίστηκε χωρίς μαντίλα το Ασιατικό Πρωτάθλημα στη Σεούλ την Κυριακή. Αρχικά ειπώθηκε ότι η κίνηση ήταν προς υποστήριξη της εξέγερσης στη χώρα της, όμως το γεγονός αποδόθηκε σε λάθος με τη μαντίλα της αθλήτριας.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ηγεσία των Πρασίνων πιέζει για σύντομη παράταση της θητείας». Ο καγκελάριος Σολτς λέει ότι στις 15 Απριλίου, η πυρηνική ενέργεια θα τελειώσει στη Γερμανία. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Δύσκολο τεστ για τους Πράσινους». Το οικολογικό κόμμα έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του καγκελαρίου να επιτρέψει σε τρεις πυρηνικούς σταθμούς να συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι τον Απρίλιο. Και ο αντιπρόεδρος του FDP, Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, αμφισβητεί επίσης αυτήν την ημερομηνία. Τέλος, η Die Welt: «Το ένα τρίτο της Ουκρανίας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα». Η Ρωσία επιτίθεται ξανά στις υποδομές

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η Μελόνι όμηρος των φιλορώσων». Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε ότι έχει ανανεώσει τη φιλία του με τον Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τον «άνθρωπο της ειρήνης». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής Φοντάνα ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Ασρά και οι αδερφές της». Στην εξέγερση στο Ιράν, σκοτώθηκε μια μαθήτρια, η 16χρονη Ασρά Παναχί, που αρνήθηκε να τραγουδήσει τον ύμνο για τον Χαμενεΐ, αναφέρει η εφημερίδα. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Από τον Καζελάτι στην υπόθεση Πούτιν: ο Καβαλιέρε ερεθίζει την πλειοψηφία». Δυο έξοδοι από το κόμμα του Μπερλουσκόνι ενοχλούν τους συμμάχους του. Η Μελόνι σημείωσε ότι θα κάνει κακό στο κόμμα του αν μείνει μόνος. Τέλος, η Corriere della Sera: «O Μπερλουσκόνι κομματιάζει τη συμφωνία». Για σόου του καβαλιέρε κάνει λόγο η εφημερίδα, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη λίστα των υπουργών.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί αφήνουν χωρίς ρεύμα εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς». Η Μόσχα εκκενώνει περιοχές στη Χερσώνα ενώ ο έλεγχος της πρωτεύουσας της επαρχίας αυτής είναι σε αμφισβήτηση. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ συμπιέζει τον πληθωρισμό και αντλεί επιπλέον 33 δις». Η δημοσιονομική αρχή καταγγέλλει ότι ο προϋπολογισμός θα πέσει έξω. Το υπουργείο Οικονομικών απολύει τον υπεύθυνο του Σχεδίου Ανάκαμψης σε μια ολοκληρωτική διαμάχη σχετικά με τον έλεγχο των κεφαλαίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter