Διεθνής Τύπος: Ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου με 79 νεκρούς – Στρατηγική εθνικής ασφάλειας στη Γερμανία

Διεθνής Τύπος: Ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου με 79 νεκρούς – Στρατηγική εθνικής ασφάλειας στη Γερμανία

Στη Γαλλία, στη Libération διαβάζουμε: «Το νεκροταφείο τους». Τουλάχιστον 79 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο μετά τη βύθιση μιας τράτας στα ανοιχτά της Ελλάδας, ενώ μόνο 104 διασώθηκαν, σε ένα από τα χειρότερα ναυάγια των τελευταίων ετών. Το δράμα αυτό θα πρέπει να πιέσει την Ευρώπη να ξανασκεφτεί την μεταναστευτική πολιτική. Η Humanité γράφει: «Η Ευρώπη θέλει να εκτροχιάσει τα γαλλικά μεταγωγικά». Η κυβέρνηση θέλει να επιφέρει ένα θανάσιμο χτύπημα στις μεταγωγικές σιδηροτροχιές, που υποβάλλονται σε ανταγωνιστικές απαιτήσεις από τις Βρυξέλλες. Τα συνδικάτα καλούν σε απεργία.  Τέλος, η Le Figaro: «Ελιζαμπέτ Μπορν: “Δεν είναι στο DNA μου να κατεβάζω τα χέρια”». Σε συνέντευξη στην εφημερίδα, η πρωθυπουργός, που παρουσιάζει το σχέδιο για την αγροτική οικονομία, δηλώνει τις φιλοδοξίες της για τους μήνες που έρχονται.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη απειλή». Το υπουργικό συμβούλιο υιοθετεί την πρώτη στρατηγική εθνικής ασφάλειας. CDU: Τίποτα λειτουργικό. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Σχεδιάζονται περισσότερες επενδύσεις στην ασφάλεια». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρουσιάζει μια ιδέα για την προστασία από στρατιωτικές και πολιτικές επιθέσεις και ανακοινώνει πρόσθετες δαπάνες για τις Ομοσπονδιακές Ένοπλες Δυνάμεις. Η πολιτική προστασία θα πρέπει να δικτυωθεί σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, η Die Welt: «Εκκρεμεί η θεμελιώδης διαμάχη των Πράσινων για τη μετανάστευση». Το κόμμα είναι ανακουφισμένο από τον συμβιβασμό για τη θέρμανση – αλλά η μεταρρύθμιση για το άσυλο της ΕΕ διχάζει.                                                           

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «H Fed παγώνει τις αυξήσεις των επιτοκίων αλλά δίνει σημάδια για περισσότερα». Οι περισσότεροι αξιωματούχοι προβλέπουν δύο ακόμα αυξήσεις μέσα στο 2023 καθώς ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη παραμένουν υψηλά. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Στην προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, η Fed τελειώνει το σερί των αυξήσεων των επιτοκίων». Η παύση είναι προσωρινή, για να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των προηγούμενων κινήσεων, που στόχο είχαν τη μείωση του επίμονου πληθωρισμού. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Αναπαύθηκε: Αντίο στον Μπερλουσκόνι». Ο μεγιστάνας πολιτικός αποδείχθηκε πολωτικός ακόμα και στην κηδεία του, αφού πολλοί επέκριναν το γεγονός ότι κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη. Τέλος η Washington Post: «Η Ευρώπη προχωρά τους κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη».

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Να προσέχετε ο ένας τον άλλον, και να αγαπάτε τους πάντες». Η ομιλία ενός πατέρα που πενθεί μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Νότιγχαμ συγκίνησε τους πάνω από 2.000 που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση εις μνήμη των θυμάτων. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι επιστήμονες δημιουργούν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα, σε μια σημαντική εξέλιξη για τα βλαστοκύτταρα». Η ανακάλυψη αυτή κάνει στην άκρη την ανάγκη για σπέρμα και ωάρια. Στον Independent διαβάζουμε: «Η τελευταία προσπάθεια του Μπόρις για να εκτροχιάσει την ετυμηγορία για το Partygate». O κηλιδωμένος πρώην πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η έρευνα των βουλευτών δεν μπορεί να τον κρίνει καθώς έκανε το δικό του πάρτι. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Τζόνσον κατηγορεί ως υποκριτές τους βουλευτές της επιτροπής για το partygate». Ο πρώην πρωθυπουργός καλεί τον Μπέρναρντ Τζένκιν να παραιτηθεί για υποτιθέμενη παραβίαση των κανόνων της πανδημίας.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κηδεία του ‘καβαλιέρε’: Μελόνι, πένθος και εξουσία». Η πρωθυπουργός προσεγγίζει την κόρη του Μπερλουσκόνι, Μαρίνα, και θέλει να κατακτήσει την πολιτική κληρονομιά του ηγέτη της Forza Italia: «Ευχαριστούμε Σίλβιο, θα σε θυμόμαστε με περηφάνια». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ήταν άνθρωπος». Κηδεία δημοσία δαπάνη για τον καβαλιέρε με παρόντες τον Ματαρέλα και τη Μελόνι. Δάκρυα και χειροκρότημα από το κοινό, ενώ αντιδράσεις προκάλεσαν τα λόγια του αρχιεπίσκοπου. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ένας άνθρωπος της χαράς». Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην κηδεία δημοσία δαπάνη του Μπερλουσκόνι. Στο κήρυγμα, το πορτρέτο του ως πολιτικού και επιχειρηματία. Τέλος, η Corriere della Sera: «To ύστατο χαίρε στο Ντουόμο: Μπερλουσκόνι, χειροκρότημα στο αντίο». Χιλιάδες κόσμου στην κηδεία. Τα δάκρυα της οικογένειας. Μελόνι: «Δε θα σε ξεχάσουμε».

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Αμπασκάλ έδειξε στη Μούρθια ότι καμία βοήθεια στο Λαϊκό κόμμα δεν θα είναι δωρεάν». Ο επικεφαλής του Λαϊκού κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, δικαιολογεί τη συμφωνία στη Βαλένθια, λέγοντας ότι «το Vox το ψήφισαν πολλοί πολίτες». Και η El Mundo: «Το Λαϊκό κόμμα αποφεύγει να επεκτείνει το μοντέλο της Βαλένθια: ‘Ανέβηκε το Vox’». To κόμμα του Αμπασκάλ διεκδικεί τη Βουλή της Μούρθια μετά τη συμφωνία στη Βαλένθια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter