Διεθνής Τύπος: Νέα δεδομένα στην Ουκρανία μετά το πλήγμα στο φράγμα

Διεθνής Τύπος: Νέα δεδομένα στην Ουκρανία μετά το πλήγμα στο φράγμα

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το σπασμένο φράγμα θολώνει το μέτωπο στην Ουκρανία». Ένα μεγάλο φράγμα και ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο ρωσοκρατούμενο μέρος της Ουκρανίας καταστράφηκαν την Τρίτη, περιορίζοντας τις επιλογές της Ουκρανίας για αντεπίθεση. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Το κατεστραμμένο φράγμα ρίχνει την Ουκρανία σε νέα κρίση». Η πλημμύρα βάζει σε κίνδυνο τις πόλεις, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι η έκρηξη είναι η αιτία καθώς οι δύο πλευρές ρίχνουν το φταίξιμο η μία στην άλλη. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Ρωσία πυροδοτεί ‘περιβαλλοντική βόμβα’ με την ανατίναξη του φράγματος, λέει ο Ζελένσκι». Οι κάτοικοι διαφεύγουν από τα φουσκωμένα νερά, ενώ το σχέδιο της Ουκρανίας για αντεπίθεση δέχεται πλήγμα. Τέλος η Washington Post: «Σημαντικό φράγμα της Ουκρανίας πλήττεται άσχημα». Οι πλημμύρες βάζουν σε κίνδυνο δεκάδες πόλεις, ενώ ο Ζελένσκι τα ρίχνει στην έκρηξη ενώ οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες.

Δείτε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονιστικές εικόνες μετά την ανατίναξη του φράγματος Νόβα Καχόβκα (Photos – Video)

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Συντάξεις: Το πνεύμα της αντίστασης». Οι αντίθετοι στη μεταρρύθμιση των συντάξεων κατέβηκαν για 14η φορά στο δρόμο την Τρίτη. Στα κοινωνικά αιτήματα έρχεται να προστεθεί η κριτική ενός καθεστώτος που κατέρχεται τον αυταρχικό κατήφορο. Στη Libération διαβάζουμε: «Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στρατηγική της καμμένης γης». Μόσχα και Κίεβο αποποιούνται την ευθύνη της καταστροφής του φράγματος στο Ντνιέπρ, που μπορεί να εξαπολύσει μια ανθρωπιστική κρίση και να εμποδίσει την αντεπίθεση της Ουκρανίας. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Γιατί οι υπερπλούσιοι συμβάλλουν λιγότερο στους φόρους». Μια αδημοσίευτη έρευνα του Ινστιτούτου Δημοσίων Πολιτικών επανεκκινεί την κουβέντα για τους φόρους στους εκατομμυριούχους, που όσο πιο πάνω στην εισοδηματική κλίμακα βρίσκονται, τόσο λιγότερο επιβαρύνονται. Τέλος, η Le Figaro: «Σαμποτάζ στο Ντνιέπρ, κλιμάκωση του πολέμου». Πληγμένο από μια έκρηξη, το φράγμα στην Καχόβκα χύνει τα 18 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στην κοιλάδα, καταστρέφοντας το νότο της Ουκρανίας μέχρι τη Χερσώνα, αναμορφώνοντας τη γραμμή του μετώπου, ενώ περιπλέκει την ουκρανική αντεπίθεση.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Καταστροφή φράγματος, Σολτς: ‘νέα διάσταση’ του πολέμου». Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι λέει ότι η Μόσχα πυροδοτεί ένα οικολογικό όπλο μαζικής καταστροφής, τις πλημμύρες. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Νέα διάσταση του πολέμου». Μετά την καταστροφή του φράγματος στην Καχόβκα, η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται. Περίπου το 60% της υποδομής στην Ουκρανία έχει ήδη υποστεί ζημιές. Τέλος, η Die Welt: «Σολτς: Η ανατίναξη φράγματος είναι επιθετικότητα από τη Ρωσία». Το Κρεμλίνο αρνείται την ευθύνη. Η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας ανακοινώνει ότι: «Δεν υπάρχει κίνδυνος για πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια».

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «H Ρωσία μπορεί να στοχεύσει πυρηνικό εργοστάσιο μετά το πλήγμα στο φράγμα». Η Ουκρανία προειδοποιεί ότι η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια. Ο Guardian έχει τίτλο: «Περιβαλλοντική καταστροφή: πλημμύρες πλήττουν την Ουκρανία καθώς το φράγμα καταστρέφεται». Η Ουκρανία έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα κρίση, ενώ η αναμενόμενη αντεπίθεση περιπλέκεται. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο βομβαρδισμός του φράγματος ‘ένα νέο χαμηλό’ για τη Ρωσία». Το Κρεμλίνο κατηγορείται για τη μεγαλύτερη καταστροφή από ανθρώπινο χέρι στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, με σκοπό την αναχαίτιση των ουκρανικών στρατευμάτων.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Καταστροφή του φράγματος στο Ντνιέπρ, κίνδυνος για το Βαγιόντ». To εργοστάσιο στη Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία ελέγχεται από τους Ρώσους. Καθυστερεί η προέλαση του Κιέβου, ενώ το ιταλικό φράγμα Βαγιόντ στα βόρεια της Ιταλίας αναμένεται να υποστεί πιέσεις. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Μόνο με ενότητα η ΕΕ θα νικήσει τους εμπόρους ανθρώπων». Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι παρεμβαίνει για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από την ΕΕ. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μετανάστες, η ΕΕ πρέπει να δώσει απαντήσεις». Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αναφέρει ότι: «Για πολλούς Ευρωπαίους το πρόβλημα έρχεται πρώτο». Τέλος, η Corriere della Sera: «Καταστροφή ενός φράγματος στην Ουκρανία: 40 χιλιάδες διαφεύγουν από το νερό». Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για έγκλημα πολέμου, η οποία εικάζεται ότι προχώρησε στο χτύπημα για να καθυστερήσει την ουκρανική αντεπίθεση.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι κατέστρεψε ένα φράγμα για να σταματήσει την προέλασή της». Οι ουκρανικές αρχές εκκενώνουν χιλιάδες πολίτες από την αύξηση του νερού στον ποταμό Δνείπερο μετά από ένα στρατηγικό χτύπημα της Μόσχας. Και η El Mundo: «Μας φώναξαν: ‘Τρέξτε, έρχεται ένα κύμα πέντε μέτρων’». H εφημερίδα γίνεται μάρτυρας της καταστροφής στη Χερσώνα μετά το πλήγμα στο φράγμα στη Νόβα Καχόβκα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter