Διεθνής Τύπος: Νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας η Μελόνι – Ο Σουνάκ στο δρόμο για την Ντάουνινγκ Στριτ

Διεθνής Τύπος: Νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας η Μελόνι – Ο Σουνάκ στο δρόμο για την Ντάουνινγκ Στριτ

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μελόνι, ένα μάθημα για την Ευρώπη». Το πρώτο τετ-α-τετ με το Μάριο Ντράγκι για 90 λεπτά. Ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποιεί εναντίον της απομόνωσης της Ιταλίας στην ΕΕ. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Σημασία έχουν μόνο το ΑΕΠ και η εργασία». Η παράδοση της πρωθυπουργίας από τον Ντράγκι στη Μελόνι έγινε, και ακολουθήθηκε από την συνάντηση της νέας πρωθυπουργού με τον Μακρόν. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μελόνι-Μακρόν, ‘άξονας για το άεριο’». Την Κυριακή έγινε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο και μετά η συνάντηση της Μελόνι με τον γάλλο πρόεδρο, με τον οποίο θα σχηματίσουν κοινό μέτωπο στην ΕΕ. Τέλος, η Corriere della Sera: «Μελόνι-Μακρόν, οι πρώτες συμφωνίες». Συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν για τα ενεργειακά της Ευρώπης.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο Σουνάκ έτοιμος για τη Ντάουνινγκ Στριτ καθώς ο Τζόνσον παραιτείται από την κούρσα». Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί την έλλειψη ενότητας ανάμεσα στους υποψήφιους. Ο Guardian έχει τίτλο: «’Δεν είναι η σωστή στιγμή’: Ο Τζόνσον εκτός κούρσας για την αρχηγία του κόμματος». Η αποχώρηση αφήνει το Σουνάκ ως πρωτοπόρο για την κατάκτηση της θέσης. Στον Independent διαβάζουμε: «O Σουνάκ αναμένεται να γίνει πρωθυπουργός καθώς ο Τζόνσον αναγκάζεται να παραιτηθεί». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δέχεται την αμέριστη στήριξη των Συντηρητικών βουλευτών και προβλέπεται ότι θα «στεφθεί» πρωθυπουργός μέσα στη μέρα, ενώ ο Τζόνσον αναγκάζεται να αποσυρθεί, αφού δεν συμπλήρωσε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να μπορέσει να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Σουνάκ έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός καθώς ο Τζόνσον αποσύρεται». Ο πρώην αρχηγός σταματά την επιχείριση επιστροφής αφού του έλειπε η απαιτούμενη στήριξη για να κυβερνήσει.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Σι διευρύνει τον έλεγχό του πάνω στην Κίνα». Ο κινέζος ηγέτης ωθεί στο περιθώριο τους αντιπάλους του και συνεχίζει στο τιμόνι της χώρας για τρίτη θητεία, χωρίς να δείχνει προς ένα ξεκάθαρο διάδοχο. Οι New York Times έχουν τίτλο: «O Τζόνσον τελειώνει την προσπάθεια επιστροφής καθώς ο αντίπαλος ανεβαίνει». Η κούρσα ξεκαθαρίζει για τον αγώνα ηγεσίας στη Βρετανία. Τέλος η Washington Post: «Ο πληθωρισμός σβήνει τα σημάδια ανάπτυξης». Αναμένεται ανάκαμψη στην αναφορά για το ΑΕΠ, ενώ οικονομολόγοι προβλέπουν σκληρούς αγώνες στο μέλλον.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο αρχηγός του κόμματος της Σαγκάης Λι Τσιανγκ γίνεται ο νούμερο δύο της Κίνας». Ο Σι Τζινπίνγκ επεκτείνει τη δύναμή του. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση προειδοποιεί για την αποτροπή της εισόδου της Cosco στο Αμβούργο. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το FDP θέλει να περιορίσει την επιδότηση του κόστους θέρμανσης». Ο βουλευτής του κόμματος Γιοχάνες Βόγκελ απαιτεί από το κράτος να δώσει κρατικό χρήμα σε αυτούς που τα πληρώνουν και κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει νέα διαμάχη στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τέλος, η Die Welt: «Πρόσφυγες: Το CDU κάνει καταγγελίες για τον συνασπισμό». Η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις των δήμων. Το SPD βλέπει τη Γερμανία. 

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «EDF: Αυτό που κρύβει η προσφορά εξαγοράς της κυβέρνησης». Σε μερικές εβδομάδες, το κράτος θα αποκτήσει το σύνολο του κεφαλαίου της εταιρείας ηλεκτρισμού. Μια ψευδο-εθνικοποίηση για να κομματιαστεί ευκολότερα η επιχείρηση. Στη Libération διαβάζουμε: «Απαγόρευση των ρυπογόνων αυτοκινήτων: Η Γαλλία στα άκρα». Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Με τη Μελόνι, η ακροδεξιά στην εξουσία στην Ιταλία». Η 45χρονη ρωμαία πολιτικός ανέλαβε τα ηνία της χώρας, αποτελώντας την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της Ιταλίας. Τέλος, η Le Figaro: «Μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης  ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία». Η συνεργασία με το Παρίσι δεν είναι πλέον στην καρδιά της πολιτικής του Βερολίνου, που έχει κάνει μια γεωπολιτική στροφή και προσεγγίζει χώρες στα βόρεια και ανατολικά της Ευρώπης.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Μόνο το 13% των μεγάλων πόλεων θα ολοκληρώσει το νόμο για τις ζώνες χαμηλών εκπομπών καυσαερίων». Μόνο 20 από τους 149 δήμους θα εφαρμόσουν το μέτρο εγκαίρως. Και η El Mundo: «Η Ισπανία έχει στείλει μόνο το 0,1% των απεσταλμένων όπλων στην Ουκρανία». Με μια συμμετοχή 56 εκατομμυρίων, η χώρα βρίσκεται στην εικοστή θέση στην παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter