Διεθνής Τύπος: Νεκροί και συλληφθέντες στο Καζακστάν – Χάος με τις ελλείψεις στα σχολεία της Ιταλίας

Διεθνής Τύπος: Νεκροί και συλληφθέντες στο Καζακστάν – Χάος με τις ελλείψεις στα σχολεία της Ιταλίας

Στην Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει για τις ταραχές στο Καζακστάν: «Πολλοί νεκροί και συλληφθέντες στο Καζακστάν». Η Ρωσία στέλνει στρατιώτες εξαιτίας των ταραχών. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ζητούν αποκλιμάκωση. Στην Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αρχίζει να παραπαίει». Η συζήτηση στην Μπούντεσταγκ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό καθυστερεί. Ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ αναφέρει νέα δεδομένα για την μετάλλαξη Όμικρον. Τέλος, η Die Welt: «Ο πληθωρισμός έχει καταστρέψει τις αποταμιεύσεις τόκων από το 2005». Το ποσοστό του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο ήταν 5,3%, προκαλώντας την μεγαλύτερη πτώση στην αγοραστική δύναμη των γερμανών από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Στην Ιταλία, τα σχολεία αναγκάζονται να μειώσουν τις διδακτικές ώρες λόγω ελλείψεων δασκάλων ενώ οι διευθυντές κάνουν έκκληση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η Il Messaggero γράφει σχετικά: «Μειωμένα ωράρια στα σχολεία λόγω κορονοϊού». Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας έχει έλλειψη από 80.000 δασκάλους, τα σχολεία όλης της χώρας αναγκάζονται να κόψουν μαθήματα. Στην Corriere de la Sera διαβάζουμε: «Οι διαμαρτυρίες των διευθυντών των σχολείων». Τα μαθήματα για τις επόμενες δύο εβδομάδες να γίνονται εξ αποστάσεως ζητούν οι σχολικοί διευθυντές. Παράλληλα, σήμερα ξεκινάει η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 50, με τα πρόστιμα για τους παραβάτες να φθάνουν τα 1.500 ευρώ. Η La Repubblica έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Άλλα 219 χιλιάδες κρούσματα, τα νοσοκομεία υπό πολιορκία». Χθες καταγράφηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ οι αντιεμβολιαστές αντιτίθενται στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Τέλος, η La Stampa: «Φιλιουόλο: 36 εκατομμύρια δόσεις σε δύο μήνες». Τόσοι είναι σύμφωνα με τον στρατηγό Φιλιουόλο της επιτροπής εμβολιασμού οι ιταλοί πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα διαθέσει επιπλέον 20 δις για νέα οικονομική στήριξη.

Στη Γαλλία, ο γάλλος πρόεδρος θέλει να χρησιμοποιήσει την επίθεση στους ανεμβολίαστους πολιτικά, εν όψει εκλογών. Η Le Monde γράφει σχετικά: «Ανεμβολίαστοι: γιατί ο Μακρόν σκληραίνει την στάση του». Ο γάλλος πρόεδρος θέλει να ξεκαθαρίσει τις όποιες αμφιταλαντεύσεις μέσα στο κόμμα του σχετικά με την εμβολιαστική καμπάνια αλλά και να καθιερώσει μια σύγκρουση με την ακροδεξιά. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Ανεμβολίαστοι: ερωτήματα σε ένα υγειονομικό στοίχημα». Οι γάλλοι πολίτες που αρνούνται να εμβολιαστούν ενάντια στον κορονοϊό επικρίνονται από τον Εμανουέλ Μακρόν. Η εφημερίδα επιχειρεί να εντοπίσει την ταυτότητα των πολιτών αυτών και να καθορίσει το μερίδιο ευθύνης τους για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Η Libération έχει σήμερα τίτλο: «Όμικρον: ο ίλιγγος». Σχεδόν 200.000 κρούσματα αναφέρονται ημερησίως ενώ διπλασιάζονται οι μολύνσεις κάθε πέντε με έξι μέρες. Οι επιδημιολόγοι και οι ερευνητές αναλύουν το ριψοκίνδυνο στοίχημα της κυβέρνησης να αφήσει την πανδημία ανεξέλεγκτη για να πετύχει την συλλογική ανοσία. Τέλος, η Humanité: «Κορονοϊός στο σχολείο: η επιλογή του χάους». Τα σχολεία καταρρέουν ενώ τα ψέματα του υπουργού Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ κάνουν κρότο, γράφει η εφημερίδα. Από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική.

Στη Βρετανία, άλλο ένα σκάνδαλο διαπλοκής ξέσπασε για το Συντηρητικό κόμμα. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Συντηρητικό μέλος της Βουλής των Λόρδων ήταν κρυφά μπλεγμένο σε εταιρεία που πήρε συμβόλαια για προστατευτικό εξοπλισμό». Η βουλευτίνα Μισέλ Μόουν και ο σύζυγός της, Ντάγκλας Μπάροουμαν φέρονται να επιβραβεύτηκαν από την κυβέρνηση με συμβόλαιο ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών για την προμήθεια μασκών και στολών για την προστασία των υγειονομικών από τον κορονοϊό. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Ένα εκατομμύριο πολίτες θα πληρώσουν περισσότερους φόρους». Οι ανησυχίες για το κόστος διαβίωσης αυξάνονται καθώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει να παγώσει το κατώφλι του φόρου εισοδήματος σε μια περίοδο πληθωρισμού τιμών και μισθών. Έτσι, πάνω από 1,2 εκατ. πολίτες θα περάσουν στο πεδίο υψηλής φορολόγησης της τάξης του 40% του εισοδήματος. Οι Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Ο Τζόκοβιτς κρατείται σε ξενοδοχείο για μετανάστες, λέει η οικογένειά του». Οι συγγενείς του Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις ανδρών διοργάνωσαν συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι την Πέμπτη. Οι δικηγόροι του τενίστα παλεύουν να τον κρατήσουν στην Αυστραλία, ενώ η απόφαση για την παραμονή του ή όχι θα παρθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Τέλος, ο Independent: «Οι διαδηλωτές έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό των ΗΠΑ». Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε μια θερμή ομιλία στην επέτειο της εισβολής στο Καπιτώλιο, κατακεραυνώνοντας τον Ντόναλντ Τραμπ για το ρόλο που έπαιξε στην υπονόμευση της εκλογικής διαδικασίας.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Μπάιντεν κατηγορεί τον Τραμπ ότι είναι απειλή για την δημοκρατία». Ο αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στον προκάτοχό του και το «ιστό των ψεμάτων» του σε μια σαρωτική ομιλία στην συμπλήρωση ενός χρόνου από την εισβολή στο Καπιτώλιο. Και η El Mundo: «Οι αντιεμβολιαστές υιοθετούν τον Τζόκοβιτς ως σύμβολο». Η Αυστραλία αναβάλλει για την Δευτέρα την απόφαση για την απέλαση του σέρβου τενίστα σχετικά με τα ελλιπή έγγραφα για την εξαίρεσή του από τον εμβολιασμό.

Στις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν εξαπέλυσε την Πέμπτη μύδρους κατά του προκατόχου του για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά: «Ο Μπάιντεν κατηγορεί τον ‘ιστό των ψεμάτων’ του Τραμπ για την επίθεση στο Καπιτώλιο». Ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την ομιλία του στην επέτειο της εισβολής για να καταδικάσει τον όχλο των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ που προσπάθησε να εμποδίσει την επικύρωση του αποτελέσματος των εκλογών του 2020.  Στην Washington Post διαβάζουμε: «Ένα χρόνο μετά, ο Μπάιντεν προειδοποιεί εκ νέου για τον Τραμπ». Ο αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τον προκάτοχό του, την Πέμπτη στην ομιλία για τον έναν χρόνο από την εισβολή στο Καπιτώλιο. Τον αποκάλεσε απειλή για την συνταγματική τάξη και το δημοκρατικό έργο των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Ο Μπάιντεν φοβάται την απειλή για την δημοκρατία ένα χρόνο μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο». Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε μια δηκτική επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ ενώ παράλληλα έκανε έκκληση για προστασία των αμερικανικών αξιών. Τέλος, οι New York Times: «Ο Μπάιντεν καταδικάζει τον Τραμπ καθώς οι ΗΠΑ θυμούνται την εξέγερση του Καπιτωλίου». Ο αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τον προκάτοχό του ότι ‘κράτησε το μαχαίρι στο λαιμό της Αμερικής’.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter