Διεθνής Τύπος: Νεκρός ο ηγέτης της Αλ Κάιντα – Ένταση ΗΠΑ και Κίνας από την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Διεθνής Τύπος: Νεκρός ο ηγέτης της Αλ Κάιντα – Ένταση ΗΠΑ και Κίνας από την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Πλήγμα των ΗΠΑ σκοτώνει τον αρχηγό της Αλ Κάιντα». Το νούμερο 2 του Μπιν Λάντεν, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, που έφερε σε πέρας την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Χτύπημα με drone σκοτώνει σημαντικό συνωμότη της 11ης Σεπτεμβρίου, λέει ο Μπάιντεν». Ο αμερικανικός στρατός σκότωσε με εξ αποστάσεως ελεγχόμενο σκάφος τον ηγέτη της Αλ Κάιντα μετά τον Μπιν Λάντεν, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Πελόζι θα συναντηθεί με την ηγέτιδα της Ταϊβάν ενώ η Κίνα κλιμακώνει τα προειδοποιητικά σημάδια». Η πρόεδρος της Βουλής είναι ενήμερη για την επικινδυνότητα της συνάντησης, ενώ ετοιμάζονται στρατιωτικές ασκήσεις στα στενά της Ταϊβάν με πραγματικά πυρά. Τέλος η Washington Post: «Πλήγμα των ΗΠΑ σκοτώνει το διάδοχο του Μπιν Λάντεν». Οι αξιωματούχοι του στρατού επιβεβαιώνουν την επιτυχή επέμβαση στην Καμπούλ.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι British Airways αναστέλλουν την πώληση εισιτηρίων». Το πλήγμα χτυπά το αεροδρόμιο Χίθροου στο απόγειο του καλοκαιριού, ενώ αυξάνονται οι φόβοι ότι οι τιμές στα εισιτήρια των ανταγωνιστριών εταιρειών θα αυξηθούν. Ο Guardian έχει τίτλο: «Όλοι είναι χαρούμενοι: η νίκη των Λεαινών ηχεί σε όλη τη χώρα». Η σκόρερ του νικητήριου γκολ Κλόι Κέλι χαιρετίζει την σεισμική νίκη εν μέσω ελπίδων για μια παρακαταθήκη που αντέχει στον χρόνο. Στον Independent διαβάζουμε: «Η Τρας σχεδιάζει μειώσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα έξω από τα νότιο-ανατολικά». Νοσοκόμες και δάσκαλοι μπορούν να αντιμετωπίσουν χαμηλότερους μισθούς. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Τρας είναι η υποψήφια της ελπίδας, δηλώνει η Μόρντοντ». Η υπουργός Εμπορίου υποστηρίζει την πρωτοπόρο στην κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών, λέγοντας ότι έχει «τη στόφα και την αυθεντικότητα» να κερδίσει.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο πολωνός πρόεδρος προειδοποιεί την Ευρώπη για τα αυτοκρατορικά σχέδια του Πούτιν». Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα αναφέρει ότι ο Nord Stream είναι «η μεγαλύτερη μομφή μου απέναντι στη Γερμανία». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Ουκρανία εξάγει ξανά σιτηρά». Για πρώτη φορά από την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, ένα φορτηγό πλοίο εγκατέλειψε το λιμάνι της Οδησσού. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σίτου εξακολουθούν να είναι αποθηκευμένοι στη χώρα. Τέλος, η Die Welt: «Η Ουκρανία πετυχαίνει με τακτικές φθοράς στο νότο». Προκειμένου να «σπάσει» τους Ρώσους για την ουκρανική αντεπίθεση, το Κίεβο βασίζεται στην αποθάρρυνση. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Στην παράταση». Σήμερα η αποφασιστική συνάντηση μεταξύ Λέτα, Καλέντα και Ντελα Βέντοβα του Ρiù Europa. Θα συζητήσουν για τις ενδεχόμενες συμμαχίες και την ατζέντα Ντράγκι. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Τελευταία προσπάθεια του Λέτα με τον Καλέντα». «Μην ανατινάξεις τη συμφωνία», καλεί ο επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος τον πρόεδρο του κόμματος Azione. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Καλέντα-Λέτα, συμφωνία σε πάγο». Οι όροι του κόμματος Azione του Κάρλο Καλέντα για τις συμμαχίες και το πρόγραμμα μπλοκάρουν τη συμφωνία. Αυτή την Τρίτη γίνεται η συνάντηση-κλειδί με το Δημοκρατικό κόμμα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Λέτα-Καλέντα, τελευταία διαπραγμάτευση». Ο γραμματέας του Δημοκρατικού κόμματος, Ενρίκο Λέτα, υπογραμμίζει ότι δεν θα υπάρξουν βέτο στη συμφωνία.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Φάρμακα: το φάντασμα των ελλείψεων». Τα αποθέματα συνεχίζουν να μειώνονται, σημαίνοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Η εφημερίδα εξετάζει το ερώτημα αν μπορούν να αποδοθούν μόνο στο έβδομο κύμα της πανδημίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη Libération διαβάζουμε: «Τεχνητή γονιμοποίηση για όλες: Baby boom». Έπειτα από την έγκριση της τεχνητής γονιμοποίησης για εργένισσες και ομοφυλόφιλες γυναίκες, η ζήτηση έχει αυξηθεί με εκρηκτικό ρυθμό. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Αέριο: Η Γαλλία βιάζεται να αυξήσει τα αποθέματά της». Με ένα δύσκολο χειμώνα εν όψει, οι διαχειριστές των δεκαέξι αποθηκών αερίου βιάζονται να τις γεμίσουν μέχρι το 85%, ως τα τέλη Νοεμβρίου. Τέλος, η Le Figaro: «Οικονομία ενέργειας: αυτό για το οποίο προετοιμάζεται η Γαλλία». Ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε το πόσο εύθραυστη είναι η ενεργειακή προμήθεια της χώρας. Με σκοπό την αποφυγή διακοπών αυτόν τον χειμώνα, η κυβέρνηση οργανώνει ένα σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας ισχύει έως τον Νοέμβριο του 2023». Ο κλιματισμός στα καταστήματα, τα ξενοδοχεία ή τους σταθμούς μεταφορών δεν επιτρέπεται να πέφτει κάτω από τους 27 βαθμούς το καλοκαίρι ή να υπερβαίνουν τους 19 το χειμώνα. Οι βιτρίνες θα είναι κλειστές στις 10:00 μ.μ.  Και η El Mundo: «Το Μονκλόα διατάζει να χαμηλώσει το air-condition και να κλείσουν οι βιτρίνες για 16 μήνες». Η κυβέρνηση επιβάλλει από την επόμενη εβδομάδα εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις και μεταφορές και συνιστά τηλεργασία στην πανδημία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter