Διεθνής Τύπος: Νέο πακέτο στήριξης ύψους 6 τρισ. δολαρίων από Μπάιντεν – Εμβολιάζονται τον Ιούνιο τα παιδιά στη Γερμανία

Διεθνής Τύπος: Νέο πακέτο στήριξης ύψους 6 τρισ. δολαρίων από Μπάιντεν – Εμβολιάζονται τον Ιούνιο τα παιδιά στη Γερμανία

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού Τύπου.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Μπάιντεν έτοιμος να αποκαλύψει το σχέδιο δαπανών ύψους $6 τρισ.». Το φιλόδοξο σχέδιο θα χρηματοδοτήσει τις αλλαγές στις υποδομές αλλά θα αυξήσει το χρέος σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φτάνοντας το 117% του ΑΕΠ στο τέλος του 2031. Η Washington Post για το ίδιο θέμα, έχει τίτλο: «Ο Μπάιντεν θέτει μεγάλους στόχους στον προϋπολογισμό». Ο Λευκός Οίκος θα προτείνει την Παρασκευή ένα σχέδιο προϋπολογισμού ύψους $6 τρισεκατομμυρίων καθώς ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να κάνει αλλαγές στο κράτος πρόνοιας και την οικονομία.

Οι Financial Times έχουν σήμερα κύριο τίτλο: «Η Ρωσία αναγκάζει τις αερογραμμές να ακυρώσουν τις πτήσεις προς Μόσχα λόγω Λευκορωσίας». Οι ρωσικές αρχές δεν ενέκριναν τα νέα δρομολόγια που παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας σε δύο πτήσεις από Γαλλία και Αυστρία. Υπάρχουν φόβοι για πολιτικοποίηση του εναέριου χώρου. Τέλος, στο πρωτοσέλιδο των New York Times διαβάζουμε: «Ήταν απλώς παιδιά». Τουλάχιστον 67 παιδιά χάθηκαν στη Γάζα και 2 στο Ισραήλ στην τελευταία σύγκρουση μεταξύ τους. Η εφημερίδα δημοσιεύει τις φωτογραφίες τους και κάνει γνωστές τις ιστορίες τους.

Στη Γερμανία, από τις 7 Ιουνίου θα εμβολιάζονται τα παιδιά 12 ετών. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Οι νέοι θα μπορούν να εμβολιαστούν από τις 7 Ιουνίου». Η προϋπόθεση είναι να πάρει την έγκριση από τον ΕΜΑ. Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η παρακολούθηση μαθημάτων δε θα πρέπει να εξαρτάται από τους εμβολιασμούς. Η Süddeutsche Zeitung έχει σήμερα τίτλο: «Εμβολιασμοί και για τα παιδιά 12 ετών». Η κυβέρνηση και τα κρατίδια αποφασίζουν ότι η ανοσοποίηση των παιδιών θα πρέπει να ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου. Λόγω έλλειψης εμβολίων, δε θα υπάρξει διακριτική μεταχείριση για τα παιδιά. Και τέλος η Die Welt: «Η Μέρκελ υπόσχεται ασφαλή διεξαγωγή μαθημάτων ακόμα και χωρίς εμβολιασμούς». Η καγκελάριος αναμένει να ξεκινήσει η ανοσοποίηση των ανήλικων από τις 7 Ιουνίου.

Στη Γαλλία, μέρος του Τύπου εξετάζει την πράσινη μετάβαση της πετρελαϊκής εταιρείας Total. Η Libération γράφει σχετικά: «Total: η ανάποδη μιας πράσινης στροφής». Ο πετρελαϊκός γίγαντας επαναπροσδιορίζει τις δραστηριότητές του με το βλέμμα στραμμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όμως παρόλο που θέλει να «πρασινίσει», δεν εγκαταλείπει ακόμα το μαύρο χρυσό. Και η Humanité: «Η Total ξαναβάφεται στα πράσινα». Οι μέτοχοι αυτή την Παρασκευή πρέπει να αποφασίσουν για ένα νέο όνομα, μια «τσιμπιά» πράσινου και ακόμα περισσότερα ορυκτά καύσιμα, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Le Monde γράφει: «20 δις για να βγούμε από το ‘ό,τι κι αν κοστίσει’». Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει σχεδόν 20 δις περισσότερα για την επέκταση των μέτρων υποστήριξης της οικονομίας, εστιάζοντας περισσότερο στις επιχειρήσεις. Η Le Figaro κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Ανάμεσα στην αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, οι λόγοι της διαφωνίας». Ακόμα κι αν η κυβέρνηση επενέβη για να εξομαλυνθούν οι εντάσεις, δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα δείχνει ότι οι γάλλοι πολίτες υποστηρίζουν περισσότερο την αστυνομία παρά τη Δικαιοσύνη.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Υγείας δυσκολεύτηκε να δικαιολογήσει τον εαυτό του για τα γηροκομεία τη στιγμή που η ινδική μετάλλαξη καλπάζει. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Πίεση στον Χάνκοκ για την αποτυχία να προστατεύσει τους ένοικους οίκων ευγηρίας». Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χανκοκ, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τις κατηγορίες περί ψεύτη του πρώην κυβερνητικού συμβούλου Ντόμινικ Κάμινγκς, δυσκολεύτηκε να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση δεν προστάτευσε τα γηροκομεία. «Δεν υπήρχε η δυνατότητα να κάνουμε τεστ Covid σε όλους τους ενοίκους που έπαιρναν εξιτήριο από το νοσοκομείο», παραδέχθηκε στην απάντησή του. Η Daily Telegraph: «Ο Χάνκοκ υπό πίεση για τα τεστ σε γηροκομεία». Ο υπουργός επιμένει ότι δεν είπε ψέματα για τους ενοίκους που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Στους Times διαβάζουμε: «Η έξαρση της ινδικής μετάλλαξης θέτει το τέλος των περιορισμών υπό αμφισβήτηση». Η γρήγορη εξάπλωση του στελέχους του κορονοϊού  προκαλεί ανησυχίες για την 21η Ιουνίου, ημερομηνία λήξης του lockdown. Οι μολύνσεις σε όλη την χώρα έχουν διπλασιαστεί σε μια εβδομάδα.  Και τέλος ο Independent: «Τώρα τρία στα τέσσερα κρούσματα κορονοϊού είναι της ινδικής μετάλλαξης». Οι περιορισμοί ίσως χρειαστεί να επεκταθούν και πέρα από την 21η Ιουνίου, παραδέχεται ο πρωθυπουργός.

Στην Ισπανία, το Σοσιαλιστικό κόμμα υπολογίζει το πολιτικό κόστος της απόδοσης χάρης στους καταλανούς αυτονομιστές πολιτικούς. Η El País γράφει: «Ανησυχία στο Σοσιαλιστικό κόμμα για τον εκλογικό αντίκτυπο της απόδοσης χάρης». Στελέχη του κόμματος ζητούν από την κυβέρνηση να τεκμηριώσει την απόφασή της. Με ένα πιο ευθύ τόνο, η El Mundo γράφει: «Οι βαρώνοι φοβούνται ότι ο Σάντσεθ θα τρομάξει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους». Διχάζει το Σοσιαλιστικό κόμμα η απόφαση για απόδοση χάρης στους καταλανούς πολιτικούς κρατούμενους. Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος φοβούνται ότι οι ψηφοφόροι των Ciudadanos θα απομακρυνθούν.

Στην Ιταλία, συνεχίζεται η υπόθεση με το τελεφερίκ. Η La Stampa γράφει: «Πείραξα τα φρένα, ο Θεός θα με κρίνει», είπε στην ομολογία του ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του τελεφερίκ. Οι αρχές πιστεύουν ότι η διαχείριση των καμπίνων ήταν η ίδια για χρόνια. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Κίνδυνος διαφυγής μετά το μακελειό». Ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση της τραγωδίας με το τελεφερίκ εκτιμά ότι οι τρεις συλληφθέντες είναι ύποπτοι φυγής. Και η Corriere de la Sera: «Τελεφερίκ, αγνόησαν κάθε κανόνα». Τώρα ο εισαγγελέας ερευνά το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Τέλος, η La Repubblica γράφει: «Ο Ντράγκι ανοίγεται στα συνδικάτα: ‘οι προμήθειες θα δοθούν γρήγορα και με ασφάλεια’». Ο ιταλός πρωθυπουργός άνοιξε διάλογο με τα εργατικά σωματεία της χώρας για το ζήτημα των εκπτώσεων στα συμβόλαια προμηθειών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter