Διεθνής Τύπος: Νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία – Προειδοποιήσεις σε Κρεμλίνο για τις πυρηνικές απειλές

Διεθνής Τύπος: Νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία – Προειδοποιήσεις σε Κρεμλίνο για τις πυρηνικές απειλές

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η Μελόνι κατακτά την Ιταλία». Το κόμμα της Μελόνι λαμβάνει το 25,6% των ψήφων ενώ η Λέγκα του Σαλβίνι καταρρέει στο 8,6% και η Forza Italia του Μπερλουσκόνι μένει στο 8%. Ο κεντρώος συνασπισμός του Καλέντα με τον Ρέντσι παίρνει 7,4% ενώ ο Ντι Μάιο μένει εκτός Βουλής. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Ιταλία πηγαίνει δεξιά». Η Μελόνι παίρνει την πρώτη θέση και ετοιμάζεται για πρωθυπουργό. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «H Μελόνι μπροστά, ‘βλέπει’ την ανάληψη της πρωθυπουργίας». Τα exit poll δίνουν στην κεντροδεξιά μεταξύ 41% και 45% των ψήφων. Τα Αδέρφια της Ιταλίας είναι το πρώτο κόμμα, ενώ ακολουθούν το Δημοκρατικό κόμμα και τα Πέντε Αστέρια. Η αποχή έφτασε το 36%. Τέλος, η Corriere della Sera: «Κέρδισε η Τζόρτζια Μελόνι». Πρώτο κόμμα τα Αδέρφια της Ιταλίας, ενώ η δεξιά έχει την πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα. Το Δημοκρατικό κόμμα λιγότερο από 20%, πέφτει η Λέγκα, σε πτώση η Forza Italia.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι σφυγμομετρήσεις δίνουν μια καθαρή νίκη στην ακροδεξιά». Η Μελόνι είναι η νικήτρια των εκλογών με τις περισσότερες ψήφους, και αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση με τον Σαλβίνι και τον Μπερλουσκόνι. Η αποχή-ρεκόρ δείχνει την αποστασιοποίηση των Ιταλών με την πολιτική. Και η El Mundo: «H σκληρή δεξιά νικά στην Ιταλία και ταρακουνά την Ευρώπη». Οι κάλπες ανοίγουν για πρώτη φορά την πόρτα της εξουσία στην σκληρή δεξιά. Η διάσπαση της αριστεράς και η μεγάλη αποχή έφεραν τη νίκη στο συνασπισμό της Μελόνι με τους Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι, εκτιμά η εφημερίδα.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Δεξιός συνασπισμό αναμένεται να κυβερνήσει την Ιταλία μετά τις εκλογές». Η Τζόρτζια Μελόνι είναι το φαβορί για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας αφού το κόμμα της κέρδισε το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του αποτελέσματος. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Πρόβλεψη νίκης για την σκληρή δεξιά στις εκλογές της Ιταλίας». Οι εθνικιστές θριαμβεύουν, γράφει η εφημερίδα, ενώ η Μελόνι ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι σύμμαχοι του Κιέβου προειδοποιούν το Κρεμλίνο για τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν». Καταστροφικές οι συνέπειες για τη Ρωσία, ενώ η απάντηση με το ίδιο νόμισμα θεωρείται απίθανη, εκτιμά η εφημερίδα. Τέλος η Washington Post: «Η Ρωσία μάχεται να κρατήσει τη γραμμή». Η Μόσχα κάνει νέες επιθέσεις στην Ουκρανία ενώ περισσότερες διαμαρτυρίες ξεσπούν ενάντια στην πολεμική προσπάθεια και την επιστράτευση.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Πόνος στην τσέπη των εργαζομένων καθώς ο δημόσιος τομέας πιέζεται». Ο υπουργός Οικονομικών υπόσχεται περισσότερα μετά τις περικοπές στους φόρους. Ειδικοί προειδοποιούν ότι θα υπάρξει αναπόφευκτη μείωση ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο Guardian έχει τίτλο: «Στάρμερ: θα επαναφέρω τον φόρο 45% για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα». Οι Εργατικοί θα δώσουν ένα περίγραμμα του σχεδίου τους να αντιστρέψουν την ‘τεράστια αδικία’ της πολιτικής μείωσης της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα της Τρας. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Στάρμερ φοβάται ότι οι αντιστροφή των μειώσεων φόρων θα κοστίσουν τις εκλογές». Ο επικεφαλής των Εργατικών υπόσχεται να επαναφέρει τη φορολογία υψηλών εισοδημάτων στο 45%, που κατήργησε η κυβέρνηση την Παρασκευή, αλλά φαίνεται απρόθυμος να επαναφέρει στο 20% από το 19% το βασικό ποσοστό της εισφοράς. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν ‘καταστροφική’ δράση αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα». Οι Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποιούνται ότι επίκεινται καταστροφικές συνέπειες αν ο Πούτιν φέρει σε πέρας το σχέδιο επίθεσης. 

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Τα κόμματα της κυβέρνησης θέλουν να μειώσουν γρήγορα τις τιμές του φυσικού αερίου». Οι βασικές υπηρεσίες είναι στα χέρια του κράτους. Αμφιβολίες για την κατανομή του φυσικού αερίου. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Κατανομή φυσικού αερίου πριν το τέλος του έτους». Λίγο πριν την εισαγωγή του, οι αμφιβολίες για το νόημα του σχεδιαζόμενου μέτρου αυξάνονται στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αντίθετα, θα μπορούσε να υπάρξει πλαφόν τιμών και νέα επιχειρήματα σχετικά με την πυρηνική ενέργεια. Τέλος, η Die Welt: «Αριθμός προσφύγων: Οι πολιτικοί προειδοποιούν για υπερφόρτωση». Λόγω του αυξανόμενου αριθμού μεταναστών, οι δήμαρχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Πολλοί Σύροι εγκαταλείπουν την Τουρκία.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «PPDA, μια υπόθεση έξω από τα συνηθισμένα». Η απόφαση της δικαιοσύνης θα μπορούσε να επιτρέψει την επανέναρξη της έρευνας για τον τηλεπαρουσιαστή Πατρίκ Πουάβρ ντ’ Αρβόρ, καθώς οι μαρτυρίες για σεξουαλικές επιθέσεις πολλαπλασιάζονται. Στη Libération διαβάζουμε: «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία». Παρά την καταστολή, οι κινητοποιήσεις δεν μειώνονται στο Ιράν. Κι αυτό που ξεκίνησε ως κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών μετατρέπεται σε εξέγερση κατά του καθεστώτος. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Πόλεμος στην Ουκρανία: η φυγή πριν την ρωσική προσάρτηση». Στη Χερσώνα, οι άνδρες -μόνοι τους ή με την οικογένειά τους- φεύγουν από την κατεχόμενη πόλη από φόβο μην επιστρατευτούν μετά το δημοψήφισμα που οργανώνει η Ρωσία. Παράλληλα, στην Τουρκία φτάνουν χιλιάδες νεαροί Ρώσοι σε στρατεύσιμη ηλικία. Τέλος, η Le Figaro: «Ηλεκτρικό: αυτοί οι περιορισμοί ανησυχούν τους Γάλλους». Αναμένοντας μελλοντικά προβλήματα προμηθειών αυτόν τον χειμώνα, οι πάροχοι ενέργειας κάνουν αγώνα να αποφύγουν τις διακοπές ρεύματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter