Διεθνής Τύπος: Νίκη της Δεξιάς στις ιταλικές δημοτικές εκλογές – Αγώνας δρόμου για το όριο χρέους στις ΗΠΑ

Διεθνής Τύπος: Νίκη της Δεξιάς στις ιταλικές δημοτικές εκλογές – Αγώνας δρόμου για το όριο χρέους στις ΗΠΑ

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Αυτοδιοικητικές εκλογές: ο αέρας της Δεξιάς». Στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών ο συνασπισμός του κυβερνητικού κόμματος κερδίζει με μεγάλη διαφορά και προσθέτει πέντε περιφερειακές πρωτεύουσες, από τις επτά στις οποίες κρινόταν η δημαρχία την περασμένη Κυριακή. Η αριστερά νικά στη Βιτσέντζα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Μελόνι θριαμβεύει, το Δημοκρατικό κόμμα μόνο στη Βιτσέντζα». Η Έλι Σλάιν, επικεφαλής του ΔΚ, ανέφερε ότι «όταν είσαι μόνος, χάνεις». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η κεντροδεξιά νικά στις πόλεις». Ο δεύτερος γύρος σε Ανκόνα, Σιένα, Πίζα και Κατάνια αναδεικνύει δεξιούς δημάρχους. Η Μελόνι εκτιμά ότι το αποτέλεσμα είναι επιβράβευση της κυβέρνησης. Τέλος, η Corriere della Sera: «Καθαρή νίκη της κεντροδεξιάς». Πέντε στους επτά δήμους στους οποίους έγινε ο δεύτερος γύρος εκλογών ανέδειξε δεξιό δήμαρχο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Σάντσεθ καλεί εκλογές στις 23 Ιουλίου». Η εφημερίδα σχολιάζει ότι αυτή είναι η συνέπεια από την ήττα των Σοσιαλιστών στις κοινοτικές και δημοτικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός ανέφερε στη δήλωσή του ότι «το καλύτερο αυτή τη στιγμή είναι οι Ισπανοί να πάρουν το λόγο για να καθορίσουν την πολιτική πορεία της χώρας». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Λαϊκού κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, είπε ότι «το πρώτο βήμα έγινε. Ο ‘σαντσισμός’ δεν έχει ηττηθεί ακόμα». Οι Podemos και το Sumar έχουν δέκα μέρες να αποφασίσουν αν θα συμπράξουν στις εκλογές. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ υποβάλλει τη χώρα σε ένα τελευταίο δημοψήφισμα για να σταματήσει την εσωτερική εξέγερση». Διαλύεται η η κυβέρνηση μια μέρα μετά τη συντριβή του Σοσιαλιστικού κόμματος και ο πρωθυπουργός καλεί σε εκλογές μέσα στο καλοκαίρι.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι κινούνται γρήγορα για να ‘πουλήσουν’ τη συμφωνία για το χρέος». Οι δύο άνδρες εργάζονται για να αποτρέψουν τυχόν αποσκιρτήσεις πριν από τη σημαντική ψηφοφορία για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Ερντογάν κερδίζει χώρο για να προσφέρει χείρα βοηθείας στους συμμάχους». Η νίκη του ανοίγει το δρόμο για την προσπάθεια της Σουηδίας να μπει στο ΝΑΤΟ. Τέλος η Washington Post: «Αναζητούνται οι ψήφοι για το όριο χρέους». Ο Μπάιντεν κι ο Μακάρθι συγκεντρώνουν τις ψήφους των βουλευτών, ενώ η προθεσμία της 1ης Ιουνίου πλησιάζει.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Ερντογάν είναι ασυμβίβαστος μετά τη νίκη στις εκλογές της Τουρκίας». Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι οι εκλογές είναι άδικες εδώ και χρόνια. Από την πλευρά του, ο καγκελάριος Σολτς χαρακτήρισε τον Ερντογάν «στενό συνεργάτη». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Ερντογάν κηρύσσει πόλεμο στην αντιπολίτευση». Μετά την οριακή νίκη του στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο τούρκος πρόεδρος εκφωνεί μια πύρινη ομιλία, στην οποία εμφανίζεται ως απειλή για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τέλος, η Die Welt: «Η μετανάστευση από τη Λευκορωσία αυξάνεται». Ανησυχία προκαλεί η παράνομη μετανάστευση στην ΕΕ μέσω Πολωνίας. Το CSU ζητά συνοριακούς ελέγχους. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Νομική παγίδα παραμονεύει στα μηνύματα του Τζόνσον στο WhatsApp». Σε αδιέξοδο η υπόθεση του πρώην πρωθυπουργού καθώς η κυβέρνηση αρνείται να παραδώσει στην έρευνα τα μηνύματα του Τζόνσον χωρίς λογοκρισία. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι Εργατικοί θα αφήσει τους δήμους να αγοράσει φθηνά γη για να αποκρούσει την οικιστική κρίση». Το κόμμα του Κιρ Στάρμερ έχει σχέδιο να δώσει αυξημένες εξουσίες στους δήμους για να ενισχύσει την ανάπτυξη. Στον Independent διαβάζουμε: «Πώς σώσαμε αυτό το τετράχρονο κορίτσι από τη φονική μούχλα». Η μικρή Ζαϊνάμπ πήγε στο νοσοκομείο αφού εκτέθηκε σε υγρασία και μούχλα σε διαμέρισμα που παραχωρήθηκε στην οικογένειά της από το δήμο. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας έδωσε δημοσιότητα στο περιστατικό, ενώ υπήρχε ευαισθησία από την προηγούμενη περίπτωση του μικρού Αουάμ Ισάκ, που πέθανε από σοβαρή έκθεση σε μούχλα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο πρωθυπουργός στηρίζει τη φεμινίστρια στην υπόθεση της Οξφόρδης περί ελευθερίας του λόγου». Η ακαδημαϊκός που διαφωνεί για τα τρανς δικαιώματα έχει το δικαίωμα να πει τη γνώμη της ακόμα και αν οι φοιτητές διαφωνούν, λέει ο Σούνακ.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Τουρκία: Η ελπίδα πέθανε». Η επανεκλογή του Ερντογάν είναι μια σκληρή ήττα για ένα κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας, σχολιάζει η εφημερίδα. Η κοινωνική οργή ξεχειλίζει, ενώ οι προοδευτικοί πολίτες ανησυχούν για μια ακόμα μεγαλύτερη πολιτική διολίσθηση στην αυταρχικότητα. Στη Libération διαβάζουμε: «Διερεύνηση του Παπ Εντιαγέ: το μυστήριο της εκπαίδευσης». Πολύ διακριτικός έπειτα από τον ορισμό του πριν από ένα χρόνο στο υπουργείο Παιδείας, ο Μακρόν τον εμποδίζει να προχωρήσει με το σχέδιό του περί κοινωνικής μίξης στα σχολεία. Τέλος, η Le Figaro: «Μετανάστευση: η αδύνατη συμφωνία ανάμεσα στον Μακρόν και τους Ρεπουμπλικάνους». Η μόνη πιθανότητα για την κυβέρνηση να περάσει το νόμο για τη μετανάστευση είναι να κάνει συμφωνία με τη δεξιά, η οποία αμφιβάλλει ότι ο πρόεδρος μπορεί να αντισταθεί στις αριστερές σειρήνες. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter