Διεθνής Τύπος: Ο δράστης του Τέξας είχε προειδοποιήσει για το μακελειό – Ο Μπόρις Τζόνσον αμετανόητος για τα κορονοπάρτι

Διεθνής Τύπος: Ο δράστης του Τέξας είχε προειδοποιήσει για το μακελειό – Ο Μπόρις Τζόνσον αμετανόητος για τα κορονοπάρτι

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Ιδιωτικά μηνύματα αποκάλυπταν το σχέδιο του δράστη». Στα μηνύματά του, ο 18χρονος δράστης είχε μια ζοφερή λίστα πριν προχωρήσει στην αποτρόπαια πράξη του. Το Ουβάλντε θρηνεί καθώς οι αξιωματούχοι του αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειες του μακελειού. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Ο δράστης του Τέξας μιλούσε για για το σχέδιό του».  Ο Σαλβαδόρ Ράμος έγραψε την προηγούμενη Πέμπτη σε μια έφηβη φίλη του μέσω Facebook ότι θα πυροβολήσει τη γιαγιά του ενώ είχε προειδοποιήσει για την επίθεση λίγα λεπτά πριν την διαπράξει. Οι New York Times κυκλοφορούν με φωτογραφίες από τα θύματα της επίθεσης στο σχολείο του Τέξας, με τίτλο: «Τα πρόσωπα της ανείπωτης απώλειας μιας πόλης». Ο δράστης πέρασε μια ώρα αμπαρωμένος στο σχολείο. Η επίθεση αυτή φουντώνει τους φόβους των γονιών ξανά. Τέλος, οι Financial Times: «Η οικονομία της Κίνας αντιμέτωπη με μάχη για την συνέχιση της ανάπτυξης, παραδέχεται ο πρωθυπουργός». Η οικονομία της χώρας βρίσκεται μακριά από τον στόχο του 5,5% ανάπτυξη ενώ οι επιδόσεις της είναι χειρότερες από εκείνες των αρχών του 2020. Η στρατηγική του «μηδενικού Covid» επιδεινώνει την κατάσταση.

 Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται ότι θα επιβιώσει, πολιτικά, παρά τη δημοσίευση της έκθεσης Γκρέι, που καταδικάζει την κουλτούρα οινοποσίας στη Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Ποτό, καυγάδες, εμετός: όλα μέσα στη δουλειά είναι, λέει ο πρωθυπουργός». Οι πολίτες πίστευαν ότι θα δουν έναν μετανοημένο Τζόνσον, στις δηλώσεις του την Τετάρτη σχετικά με τα ευρήματα της έκθεσης Γκρέι, που δημοσιεύθηκε την ίδια μέρα. Αντιθέτως, ο βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε ότι τίποτα λάθος δεν έγινε και ότι δεν είναι η ώρα να αποχωρήσει από τη θέση του. Οι Times κυκλοφορούν σήμερα με τίτλο: «Τα επιδόματα για τους λογαριασμούς ενέργειας αναμένεται να χαλαρώσει τη μεγάλη πίεση». Η εφημερίδα υπολογίζει ότι η οικονομική βοήθεια που θα ανακοινώσει αυτή την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, θα ελαφρύνει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών κατά εκατοντάδες λίρες. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Σουνάκ αναμένεται να επεκτείνει το νομοσχέδιο ανακούφισης για την ενέργεια». Κάθε νοικοκυριό στη χώρα θα λάβει περαιτέρω εκπτώσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τη φορολογία στα υπερκέρδη στις πετρελαϊκές εταιρείες.

 Στη Γαλλία, η Libération έχει τίτλο: «Μελανσόν-Μακρόν: οι καλύτεροι εχθροί». Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, θα έρθουν αντιμέτωπα τα οράματα των δυο ανδρών για τη Γαλλία και τον κόσμο. Ο γάλλος πρόεδρος και ο αρχηγός των «Ανυπότακτων» τρέφουν αμοιβαία εκτίμηση ο ένας για τον άλλον, και η εφημερίδα αφηγείται αυτή την άγνωστη σχέση. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Επίθεση σε σχολείο στις ΗΠΑ: η ανημπόρια απέναντι στα πυροβόλα όπλα». Δέκα χρόνια μετά την σφαγή στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, συστηματικά εμπόδια παραμένουν στους κανόνες για τα όπλα στις ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναρωτήθηκε: «Πότε, για το Θεό, θα ορθώσουμε ανάστημα στο λόμπι των όπλων;». Τέλος, η Le Figaro: «Η Αμερική σε σοκ μετά από νέο μακελειό σε σχολείο». Ένας 18χρονος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε 19 παιδιά και δύο ενηλίκους στο Τέξας. Πρόκειται για την 213η επίθεση από την αρχή του έτους και την 27η εισβολή σε σχολείο. Το στρατόπεδο υπέρ της οπλοκατοχής, ωστόσο, δε συγκινείται.

Στην Ισπανία, η γράφει El País: «Η δολοφονία των μαθητών στο Τέξας είναι απόδειξη της πολιτικής ανικανότητας μπροστά στο λόμπι των όπλων». Ο Μπάιντεν ζητά να τολμήσουν οι αιρετοί πολιτικοί των ΗΠΑ να αμφισβητήσουν τη βιομηχανία μετά το σοκαριστικό έγκλημα. Και η El Mundo γράφει για τον δράστη της τραγωδίας στο Τέξας: «Αγόρασε δύο τουφέκια όταν έκλεισε τα 18 και πυροβολούσε τα παιδιά για 30 λεπτά». Ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος, αφού ανακοίνωσε στο Facebook την επίθεση, πήγε στο παλιό του σχολείο, ταμπουρώθηκε σε μια τάξη και πυροβόλησε τους μαθητές.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο φόνος των παιδιών». Ο δράστης, που αγόρασε δύο τουφέκια όταν έκλεισε τα 18, άνοιξε πυρ και σκότωσε 19 μαθητές και δύο δασκάλους. Για κάποια από τα θύματα, η αναγνώριση έγινε μετά από τεστ DNA. Η La Stampa έχει τίτλο: «Το χρονικό μιας προαναγγελμένης σφαγής». Ο δράστης της επίθεσης στο σχολείο του Τέξας είχε δώσει σαφείς προειδοποιήσεις για το τι προτίθεται να κάνει στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Τα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών προς κατάσχεση». Η ΕΕ ετοιμάζει σχέδιο για να κατασχέσει τις περιουσίες Ρώσων επιχειρηματιών που θεωρεί ότι είναι κοντά στον Πούτιν. Παράλληλα, πλοία και τρένα ετοιμάζονται για ταξίδι στην Ουκρανία καθώς η Μόσχα ανοίγει τη διαδρομή του σιταριού. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Ζελένσκι κατηγορεί: “Η στρατιωτική βοήθεια είναι ανεπαρκής”». Ο ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, κάλεσε τις δυτικές χώρες να αυξήσουν τις προσπάθειες ενίσχυσης της Ουκρανίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter