Διεθνής Τύπος: Ο Λούλα επιστρέφει στην εξουσία – Ιστορική εκλογική «μάχη» στη Βραζιλία

Διεθνής Τύπος: Ο Λούλα επιστρέφει στην εξουσία – Ιστορική εκλογική «μάχη» στη Βραζιλία

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Λούλα ντα Σίλβα κερδίζει τον Μπολσονάρο και ξαναπαίρνει την προεδρία στη Βραζιλία». Ο αριστερός υποψήφιος των εκλογών κερδίζει τον ακροδεξιό φιλοχουντικό πρόεδρο σε μια από τις πιο αμφίρροπες εκλογικές μάχες στην ιστορία της χώρας. Ο Λούλα έλαβε 60 εκατομμύρια ψήφους, εξασφαλίζοντας το 50,9% έναντι του 49,1% για τον αντίπαλό του, με το 99,5% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Βραζιλία απορρίπτει τον Μπολσονάρο και φέρνει πίσω τον Λούλα». Μετά τη φυλακή, ο αριστερός πολιτικός βιώνει μια εκπληκτική επιστροφή στα κοινά της χώρας. Στους Financial Times διαβάζουμε: «H αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για τα σιτηρά ‘καταστροφική’ για τα φτωχά κράτη». Είναι πιθανή μια μεγάλη αύξηση στις τιμές των τροφίμων ανά τον κόσμο, ενώ οι ελλείψεις σε τρόφιμα απειλούν την ανατολική Αφρική. Τέλος η Washington Post: «Ο Λούλα της Βραζιλίας επιστρέφει στην εξουσία». Κάνει στην άκρη τον Μπολσονάρο για να πάρει την προεδρία, ενώ ο τραμπικός πρώην πρόεδρος επιδίδεται σε μια προσπάθεια απίθανης επιστροφής.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Επίθεση με βόμβες μολότοφ σε μετανάστες». Τρεις συσκευές πέταξε ο ύποπτος σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Ντόβερ, ενώ αργότερα αυτοκτόνησε. Είχε προηγηθεί μια μίνι κρίση με μετανάστες στα ανοιχτά του Κεντ. Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν δέχεται έντονη κριτική για την μεταναστευτική της πολιτική. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η κυβέρνηση κατηγορείται για συμπεριφορά ‘άγριας Δύσης’ σχετικά με την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας». Η κατηγορία ότι το προσωπικό τηλέφωνο της Τρας είχε χακαριστεί προσθέτει ανησυχίες για τη νοοτροπία του υπουργικού συμβουλίου. Στον Independent διαβάζουμε: «Η Βρετανία δεν στάθηκε στο ύψος της ως κλιματικός ηγέτης, λέει κορυφαίος σύμβουλος». Οι κύριοι στόχοι για την κλιματική αλλαγή δεν αναμένεται να επιτευχθούν καθώς η Βρετανία φτάνει στο τέλος της προεδρίας της Σύσκεψης για το Κλίμα (COP). Τέλος, η Daily Telegraph: «Δίπλα στο κοινό οι μετανάστες στα ξενοδοχεία». Η υπουργός Εσωτερικών εξετάζει τα μέτρα για να ανακουφίσει τα ασφυκτικά γεμάτα κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο συνασπισμός δέχεται πιέσεις λόγω των νέων χρημάτων για τους πολίτες». Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση απειλεί με αποκλεισμό, ενώ το περιφερειακό συμβούλιο προειδοποιεί για υπερβολικές απαιτήσεις στο κέντρο εργασίας. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Βοήθεια τιμής φυσικού αερίου με εγγύηση εργασίας». Το κράτος θέλει να στηρίξει τους ιδιώτες και τη βιομηχανία. Η κυβερνητική επιτροπή προτείνει πώς να κατανεμηθούν χρήματα και να εξοικονομηθεί ενέργεια, πράγμα που οι πολίτες αναμένεται να νιώσουν έντονα στην καθημερινή τους ζωή, ακόμα και στον τρόπο που πλένονται. Τέλος, η Die Welt: «Η Ένωση αποκαλεί «εξωφρενική» τη δοκιμή πυρηνικού σταθμού όπως την εννοεί ο Χάμπεκ». Κριτική από την αντιπολίτευση μετά τις αποκαλύψεις για προκαταρκτικές αποφάσεις πράσινων υπουργών κατά των παρατάσεων λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών. Ο Γιούργκεν Τρίτιν των Πρασίνων θέλει επίσης να «στείλει καθαρά σήματα στοπ» στο μέλλον. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η κρίση αδειάζει τα πανεπιστήμια». Εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών οι εισαγωγές στα πανεπιστήμια βρίσκονται σε πτώση: -3%, πρώτη φροά σε πέντε χρόνια. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ντροπή στο Πρεντάπιο». Σε μια κωμόπολη της Ιταλίας, κοντά στην Τσεζένα, χιλιάδες νοσταλγοί του Μουσολίνι χαιρετούν φασιστικά, ενώ η κυβέρνηση σιωπά. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Επίδομα, στοπ σε εκείνους που μπορούν να εργαστούν». Το σχέδιο των Αδερφών της Ιταλίας προβλέπει εκπαίδευση για τους ανέργους και βοήθεια για τους ανήμπορους και τους ηλικιωμένους. Ο Ματέο Ρέντσι συμφωνεί με το σχέδιο. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ασφάλιση, η επιλογή της σκληρής γραμμής». Μέτρα επίσης για την δικαιοσύνη και την πανδημία, με τους λογαριασμούς να παραμένουν πρώτη προτεραιότητα.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η παιδιατρική υποφέρει από χρόνια ασθένεια». Η τρέχουσα επιδημία βρογχιολίτιδας πάει να εκτροχιάσει ένα σύστημα που ήδη αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Η έλλειψη μέσων σπρώχνει τους ασθενείς στο τριάζ. Στη Libération διαβάζουμε: «Wikipedia: στη φωτιά και στη λογική». Έρευνα της εφημερίδας για την συνεργατική εγκυκλοπαίδεια, που έχει 30 εκατομμύρια επισκέπτες στη Γαλλία κάθε μήνα, βρίσκεται στη μέση ιδεολογικών μαχών που ηλεκτρίζουν την εποχή μας, αναφέρει η εφημερίδα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Βραζιλία, εκλογές με διεθνείς συνέπειες». Το διακύβευμα των εκλογών στη χώρα ξεπερνά τα σύνορά της, με το κλίμα να αναδεικνύεται ως το κύριο στοιχείο της ατζέντας. Τέλος, η Le Figaro: «Ζέστη-ρεκόρ τον Οκτώβριο: οι φυσιολογικοί κύκλοι έχουν διαταραχθεί». To φθινοπωρινό καλοκαίρι που βιώνει η Γαλλία προοιωνίζει μια καινούρια κανονικότητα που ανατρέπει το ρυθμό της παραγωγής αγροτικών προϊόντων και ευνοεί την ανάπτυξη ασθενειών που συναντώνται στα τροπικά κλίματα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Βραζιλία διχάζεται με τη μάχη ανάμεσα στο Λούλα και το Μπολσονάρο». Ο υποψήφιος της Αριστεράς έχει ένα μικρό προβάδισμα απέναντι στον ακροδεξιό πρόεδρο, με το 90% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, σε μια πολύ αμφίρροπη αναμέτρηση. Και η El Mundo: «Τεχνική ισοπαλία ανάμεσα στο Λούλα και τον Μπολσονάρο με το 90% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί». Οι κάλπες έκλεισαν στη Βραζιλία μέσα σε ένα κλίμα έντασης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter