Διεθνής Τύπος: Ο Λούλα ορκίζεται πρόεδρος – «Απόδραση» του Μπολσονάρο στη Φλόριντα

Διεθνής Τύπος: Ο Λούλα ορκίζεται πρόεδρος – «Απόδραση» του Μπολσονάρο στη Φλόριντα

Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Βραζιλία εγκαθιστά το Λούλα ως ηγέτη, ενώ ο χαμένος είναι απών». Ο Μπολσονάρο κατέφυγε στη Φλόριντα, ενώ οι έρευνες σε βάρος του αυξάνονται. Τέλος η Washington Post: «Η κηδεία του Βενέδικτου θα τελειώσει την εποχή των δύο Πάπων». Ο λεπτεπίλεπτος ‘χορός’ μεταξύ των δύο ανδρών, Φραγκίσκου και Βενέδικτου, τελείωσε με το θάνατο του πρώην προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας. Τώρα, ο Φραγκίσκος αναμένεται να χειριστεί με μεγαλύτερη ευελιξία τα ευαίσθητα θέματα που ταλανίζουν την Καθολική Εκκλησία.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Πάπας Φραγκίσκος αποτίει φόρο τιμής στον Βενέδικτο XVI». Ο Φραγκίσκος είπε για τον προκάτοχό του ότι ήταν «πιστός υπηρέτης της Εκκλησίας». Πένθιμες σημαίες στη Γερμανία, ενώ η κηδεία θα γίνει την Πέμπτη. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Περιθώριο για μεταρρυθμίσεις». Ο επίτιμος Πάπας είχε τοποθετηθεί ενάντια στα σχέδια που έκανε ο διάδοχός του. Μετά τον θάνατο του Βενέδικτου XVI, ο Φραγκίσκος έχει μεγαλύτερη ευελιξία για να χειριστεί ευαίσθητα θέματα. Τέλος, η Die Welt: «Οι Πράσινοι θέλουν να περιορίσουν τη διαθεσιμότητα του αλκοόλ». Ο υπεύθυνος για τα ναρκωτικά κάνει λόγο για αυξήσεις φόρων. Η κριτική προέρχεται από το CDU και το FDP. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο θάνατος του Πάπα Βενέδικτου: Ο τελευταίος συντηρητικός». Ο επίτιμος ποντίφηκας έφυγε στα 95 του χρόνια. Η αποστολική του διακονία υπήρξε ένας διάλογος ανάμεσα στην πίστη και τη λογική, εκτιμά η εφημερίδα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Στην οικία του Πατρός». Το αντίο στον Βενέδικτο από σήμερα στο Βατικανό. Τα τελευταία λόγια του ήταν: «Κύριε, σε αγαπώ». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Κύριε, σε αγαπάμε». Πέθανε ο επίτιμος Πάπας Ράτζινγκερ: από αυτή τη Δευτέρα σε δημόσιο προσκύνημα η σορός του, ενώ την Πέμπτη θα γίνει η κηδεία. Τέλος, η Corriere della Sera: «Το αντίο στον Βενέδικτο, που άλλαξε την Εκκλησία». Η εφημερίδα αποχαιρετά τον πρώην ποντίφηκα, που πέθανε στο τέλος του 2022.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι καθυστερήσεις στα επείγοντα ‘σκοτώνουν έως και 500 ασθενείς κάθε εβδομάδα’». Οι προειδοποιήσεις των επικεφαλής των νοσοκομείων έρχεται καθώς παρατηρούνται ελλείψεις σε προσωπικό και καθυστερήσεις σε χειρουργεία εν μέσω κορονοϊού και γρίπης. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οργή απέναντι στην κυβέρνηση για τα σχέδια νέων περικοπών των μισθών σε πραγματικούς όρους για το προσωπικό του NHS». Προειδοποιήσεις για νέες απεργίες διαρκείας μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να αυξήσει μόνο 2% τους μισθούς των εργαζομένων το επόμενο έτος. Στον Independent διαβάζουμε: «Τα πνιγμένα δικαστήρια απογοητεύουν τα θύματα εγκλημάτων». Το ποινικό σύστημα της Βρετανίας βιώνει ελλείψεις που κοστίζουν στους πολίτες. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο πρωθυπουργός αποσύρει τις εκρηκτικές μεταρρυθμίσεις για την παιδική πρόνοια». Ο Ρίσι Σούνακ  αναβάλει τη ρύθμιση που είχε ετοιμαστεί επί θητείας Τρας, η οποία βοηθούσε τους γονείς να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Στη Γαλλία, η Libération γράφει: «Κλίμα: Πολλή ζέστη μπροστά». Το έτος 2022, το πιο θερμό που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία, τελειώνει με το πιο γλυκό ρεβεγιόν στην ιστορία της χώρας. Η εφημερίδα αναρωτιέται αν η κυβέρνηση πρέπει να πάρει καλύτερες αποφάσεις στο μέλλον σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κορονοϊός: Τρία χρόνια καταστροφικής υγειονομικής πολιτικής στην Κίνα». Η απότομη εγκατάλειψη της πολιτικής μηδενικού κορονοϊού από το Πεκίνο σηματοδοτεί την αποτυχία μιας στρατηγικής που είχε καταστεί, κοινωνικά και οικονομικά, ανέφικτη. Τέλος, η Le Figaro αποχαιρετά τον Πάπα Βενέδικτο το 16ο: «Η πίστη και η λογική». Ο Γιόζεφ Ράτζινγκερ πέθανε στο Βατικανό την 31η Δεκεμβρίου, σε ηλικία 95 ετών. Τα αφιερώματα σε όλο τον καθολικό κόσμο μαρτυρούν την εκτίμηση που είχε στους πιστούς αυτός ο διανοούμενος και διακριτικός Πάπας, που αποφάσισε το 2013 να αποχωρήσει από το αξίωμα, σημειώνει η εφημερίδα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «O Λούλα υπόσχεται να αναδομήσει τη Βραζιλία μετά τα ερείπια του Μπολσονάρο». Ο νέος βραζιλιάνος πρόεδρος υπόσχεται να σταματήσει την αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου. Και η El Mundo: «Ο Λούλα αποδομεί την κληρονομιά του Μπολσονάρο». Μετά την ορκωμοσία του, ο νέος βραζιλιάνος πρόεδρος υποσχέθηκε να ανοικοδομήσει τη χώρα έπειτα από το καταστροφικό πέρασμα του ακροδεξιού πρώην λοχαγού από το τιμόνι της χώρας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter