Διεθνής Τύπος: Ο Μακρόν αναζητά συμμάχους – «Παραλύουν» οι μεταφορές στη Βρετανία από την απεργία των σιδηροδρομικών

Διεθνής Τύπος: Ο Μακρόν αναζητά συμμάχους – «Παραλύουν» οι μεταφορές στη Βρετανία από την απεργία των σιδηροδρομικών

Προς πέμπτες εκλογές σε τρία χρόνια το Ισραήλ

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει σκωπτικά, εν είδη αγγελίας: «Πρόεδρος της Δημοκρατία αναζητεί πλειοψηφία απεγνωσμένα». Με μόνο 246 βουλευτές, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι καταδικασμένος να ψάχνει για συμμαχίες, που αποτελεί άλμα στο άγνωστο για τον γάλλο πρόεδρο, που έχει συνηθίσει να κυβερνά μόνος του. Στη Libération διαβάζουμε: «Μακρόν: ‘Οδεύουμε προς το άγνωστο’». Η εφημερίδα αφηγείται τη βραδιά των εκλογών, όταν το στρατόπεδο του Μακρόν κατέρρευσε ενώ πίστευε ότι ήταν άφθαρτο. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ο Μακρόν δεν μπορεί να χαράξει πολιτική, η Εθνοσυνέλευση σε αχαρτογράφητα νερά». Ο γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία. Θα πρέπει να αναζητήσει την συναίνεση από τους κοινοβουλευτικούς του αντιπάλους για να περνάει τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί, πράγμα που σημαίνει ότι η πολιτική εξουσία μετατοπίζεται από το παλάτι των Ηλυσίων στη Βουλή, όπου οι περισσότερες πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να διαπραγματεύονται. Τέλος, η Le Figaro: «O Μακρόν σε αδιέξοδο, η Ενωμένη Αριστερά ήδη διχάζεται». Μέσα σε μια ατμόσφαιρα αβεβαιότητας, ο γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να βρει μια βιώσιμη λύση για να κυβερνήσει τη χώρα. Παράλληλα, η ριζοσπαστική αριστερά, όπως αποκαλεί η εφημερίδα τη συμμαχία Nupes, δεν δέχεται την κηδεμονία από τον Ζαν Λουκ Μελανσόν.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η κυβέρνηση του Ισραήλ καταρρέει, θέτοντας το σκηνικό για μια νέα ψήφο». Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είπε τη Δευτέρα ότι θα διαλύσει την κυβέρνηση και θα οδηγήσει τη χώρα στις πέμπτες εκλογές τα τελευταία τρία χρόνια. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Εβδομάδες μαχών αφήνουν τη Μόσχα κοντά στην αφετηρία». Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι εκτιμούν ότι η Ρωσία μπορεί να καταλήξει με περισσότερα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, όμως δε θα έχει τον πλήρη έλεγχό τους, αφού ο ρωσικός στρατός ολοένα και αποδυναμώνεται, απέναντι στον ουκρανικό που ενισχύεται. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η ΕΕ λέει ότι η ενεργειακή κρίση δεν αποτελεί δικαιολογία για οπισθοδρόμηση στις υποσχέσεις σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα». Ενώ η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες αερίου, η Γερμανία επανεκκινεί τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με άνθρακα, ενώ αναμένεται και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Τέλος η Washington Post: «Η Λατινική Αμερική γέρνει αριστερά». Η Κολομβία είναι το τελευταίο παράδειγμα σε μια σειρά από αριστερές κυβερνήσεις στην ήπειρο, που μπορεούν να αφήσουν τις ΗΠΑ εκτός εξελίξεων.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «H Βρετανία οδεύει προς αδιέξοδο». Η απεργία των σιδηροδρομικών αναμένεται να παραλύσει τις μεταφορές από αυτή την Τρίτη. Τα εργατικά σωματεία απορρίπτουν την αύξηση 3% ενώ ο πρωθυπουργός προειδοποιεί τις εταιρείες να μη δώσουν υπέρογκες αυξήσεις. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο πρωθυπουργός βάζει φωτιά στη διαφωνία με τους σιδηροδρομικούς απειλώντας να σπάσει την απεργία τους». Ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε στο κάλεσμα της μεγαλύτερης απεργίας της τριαντακονταετίας με το να προτείνει στις εταιρείες να φέρουν επιπλέον προσωπικό για να σπάσουν την απεργία. Στον Independent διαβάζουμε: «Τα συνδικάτα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι μπλοκάρει την συμφωνία για τους μισθούς». Η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων τριάντα χρόνων λαμβάνει χώρα αφού οι τελευταίες προσπάθειες να αποφευχθεί απέτυχαν. Τέλος, η Daily Telegraph: «Πρωθυπουργός: Τα σωματεία πλήττουν αυτούς που υποτίθεται πρέπει να βοηθούν». Ο Τζόνσον λέει ότι η απεργία των σιδηροδρομικών θα απομακρύνει τους πολίτες, ενώ απορρίπτει τα αιτήματα των εργαζομένων.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Μακρόν ανασχηματίζει την κυβέρνηση μετά την εκλογική ήττα». Η απόλυτη πλειοψηφία χάθηκε για το γάλλο πρόεδρο, ενώ η Αριστερή Εκλογική Συμμαχία ανακοινώνει πρόταση δυσπιστίας. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σολτς ζητά μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ». Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος θέλει να εκφράσει την υποστήριξή του για την παράταση, υπό προϋποθέσεις, στη συνάντηση των κρατών μελών. Για παράδειγμα, η Γερμανία θα πρέπει να πάρει περισσότερα μέλη του κοινοβουλίου. Τέλος, η Die Welt: «Οι εργαζόμενοι πληρώνουν 13,5 δισ. παραπάνω από όσα πρέπει». Ο κυβερνητικός συνασπισμός διχάζεται για την επιστροφή φόρου εισοδήματος λόγω αναιμικής ανάπτυξης.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κυβέρνηση στη ρώσικη ρουλέτα». Πράσινο φως από την ΕΕ για τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Όμως, ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, στηλώνει τα πόδια και ζητά μεγαλύτερη εμπλοκή της Βουλής. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Όπλα στο Κίεβο, το στοπ του Ντράγκι». Ο ιταλός πρωθυπουργός επέδειξε σιδερένια πυγμή στο Κίνημα Πέντε Αστέρων στην αντίρρηση που έφεραν σχετικά με τις προμήθειες οπλισμού. Αυτή την Τρίτη η ψηφοφορία στη Βουλή. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ξηρασία, τα πρώτα δελτία νερού». Οι περιφέρειες μαλώνουν για το νερό, η Κοιλάδα της Αόστα είπε όχι στο Πιεμόντε για επιπλέον προμήθειες. Ενεργοποιούνται οι περιορισμοί στο σπίτι, ενώ οι περιφερειάρχες θα ζητήσουν από το Ντράγκι να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τέλος, η Corriere della Sera: «Η ψήφος για τα όπλα ταράζει την πολιτική». Πιο ήπια γραμμή από τα 5 Αστέρια. Έκκληση Ζελένσκι: «Έχουμε ανάγκη τα όπλα».

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Σάντσεθ παραδέχεται το πλήγμα στο Σοσιαλιστικό κόμμα στην Ανδαλουσία, αλλά εγγυάται το νομοθετικό σώμα». Ο πρόεδρος επιδιώκει ώθηση με νέα μέτρα κατά της κρίσης. Και η El Mundo: «Συγχαρητήρια χαλίφη!» Ο επικεφαλής του Λαϊκού κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, χρησιμοποίησε το παρατσούκλι με το οποίο βάφτισε τον Χουάνμα Μορένο για να τον συγχαρεί: «είναι ιστορικό». Το κόμμα ανέφερε στα Μέσα το απόγευμα της Δευτέρας ότι ήταν ήδη στις 54 έδρες μετά τις εκλογές στην Ανδαλουσία και ότι αργότερα θα έφταναν τις 57.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter