Διεθνής Τύπος: Επιστροφή του τρόμου στο Βέλγιο – «Ανηλεής απέναντι στην τρομοκρατία ο Μακρόν»

Διεθνής Τύπος: Επιστροφή του τρόμου στο Βέλγιο – «Ανηλεής απέναντι στην τρομοκρατία ο Μακρόν»

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Λίβανος-Ισραήλ: Το σύνορο όλων των κινδύνων». Η εφημερίδα μεταφέρει την ατμόσφαιρα από τους κατοίκους του νότου του Λιβάνου και του βορρά του Ισραήλ, όπου υπάρχει φόβος ότι θα προκύψει νέο μέτωπο. Στη Γάζα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζει τη χερσαία επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα. Στη Libération διαβάζουμε: «Μπενιαμίν Νετανιάχου: Τι ήξερε;». Ο θυμός και η κριτική συσσωρεύονται στο Ισραήλ εναντίον του Πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγορείται ότι αγνόησε την τρομοκρατική απειλή και διακρίνεται από την απουσία του μετά τις επιθέσεις. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Τρομοκρατία: Ο Μακρόν θέλει ένα ‘ανάλγητο κράτος’». Μετά τη δολοφονία ενός καθηγητή σε σχολείο στο Αράς από ένα νεαρό ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή, η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να μην υποκύψουν στο φόβο. Τέλος, η Le Figaro: «Η επίθεση στο Αράς επανεκκινεί τη συζήτηση για το νόμο για τη μετανάστευση». Μετά το θάνατο του Ντομινίκ Μπερνάρ, η κυβέρνηση πιέζει τη Δεξιά να ψηφίσει το νόμο της. Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι το κείμενο του νόμου δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η συμμαχία της αντιπολίτευσης κερδίζει τις πολωνικές κοινοβουλευτικές εκλογές». Τουσκ: Τέλος στις κυβερνήσεις του PiS. Κατσίνσκι: «Υπάρχουν μέρες αγώνα μπροστά». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το Ισραήλ αυξάνει την πίεση στη βόρεια Γάζα». Η κυβέρνηση συνεχίζει τις επιθέσεις στην παράκτια λωρίδα και αποκαθιστά την παροχή νερού στο νότο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν προωθεί τη λύση δύο κρατών. Ο καγκελάριος Σολτς σχεδιάζει μια επίσκεψη. Τέλος, η Die Welt: «Γιατί ο Όλαφ Σολτς πετάει τώρα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο». Ο καγκελάριος ταξιδεύει στη χώρα που δέχεται επίθεση για μια επίσκεψη. Ποια θα είναι η αποστολή του;, αναρωτιέται η εφημερίδα.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο πόλεμος αλλάζει την παγκόσμια δυναμική». Η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς χαλαρώνει την πίεση στη Ρωσία, ενώ Ιράν και Κίνα εντοπίζουν ευκαιρίες. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Μπάιντεν κανονίζει το ταξίδι στο Ισραήλ προς ένδειξη της αμερικανικής στήριξης». Αλλά ρισκάρει να συνδέσει τις ΗΠΑ με πλήγματα κατά αμάχων εν μέσω μιας επιδεινούμενης κρίσης στη Γάζα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η προσπάθεια της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ για το άνοιγμα του περάσματος καταρρέουν καθώς ο Μπάιντεν ζυγίζει μια επίσκεψη στο Ισραήλ». Υπήκοοι ξένων χωρών είναι παγιδευμένοι στον θύλακα, ενώ η Αίγυπτος απορρίπτει τις κατηγορίες για ευθύνη. ΟΗΕ και ΕΕ πιέζουν για προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας. Τέλος η Washington Post: «Με την βοήθεια να έχει μπλοκαριστεί, η κρίση της Γάζας βαθαίνει». Η διπλωματική προσπάθεια της Ουάσινγκτον πέφτει στο κενό, ενώ οι φόβοι για μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα πληθαίνουν, εν όψει της επικείμενης χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Έφηβες αδερφές ανάμεσα στους Βρετανούς που αγνοούνται στη Γάζα». Ο Μπάιντεν κάνει χώρο στο πρόγραμμά του και επισκέπτεται το Ισραήλ, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζουν 2.000 στρατιώτες για την υποστήριξη του Τελ Αβίβ. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα μεγαλώνει καθώς η προσπάθεια των ΗΠΑ να χαλαρώσει ο αποκλεισμός αποτυγχάνει». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επισκέφθηκε ξανά το Ισραήλ μετά από την «τουρνέ» σε πέντε αραβικά κράτη. Τέλος, η Daily Telegraph: «Κορίτσια από τη Βρετανία αγνοούνται μετά την επίθεση της Χαμάς». Ο Σούνακ καταδικάζει την επίθεση ως «πογκρόμ» και αποκαλύπτει ότι έξι βρετανοί υπήκοοι έχουν σκοτωθεί.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η επιστροφή του τρόμου». Ένας τζιχαντιστής του ISIS άνοιξε πυρ στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας δύο άτομα ενώ φώναζε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Το σχέδιο Μπάιντεν για την αποφυγή του πολέμου». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φτάνει την Τετάρτη στο Ισραήλ, ενώ διαμηνύει ότι είναι κατά της εισβολής στη Γάζα. Το Ιράν αναφέρει ότι οι όμηροι θα ελευθερωθούν εάν σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Πολωνία, οι ευρωπαϊστές πιο πιθανό να σχηματίσουν κυβέρνηση». Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα χαιρετίζει τον Τουσκ, ο οποίος αναφέρει ότι «τώρα αλλάζει η ΕΕ». Ο Κατσίνσκι κάνει λόγο για ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Επιστρέφει ο φόβος στην Ευρώπη». Στις Βρυξέλλες, σκοτώθηκαν δύο σουηδοί οπαδοί. Στο βίντεο που κυκλοφόρησε, ο δράστης φαίνεται να είναι του ISIS.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο αποκλεισμός της Γάζας σπρώχνει τα νοσοκομεία στο χείλος της κατάρρευσης». Τα υγειονομικά κέντρα πλησιάζουν το σημείο στο οποίο θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν, αφού τελειώνουν τα αποθέματα σε καύσιμα. Και η El Mundo: «Η Ευρώπη κέρδισε στην Πολωνία». Η εφημερίδα σχολιάζει τη διαφαινόμενη επικράτηση του Ντόναλντ Τουσκ στις πολωνικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter