Διεθνής Τύπος: Ο Ματαρέλα καλεί την ΕΕ να αλλάξει τη συνθήκη του Δουβλίνου – Πώς τα ουκρανικά σιτηρά διχάζουν την Αν. Ευρώπη

Διεθνής Τύπος: Ο Ματαρέλα καλεί την ΕΕ να αλλάξει τη συνθήκη του Δουβλίνου – Πώς τα ουκρανικά σιτηρά διχάζουν την Αν. Ευρώπη

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο Ματαρέλα για τους μετανάστες: Η ΕΕ να αλλάξει τους κανόνες». Ο πρόεδρος της Ιταλίας χαρακτηρίζει προϊστορικούς τους κανόνες για το άσυλο και ζητά από την Ευρώπη να αλλάξει τη συνθήκη του Δουβλίνου. Οι χώρες του Βορρά είναι αντίθετες, δεν κάνουν καμία συζήτηση πριν το καλοκαίρι του 2024. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Προϊστορική Ευρώπη». Οι κανόνες για τις αφίξεις με βάρκες πρέπει να αλλάξουν σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ιταλίας. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Προϊστορικοί κανόνες για τους μετανάστες». Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, από την Πολωνία επιτίθεται στην πολιτική της ΕΕ για τους μετανάστες και υπογραμμίζει ότι: «Πρέπει να γίνουν καλά συντονισμένες κοινοτικές ενέργειες». Τέλος, η Corriere della Sera: «Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει σχετικά με τους μετανάστες». Το Κιρινάλε κάνει έκκληση για μια νέα πολιτική ασύλου, με το Ματαρέλα να λέει ότι «Πρέπει να ξεπεραστούν οι προϊστορικοί κανόνες».

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η κρίση των δημητριακών ραγίζει τη στήριξη της Ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία». Η Σλοβακία ενώνεται με την Πολωνία και την Ουγγαρία στο βέτο που έχουν θέσει στην εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών, ενώ το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και η Βουλγαρία. Και η El Mundo: «Ο Λαπόρτα ανίκανος να εξηγήσει την πληρωμή 7,5 εκατομμυρίων στο Νεγρέιρα». Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα εμφανίστηκε για δύο ώρες ενώπιον του Τύπου και βεβαίωσε ότι η υπογραφή του πρώην διαιτητή ήταν «μια ευκαιρία».

 Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σταϊνμάγερ επαινεί την πολιτεία της Μέρκελ». Η πρώην καγκελάριος τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Οι ειδικοί για το κλίμα προειδοποιούν την κυβέρνηση». Η Γερμανία είναι πολύ μακριά από τους στόχους της για το κλίμα έως το 2030, προβλέπουν σύμβουλοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Επικρίνουν τα σχέδια του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού να αποδυναμώσει έναν κρίσιμο νόμο για την ενεργειακή μετάβαση. Τέλος, η Die Welt: «Η βιομηχανία βλέπει τη Γερμανία σε κρίσιμη φάση». Ο επικεφαλής του βιομηχανικού συνδέσμου BDI προειδοποιεί για “πιο ρεαλιστικούς στόχους” από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι G7 αναζητούν τρόπο για ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από το Πεκίνο». Οι ΗΠΑ ηγούνται της προσπάθειας να περιοριστούν οι δεσμοί με το Πεκίνο σε σημαντικούς τομείς, αλλά επιθυμούν να διατηρηθεί το παγκόσμιο εμπόριο και οι επενδύσεις. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Παιδιά μεταναστών εργάστηκαν καθώς οι ΗΠΑ αγνόησαν τις προειδοποιήσεις». Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) ισχυρίζονται ότι ο Λευκός Οίκος προειδοποιήθηκε για τους κινδύνους σχετικά με την παιδική εργασία από ασυνόδευτους ανηλίκους, οι οποίοι όμως αγνοήθηκαν. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Δίκη για προδοσία: Επικριτής του Πούτιν λαμβάνει 25 χρόνια κάθειρξη». Ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα, που έχει βρετανική υπηκοότητα και γράφει στήλη στη Washington Post, φυλακίζεται για προδοσία επειδή έκανε έκκληση για επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα. Τέλος η Washington Post: «Εχθρός του Πούτιν και συντάκτης της Post παίρνει 25 χρόνια κάθειρξη». Ο Βλαντιμίρ Καρά-Μουρζά, επικριτής του πολέμου στην Ουκρανία, καταδικάζεται για προδοσία.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Βρετανίδα αξιωματούχος ασφαλείας προειδοποιεί για την απειλή από την Κίνα». Η επικεφαλής του Κέντρου Κυβερνοασφάλειας, Λίντι Κάμερον, προειδοποιεί ότι η Δύση είναι αντιμέτωπη με μια ιστορικών διαστάσεων πρόκληση από την Κίνα, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν γίνει παγκόσμια πρωτοπόρος στην τεχνολογία. Ο Guardian έχει τίτλο: «Καλλιτέχνης παραδέχεται ότι η φωτογραφία που κέρδισε ήταν προϊόν τεχνητής νοημοσύνης». Ο γερμανός εικαστικός, Μπόρις Έλνταγκσεν, ανέφερε στην ιστοσελίδα του ότι δε θα παραλάβει το βραβείο του γιατί ήταν… μια «σκανταλιάρα μαϊμού» και έλαβε μέρος στο διαγωνισμό φωτογραφίας της Sony με εικόνα που την είχε παραγάγει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο πρωθυπουργός αντιμέτωπος με έρευνα δεοντολογίας σχετικά με την εταιρεία παιδικής πρόνοιας της συζύγου του». Ανακοινώθηκε τη Δευτέρα ότι ο Ρίσι Σούνακ θα ερευνηθεί σχετικά με την αμέλειά του να δηλώσει τις μετοχές της συζύγου του, Ακσάτα Μούρτι, στην εταιρεία Koru Kids, η οποία θα ευνοηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τέλος, η Daily Telegraph: «Τα σχολεία ενός φύλου μπορούν να αρνηθούν τρανς μαθητές». Σύμφωνα με οδηγίες που θα τεθούν σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες, οι δάσκαλοι δε θα είναι υποχρεωμένοι να αποκαλούν τους μαθητές με τις αντωνυμίες που έχουν επιλέξει.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει δηκτικά: «Στρεψοδικία». Το τηλεοπτικό διάγγελμα του Μακρόν, το απόγευμα της Δευτερας, μετατράπηκε σε αυτοϊκανοποίηση, σχολιάζει καυστικά η εφημερίδα. Αφήνοντας στην άκρη τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ο γάλλος πρόεδρος ξεδίπλωσε την ατζέντα του για να μην απευθυνθεί στην κοινωνική κατακραυγή. Στη Libération διαβάζουμε: «Ο Μακρόν στις 8 μ.μ: Το μεγάλο κενό». Αγνοώντας τους μήνες κινητοποιήσεων κόντρα στη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να κλείσει την υπόθεση των συντάξεων με το να απευθυνθεί το απόγευμα της Δευτέρας στους Γάλλους, χωρίς να εξετάσει ούτε τις ενέργειές του ούτε τις μεθόδους του. Τα νέα του συνθήματα είναι: εργασία, δημοκρατική τάξη και πρόοδος. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ο Μακρόν σε αναζήτηση εξόδου από την κρίση». Ο γάλλος πρόεδρος όφειλε να εξηγηθεί στο τηλεοπτικό του διάγγελμα το απόγευμα της Δευτέρας, τρεις μέρες μετά την έγκριση εν κρυπτώ και παραβύστω της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Ο Μακρόν επέλεξε να μη μιλήσει καθόλου για αυτό, αλλά να ανοίξει άλλα ζητήματα πολιτικής. Τέλος, η Le Figaro: «Αντιμέτωπη με τη μεταναστευτική κρίση, η Ιταλία κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Μιας και οι αφίξεις μεταναστών έχουν τετραπλασιαστεί από τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση της Μελόνι σκληραίνει το οπλοστάσιό της απέναντι στους εξόριστους και τους διαβάτες, στο όνομα της «εξαιρετικής ανάγκης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter