Διεθνής Τύπος: «Ο Μπάιντεν αγκαλιάζει το Ισραήλ – Η διπλωματία στα ερείπια»

Διεθνής Τύπος: «Ο Μπάιντεν αγκαλιάζει το Ισραήλ – Η διπλωματία στα ερείπια»

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Μπάιντεν αγκαλιάζει το Ισραήλ καθώς η περιοχή βράζει». Ο πρόεδρος κλείνει τη σύντομη επίσκεψή του λέγοντας ότι η Αίγυπτος θα παράσχει βοήθεια στη Γάζα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ ενώ η αιτία της έκρηξης παραμένει ασαφής». Ο Μπάιντεν κάνει έκκληση για προσοχή στον πόλεμο της Χαμάς, ενώ υπόσχεται 100 εκατομμύρια δολάρια στους Παλαιστίνιους. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν υποστηρίζει το Ισραήλ για την έκρηξη στο νοσοκομείο αλλά αναζητά σύναψη πακέτου βοήθειας για τη Γάζα». Προειδοποίηση για να μην επικρατήσει η οργή στο Ισραήλ, ενώ ο Νετανιάχου υποχωρεί για τη βοήθεια. Τέλος η Washington Post: «Στο Τελ Αβίβ, ο Μπάιντεν αυξάνει τις ελπίδες για βοήθεια στη Γάζα». Η βοήθεια μπορεί να αρχίσει να καταφτάνει την Παρασκευή.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Γάζα, ο μεγάλος τρόμος». Ο θάνατος εκατοντάδων αμάχων την Τρίτη, μες τα ερείπια του νοσοκομείου Αλ Αχλί στο κέντρο της πόλης, έχει προκαλέσει ένα κύμα σοκ στην περιοχή. Αυτό το έγκλημα αποτελεί σημείο καμπής στον πόλεμο. Στη Libération διαβάζουμε: «Μέση Ανατολή: το φάσμα της πυρκαγιάς». Μετά τη φονική έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα, οι διαδηλώσεις πολλαπλασιάζονται στις χώρες της περιοχής. Ένα νέο επίπεδο στην κλιμάκωση της σύγκρουσης, ενώ η εφημερίδα κρίνει ότι τίποτα δεν δείχνει ότι το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για το πλήγμα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Στη Γάζα, ο γολγοθάς του πληθυσμού». Αρκετές εκατοντάδες άμαχοι πέθαναν την Τρίτη στην έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στην πόλη της Γάζας. Οι δύο εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη. Τέλος, η Le Figaro: «Η διαμεσολάβηση του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή αποτυγχάνει». Ο αμερικανός πρόεδρος, που απάλλαξε το Ισραήλ για το μακελειό από την έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα, δεν γίνεται δεκτός από άραβες συνομιλητές.

Στη Γερμανία, η taz γράφει: «Η διπλωματία στα ερείπια». Μετά την επίθεση ρουκέτας σε νοσοκομείο στη Γάζα, η Χαμάς και το Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται. Η Ιορδανία, η Αίγυπτος και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς δεν δέχονται τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν μετά το περιστατικό. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Μπάιντεν σε ευαίσθητη αποστολή στη Μέση Ανατολή». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαιώνει το Ισραήλ για γενναιόδωρη υποστήριξη, αλλά χαράζει κόκκινες γραμμές για τον πόλεμο στη Γάζα. Η επίθεση με πύραυλο σε κλινική με πολλά θύματα αυξάνει την ένταση στην περιοχή. Τέλος, η Die Welt: «Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ακολουθεί τον καγκελάριο στο Βερολίνο». Η πτώση ενός πυραύλου σε νοσοκομείο της Γάζας επισκιάζει το ταξίδι στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «O Μπάιντεν υποστηρίζει την επίθεση του Ισραήλ». Η χερσαία επίθεση στη Γάζα επίκειται μετά την υπόσχεση για ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Guardian έχει τίτλο: «Μην αναλωθείτε από την οργή, λέει ο Μπάιντεν στο Ισραήλ». Ο αμερικανός πρόεδρος συγκρίνει την επίθεση της Χαμάς με την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν κατηγορεί ‘την άλλη ομάδα’ για τη φρίκη του νοσοκομείου». Ο αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι η φονική έκρηξη προκλήθηκε από προβληματική ρουκέτα της άλλης πλευράς. Τέλος, η Daily Telegraph: «Μπάιντεν: μην επαναλάβετε τα λάθη μας μετά την 11/9». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποιεί το Ισραήλ ενώ η άρνηση των αραβικών χωρών να τον συναντήσουν αφήνει το ειρηνευτικό σχέδιο στα αζήτητα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μπάιντεν, ο διαμεσολαβητής». Ο αμερικανός πρόεδρος θέτει ως προτεραιότητα τους ομήρους, ενώ προτρέπει το Ισραήλ να μην κάνει τα ίδια λάθη με τις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Επίσης, για το πλήγμα στο νοσοκομείο στη Γάζα κατηγόρησε τη Χαμάς. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Οι χίλιοι αθώοι». Το δράμα των παιδιών από το κιμπούτς του Κφαρ Αζά μέχρι τη Λωρίδα της Γάζας. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Γάζα, σταματήστε την κλιμάκωση». Μπάιντεν σε Νετανιάχου: «Μην κάνετε τα ίδια λάθη με μας μετά την 11η Σεπτεμβρίου». Και δίνει 100 εκατομμύρια στη Λωρίδα της  Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Μπάιντεν στο πλευρό του Ισραήλ». Ο αμερικανός πρόεδρος προτρέπει το Νετανιάχου «να μην κάνει τα ίδια λάθη» με τους Αμερικανούς.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «O Μπάιντεν δέχεται την ισραηλινή εκδοχή για το μακελειό του νοσοκομείου». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι η επίθεση «φαίνεται ότι προέρχεται από την άλλη ομάδα». Και η El Mundo: «Ο Μπάιντεν υποστηρίζει το Ισραήλ, αλλά του ζητά να αποφύγει την «οργή» των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων αρνούνται να συναντηθούν με τον αμερικανό πρόεδρο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter