Διεθνής Τύπος: Ο Μπάιντεν απειλεί με κυρώσεις τον Πούτιν – Διευρύνεται το χάσμα των ανισοτήτων στον πλανήτη

Διεθνής Τύπος: Ο Μπάιντεν απειλεί με κυρώσεις τον Πούτιν – Διευρύνεται το χάσμα των ανισοτήτων στον πλανήτη

Στις ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος έδειξε πρόθυμος να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα ώστε να αποτρέψει μια εισβολή στην Ουκρανία. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά: «Ο Μπάιντεν προειδοποιεί τον Πούτιν για εισβολή στη Ουκρανία». Ο αμερικανός πρόεδρος είπε την Τρίτη στο ρώσο ομόλογό του μέσω βιντεοσύνδεσης ότι θα επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυρότερων απαντήσεων στις προκλήσεις της Μόσχας. Οι Financial Times για το ίδιο θέμα γράφουν: «Οι ΗΠΑ προτρέπουν το Βερολίνο να μπλοκάρει το ρωσικό αέριο σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία». Είναι έτοιμες οι κυρώσεις για να εμποδίσουν μια ενδεχόμενη εισβολή, ενώ ο Μπάιντεν προειδοποιεί τον Πούτιν ώστε να μην προβεί σε επιθετική κίνηση. Ο αγωγός Nord Stream, που μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Γερμανία, προκαλεί επιπλέον διπλωματικές τριβές στην υπόθεση. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Τα δύο κόμματα βρίσκουν το δρόμο για να ψηφίσουν το όριο χρέους». Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έδειξαν την Τρίτη ότι έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία ώστε να ανέβει το όριο χρέους της χώρας και να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών. Τέλος, οι New York Times: «Τα ‘μαξιλάρια’ μετρητών των αμερικανών αρχίζουν να μικραίνουν». Όλο και περισσότερες οικογένειες βυθίζονται στην αβεβαιότητα καθώς τα χρήματα που μοίρασε η κυβέρνηση στην κορύφωση της πανδημίας έχουν εξατμιστεί από την άνοδο του κόστους ζωής.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει για μια έκθεση που δείχνει το διευρυνόμενο χάσμα της ανισότητας στον κόσμο: «Πώς οι ανισότητες κατατρώνε τον πλανήτη». Η νέα έκθεση του Εργαστηρίου Παγκόσμιας Ανισότητας αποκαλύπτει το μέγεθος της απόκλισης των εισοδημάτων και του πλούτου. Για πρώτη φορά καταγράφονται οι ανισότητες ανάμεσα στα φύλα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη για δικαιότερη φορολογία. Και η Humanité γράφει για το ίδιο θέμα: «Οι ανισότητες μεγαλώνουν στον κόσμο». Μια νέα έκθεση από το Εργαστήριο για την Παγκόσμια Ανισότητα, αποκαλύπτει την ακτινογραφία της άνισης κατανομής των εισοδημάτων και του πλούτου. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Όλαφ Σολτς: οι προκλήσεις του νέου καγκελάριου». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Άνγκελα Μέρκελ θα ψηφιστεί σήμερα στην Μπούντεσταγκ ως νέος καγκελάριος. Μπροστά του έχει να παλέψει με την πανδημία, ενώ θέλει να οδηγήσει την χώρα μέσα από την πράσινη μετάβαση σε ένα πιο οικολογικό μέλλον. Τέλος, η Libération: «Γρήγορα τις δόσεις στις πιο φτωχές χώρες!». Έναν χρόνο μετά τον πρώτο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, μόνο το 8% των πιο φτωχών χωρών έχουν λάβει την πρώτη δόση σε αντίθεση με το 65% στις πιο ανεπτυγμένες. Η ανισότητα αυτή σοκάρει και η πανδημία τη συντήρησε.

Στη Βρετανία, αίσθηση προκαλεί βίντεο συνεργάτιδας του πρωθυπουργού που αστειεύεται για ένα πάρτι το οποίο ο Τζόνσον αρνείται ότι έγινε. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Ο πρωθυπουργός κατηγορείται ότι είπε ψέματα μετά το βίντεο της ομάδας του να αστειεύεται για το πάρτι». Ο Μπόρις Τζόνσον ενώ αρνιόταν ότι έκανε πάρτι εν μέσω lockdown, βίντεο που διέρρευσε δείχνει συνεργάτιδά του να αστειεύεται για το πάρτι. Οι Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Ρήγμα στην κυβέρνηση για τα εμβολιαστικά διαβατήρια». Ο Τζόνσον ετοιμάζει νέα περιοριστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την μετάλλαξη Όμικρον. Στον Independent διαβάζουμε: «Η μετεωρολογική ‘βόμβα’ Μπάρα εκρήγνυται στη Βρετανία». Ισχυρές χιονοπτώσεις και άνεμοι μαστίγωσαν μέρος της Βρετανίας, προκαλώντας υλικές ζημιές και διακοπές στην κυκλοφορία μετά από πτώσεις δέντρων στους δρόμους. Τέλος, η Daily Telegraph: «Σχέδια για εντολή εργασίας από το σπίτι». Η κυβέρνηση εξετάζει αυστηρότερους περιορισμούς λόγω πανδημίας ενώ διχάζεται για τα εμβολιαστικά διαβατήρια.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Σολτς: η κοινωνία δεν είναι διχασμένη». Ο μελλοντικός καγκελάριος του συνασπισμού «φανάρι» υπερασπίστηκε την πολιτική κατά του κορονοϊού. Παράλληλα, το πρόγραμμα εμβολιασμών έχει τη δυνατότητα 30 εκατομμυρίων δόσεων. Στη Die Welt διαβάζουμε: «Ο Σολτς και η κυβέρνηση επανεκκίνησης». Ο νέος συνασπισμός ξεκινά όπως κανένας άλλος, μέσα σε μια μεγάλη κρίση. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ προειδοποιεί τους συναδέλφους του στο υπουργείο να μην έχουν υπερβολικές προσδοκίες σε άλλους τομείς της πολιτικής. Τέλος, η Süddeutsche Zeitung: «Ο Μπάιντεν απειλεί τη Μόσχα με κυρώσεις». Η Ρωσία μπορεί να χάσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές εάν επιτεθεί στην Ουκρανία. Ο Σολτς καλεί το Κρεμλίνο να σεβαστεί το απαραβίαστο των συνόρων.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Μπάιντεν και η ΕΕ απειλούν τον Πούτιν με κυρώσεις αν εισβάλλει στην Ουκρανία». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει στο ρώσο ομόλογό του την υποστήριξή του για την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας που βρίσκεται σε σύγκρουση. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσθέτει επιπλέον πίεση στη Μόσχα. Και η El Mundo: «Το υπουργείο Υγείας δεν θα έχει εμβόλια για το 60% των παιδιών μέχρι το 2022». Οι αυτόνομες κοινότητες, διαθέτουν 1,3 εκατομμύρια δόσεις για 3,3 εκατ. παιδιά, ηλικία από 5 μέχρι 11 ετών.

Στην Ιταλία, η απεργία που έχει προκηρυχθεί για την επόμενη εβδομάδα προκαλεί τριβές στην κυβέρνηση και τα εργατικά σωματεία. Στην Corriere de la Sera διαβάζουμε σχετικά: «Η απεργία διχάζει τα συνδικάτα και προκαλεί ένταση στην πολιτική». Η απεργία που έχει προκηρύξει η Εργατική Συνομοσπονδία (Cgil) δεν ακολουθείται από όλες τις εργατικές ενώσεις, ενώ ακόμα και τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας διχάζονται για αυτή. Η La Stampa γράφει για το ίδιο θέμα: «Λαντίνι: ο Ντράγκι εξαρτάται από τα κόμματα». Ο γραμματέας της Εργατικής Συνομοσπονδίας, Μαουρίτσιο Λαντίνι λέει ότι ο πρωθυπουργός είναι ασυνεπής αλλά ο διάλογος μπορεί να ξαναρχίσει. Επίσης, επιβεβαίωσε την απεργία για τις 16 Δεκεμβρίου.  Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ευέλικτη εργασία, νέες καθοδηγητικές γραμμές». Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων για τα ωράρια, τους μισθούς και το δικαίωμα στην άρνηση υπερωριών. Παράλληλα, η κινητοποίηση των εργατικών σωματείων αφήνει ασυγκίνητο τον Ντράγκι, που δεν θα κάνει καμιά αλλαγή στα δημοσιονομικά μέτρα. Τέλος, η La Repubblica γράφει: «Προειδοποίηση Μπάιντεν σε Πούτιν: αν εισβάλλεις, θα σε τιμωρήσουμε». Δύο ώρες κράτησε η ψηφιακή συνάντηση των δύο ηγετών. Ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε το ρώσο πρόεδρο με οικονομικές κυρώσεις αν εισβάλλει στην Ουκρανία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter