Διεθνής Τύπος: Ο Μπάιντεν επιβάλλει αυστηρούς κανόνες ελέγχου στους δημόσιους υπαλλήλους

Διεθνής Τύπος: Ο Μπάιντεν επιβάλλει αυστηρούς κανόνες ελέγχου στους δημόσιους υπαλλήλους

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Δύση ‘ξεσκονίζει’ μια παλιά ιδέα για να ανταγωνιστεί την Κίνα». Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της από επικριτές της κρατικής επιδότησης των στρατηγικών επιχειρήσεων έγιναν μιμητές. Επιστρέφουν οι κρατικές επιχορηγήσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ιδιωτικές εταιρείες, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας.  Η Washington Post έχει τίτλο: «Ο Μπάιντεν αυστηροποιεί τους κανόνες εμβολιασμού των δημόσιων υπαλλήλων». Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι όσοι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο θα φορούν μάσκες και θα κάνουν τεστ. Για το ίδιο θέμα οι New York Times: «Ο Μπάιντεν δίνει νέα ώθηση στην προσπάθεια για εμβολιασμό με νέες εντολές». Ο αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε την Πέμπτη να ανακινήσει την στάσιμη εκστρατεία εμβολιασμού απέναντι στην έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα. Τέλος, οι Financial Times: «Η έκρηξη της καταναλωτικής δαπάνης ενισχύει την ανάπτυξη και τροφοδοτεί τα εταιρικά κέρδη». Ενώ η σκιά της μετάλλαξης Δέλτα παραμένει πάνω από την οικονομία, η άρση των περιορισμών ανεβάζει τα κέρδη.

Στη Γαλλία, η Le Figaro γράφει: «Αφγανιστάν: η άτακτη υποχώρηση των Δυτικών». Τη στιγμή που οι Ταλιμπάν προχωρούν ανεπανόρθωτα στην επανακατάληψη της χώρας, οι ρώσοι και οι τούρκοι παίρνουν θέσεις για να επωφεληθούν από την αποχώρηση των αμερικανών. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Το επικίνδυνο παιχνίδι των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ». Η περιφρόνησή της αμερικανικής δεξιάς για την επιτροπή που εξετάζει τα γεγονότα της εισβολής στο Καπιτώλιο επιβεβαιώνει την κατάπτωση του κόμματος. Η Libération έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ένα πάσο, με απώλειες και ελλείψεις». Ξενοδοχεία, εστιατόρια και πάρκα: η σεζόν των επαγγελματιών της αναψυχής έχει χτυπηθεί σκληρά από τα περιοριστικά μέτρα. Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα διατηρήσει τα οικονομικά βοηθήματα. Τέλος, η Humanité με ένα δηκτικό πρωτοσέλιδο: «Ζοφερό καλοκαίρι για τον πολιτισμό». Ένα έργο στο οποίο σκηνοθέτης είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ υπεύθυνο για τη διανομή των ρόλων είναι το πράσινο πάσο.

Στη Βρετανία, η Daily Telegraph κυκλοφορεί με τίτλο: «Τα νούμερα των κρουσμάτων στα νοσοκομεία είναι παραπλανητικά». Οι βουλευτές εγείρουν ερωτήματα καθώς το NHS βρίσκει ότι 1 στους 4 ασθενείς με κορονοϊό έκαναν εισαγωγή με άλλη αιτία. Οι Times γράφουν: «Οι ταξιδιωτικοί κανόνες καταντούν γαλλική φαρσοκωμωδία». Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ είπε την Πέμπτη ότι οι περιορισμοί για τους ταξιδιώτες από την Γαλλία στηρίζονται στην αύξηση των κρουσμάτων στην γαλλική Ρεουνιόν, που βρίσκεται στον Ινδικό ωκεανό… Οι κανόνες για την καραντίνα θεωρούνται υπερβολικοί από το Παρίσι. Στο Guardian διαβάζουμε: «Βουλευτές επικρίνουν τη ‘συστημική αποτυχία’ της αστυνομίας να βελτιώσει τις επιδόσεις της στα φυλετικά ζητήματα». Στην έκθεση μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που συμμετείχαν όλα τα κόμματα, υπογραμμίζεται η φυλετική αδικία στις γραμμές της βρετανικής αστυνομίας. Τέλος, ο Independent: «Το εμβόλιο του κορονοϊού έχει σώσει 60.000 ζωές». Ο αναπληρωτής επικεφαλής επιδημιολόγος, Τζόναθαν Βαν-Ταμ, χαιρετίζει την επιτυχία των εμβολίων αλλά προειδοποιεί ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Στην Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο πληθωρισμός στην Γερμανία ανεβαίνει στο 3,8%». Τον Ιούλιο παρατηρήθηκε ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης των τιμών εδώ και 25 χρόνια. Οι τιμές ανεβαίνουν ακόμα και στα εστιατόρια. Για το ίδιο θέμα διαβάζουμε στην Die Welt: «Ο πληθωρισμός στην Γερμανία στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών». Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,8 % σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό οφείλεται στον προσωρινά μειωμένο ΦΠΑ, αλλά και στην πιο ακριβή ενέργεια. Οι συλλογικοί μισθοί δεν αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό. Τέλος, η Süddeutsche Zeitung: «Η υποχρέωση των τεστ πιθανώς σε ισχύ από την Κυριακή». Οποιοσδήποτε επιστρέφει στην Γερμανία από ταξίδι θα χρειάζεται πρόσφατο πιστοποιητικό κορονοϊού. Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο. Παράλληλα, οι ειδικοί αναμένουν ραγδαία αύξηση στα κρούσματα.

Στην Ισπανία, οι δικαστικές περιπέτειες στελεχών του Λαϊκού κόμματος για την υπόθεση Μπάρθενας συνεχίζονται. Στην El Mundo διαβάζουμε: «Ο Φερνάντεθ Ντίαθ και ο υφιστάμενός του στο υπουργείο Εσωτερικών σε δίκη για την κατασκοπία σε βάρος του Μπάρθενας». Ο δικαστής της υπόθεσης υποκλοπών σε βάρος του πρώην ταμία του Λαϊκού κόμματος, Λουίς Μπάρθενας, αποδίδει έξι κατηγορίες στον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ, τον γενικό γραμματέα του, Φρανθίσκο Μαρτίνεθ και σε οχτώ υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας. Και η El País: «Ο δικαστής διώκει την ηγεσία του Λαϊκού κόμματος στο υπουργείο Εσωτερικών για κατασκοπία κατά του Μπάρθενας». Τα στελέχη του κόμματος και οι αστυνομικοί θα κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου για προσπάθεια αλλοίωσης στοιχείων.

Στην Ιταλία, η μεταρρύθμιση για την ποινική διαδικασία πέρασε τελικά όλους τους σκοπέλους και εγκρίθηκε από την Βουλή. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Δικαιοσύνη, συμφωνία στην άκρη του γκρεμού». Πέρασε παρά τα εμπόδια η μεταρρύθμιση της υπουργού Δικαιοσύνης, Μάρτα Καρτάμπια, για την ποινική διαδικασία. Ο Ντράγκι κατάφερε να αποσπάσει τελικά την στήριξη των Πέντε Αστέρων. Στην Corriere de la Sera διαβάζουμε: «Δικαιοσύνη, επιτεύχθηκε η συμφωνία». Μετά από μια ημέρα εντάσεων στο συμβούλιο των υπουργών, άνοιξε ο δρόμος για την ψήφιση. Σύμφωνο και το Κίνημα 5 Αστέρων. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Δικαιοσύνη, η μεταρρύθμιση απογειώνεται». Η συμφωνία για την αλλαγή της ποινικής διαδικασίας πέρασε. Οι ποινές θα γίνουν πιο μικρές, όχι όμως για τη μαφία, τους βιασμούς και την τρομοκρατία. Τέλος, η La Stampa: «Δικαιοσύνη, ο Ντράγκι πείθει τους Πέντε Αστέρες». Ομόφωνη έγκριση της μεταρρύθμισης, με εξαιρέσεις για τα εγκλήματα της μαφίας και της τρομοκρατίας.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter