Διεθνής Τύπος: Ο Μπάιντεν παρουσίασε το αναθεωρημένο σχέδιο κοινωνικών δαπανών – Ο Ντράγκι δίνει 12 δισ. φοροελαφρύνσεις

Διεθνής Τύπος: Ο Μπάιντεν παρουσίασε το αναθεωρημένο σχέδιο κοινωνικών δαπανών – Ο Ντράγκι δίνει 12 δισ. φοροελαφρύνσεις

Στις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε το αναθεωρημένο σχέδιο για την κοινωνική πρόνοια και την κλιματική αλλαγή. Στην Wall Street Journal διαβάζουμε: «Ο πρόεδρος παρουσιάζει το ανανεωμένο σχέδιο δαπανών ύψους $1,85 τρις». Μετά τις πιέσεις μηνών για μια συμφωνία, ο Λευκός Οίκος παρουσίασε χτες ένα σχέδιο κοινωνικής και κλιματικής πρόνοιας, το οποίο όμως δεν έπεισε τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς να εγκρίνουν γρήγορα το παράλληλο σχέδιο για την ανοικοδόμηση των υποδομών, ύψους $1,2 τρις. Η Washington Post γράφει: «Ο Μπάιντεν αποκαλύπτει το αναθεωρημένο σχέδιο δαπανών». Ο αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε την Πέμπτη το νέο σχέδιο ύψους $1,75 τρισεκατομμυρίων, με το οποίο σκοπεύει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, τα προβλήματα στην εκπαίδευση και την υγεία καθώς και να αλλάξει ορισμένους φορολογικούς νόμους. Οι Financial Times έχουν σήμερα κύριο τίτλο: «Η σύνοδος για το κλίμα θολώνει από την άρνηση των κύριων μολυντών να σφίξουν τους στόχους τους». Η Ινδία και η Κίνα στυλώνουν τα πόδια και εμμένουν στην χρήση του άνθρακα. Και τέλος, οι New York Times: «Ο πρόεδρος προσφέρει ένα σχέδιο συμβιβασμού για να επιταχύνει την ατζέντα». Τα έργα για την κλιματική αλλαγή έχουν προτεραιότητα στο σχέδιο δαπανών.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση περνά φοροελαφρύνσεις ύψους 12 δις για την ανακούφιση των πολιτών από την κρίση. Η La Stampa γράφει σχετικά: «Ντράγκι: λιγότεροι κατά 12 δις φοροι». Ο ιταλός πρωθυπουργός λέει ότι πρόκειται για μια κίνηση δημοσιονομικής επέκτασης, θέτοντας παράλληλα περισσότερους ελέγχους στο επίδομα ιθαγένειας. Επίσης, περιμένει πάνω από 6% ανάπτυξη το 2022 και ελπίζει ότι δεν θα κατεβούν σε απεργία τα συνδικάτα. Στη La Repubblica διαβάζουμε: «12 δις φοροελαφρύνσεις για να επιστρέψει η ανάπτυξη». Ξεκίνησε το σχέδιο ανακούφισης: τριάντα δις ευρώ το χρόνο, για τρία χρόνια. Διαφωνίες στο υπουργικό συμβούλιο για τα επιδόματα στους 18χρονους.  Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Φοροελαφρύνσεις στην εργασία». Στοπ βάζει η κυβέρνηση στην φορολογία εισοδήματος των εργαζόμενων. Στο σχέδιο για την ανακούφιση από την κρίση, προβλέπονται 12 δις ευρώ για την δημοσιονομική χαλάρωση. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Φοροελαφρύνσεις ύψους 12 δισεκατομμυρίων». Ο Ντράγκι δίνει το περίγραμμα του σχεδίου για τις συντάξεις: πρόγραμμα 102 (σύνταξη στα 64 με 38 χρόνια εργασία) για έναν χρόνο. Τα συνδικάτα είναι έτοιμα να κινητοποιηθούν.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Κίνα: ο πειρασμός της μεγάλης απομόνωσης». Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που δεν έχει βγει από την χώρα δύο χρόνια τώρα, δεν θα παραβρεθεί ούτε στην σύνοδο των G20 στη Ρώμη ούτε στη σύνοδο για το κλίμα στη Γλασκώβη. Εξ αιτίας του κορονοϊού, η Κίνα έχει εγκλωβίσει τον εαυτό της σε μια φούσκα. Ωστόσο, αυτή η πολιτική είναι ενδεικτική της νοοτροπίας που αναδύεται στη χώρα για παύση οποιασδήποτε εξάρτησης από το εξωτερικό, καθώς και της ανόδου του εθνικισμού. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Το μυστικό σχέδιο του Μακρόν για την εκστρατεία του 2022». Οργάνωση της υποστήριξης, «κυνήγι» για χορηγίες και οικονομία στις συναντήσεις. Η εφημερίδα αποκαλύπτει το σχέδιο γύρω από τον γάλλο πρόεδρο για την προετοιμασία της υποψηφιότητάς του. Η Humanité γράφει για το σχέδιο Μακρόν: «Ένα μπόνους στο κοινωνικό… χάσμα». Δισεκατομμύρια από δημόσια κονδύλια θα κατευθυνθούν σε ομίλους της αυτοκινητοβιομηχανίας χωρίς έλεγχο ή κριτήρια απασχόλησης. Τέλος, η Libération: «Ψηφοφόροι της δεξιάς: “Δεν υπάρχει πλέον ένας άξιος ηγέτης”». Πέντε εβδομάδες πριν το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος για τις εκλογές του 2022, η εφημερίδα συνάντησε απογοητευμένους ψηφοφόρους του κόμματος, μερικοί εκ των οποίων σκέφτονται να ψηφίσουν κάτι άλλο.

Στη Βρετανία, υπάρχουν φόβοι για αύξηση των δόσεων των στεγαστικών. Οι Times γράφουν σχετικά: «Οι λογαριασμοί του στεγαστικού και οι φόροι θα αυξηθούν μετά τον προϋπολογισμό». Οικονομολόγοι του City πιστεύουν ότι εκατομμύρια νοικοκυριά θα πληρώσουν μεγαλύτερους τόκους στα στεγαστικά τους, αφού τα επιτόκια αναμένεται να ανέβουν την επόμενη εβδομάδα εξ αιτίας των εξαγγελιών για αύξηση των κρατικών δαπανών του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ την περασμένη Τετάρτη. Η Τράπεζα της Αγγλίας ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη κεντρική τράπεζα στη Δύση που θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια μετά την εξαγγελία του Σουνάκ για επιπλέον χορήγηση £150 δις στις δημόσιες υπηρεσίες. Εκτιμάται, επίσης, ότι ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις στους φόρους θα υπερκαλύψουν τις αυξήσεις των αποδοχών των περισσότερων εργαζόμενων. Μια άλλη πτυχή των εξαγγελιών εντοπίζει ο Independent: «Η νεολαία κινδυνεύει να μετατραπεί σε ‘χαμένη γενιά’ από τον Σουνάκ». Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η νέοι κινδυνεύουν να γίνουν ‘χαμένη γενιά’ αφού είναι αντιμέτωποι με αυξανόμενη ανισότητα στην εκπαίδευση, υψηλούς φόρους, στάσιμους μισθούς και υψηλό κόστος στέγασης. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Ο Τζόνσον καλεί το γάλλο πρέσβη για την υπόθεση με την αλιεία». Ο διπλωμάτης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις καθώς ο καπετάνιος μιας βρετανικής ψαρότρατας συνελήφθη από γαλλικό περιπολικό για παράνομη αλιεία. Τέλος, ο Guardian: «Το NHS θα συνταγογραφεί ηλεκτρονικά τσιγάρα στο πλαίσιο προσπάθειας να μειωθεί το κάπνισμα». Οι γιατροί χαιρετίζουν την οδηγία της ρυθμιστικής αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης που θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς να κόψουν την επιβλαβή συνήθεια.

Στη Γερμανία, ο σχηματιζόμενος συνασπισμός συμφώνησε στο πρώτο κυβερνητικό μέτρο. Η Die Welt γράφει σχετικά: «Το πρώτο μέτρο της κυβέρνησης ‘φανάρι’ είναι αμφιλεγόμενο». Το SPD, το FDP και οι Πράσινοι παρουσιάζουν έναν συμβιβασμό για την εποχή μετά την πανδημία. Συνταγματολόγοι έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις επί του σχεδίου. Στη Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Το SPD, το FDP και οι Πράσινοι συμφωνούν για μέτρα κατά του κορονοϊού». Παράλληλα προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις για τα ομόσπονδα κρατίδια. Η Μέρκελ λέει ότι η κυβέρνηση μπορεί να δράσει οποιαδήποτε στιγμή. Τέλος, η Süddeutsche Zeitung: «Το ‘φανάρι’ θέλει να προλάβει ένα νέο lockdown». Το SPD, το FDP και οι Πράσινοι συμφωνούν για έναν μεταβατικό διακανονισμό μετά το τέλος της επιδημιολογικής έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέτρα θα πρέπει να έχουν λήξει μέχρι το Μάρτιο, το αργότερο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Μπάρθενας και το Λαϊκό κόμμα καταδικάζονται ότι ανακαίνισαν τα γραφεία τους με τα κρυφά ταμεία». Το Εθνικό Δικαστήριο θεωρεί ότι αποδείχθηκε ότι οι εργασίες ανακαίνισης στα κεντρικά γραφεία έγιναν με τα μαύρα χρήματα από κρυφές χρηματοδοτήσεις. Και η El Mundo: «Οι τιμές απογειώνονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών και ανησυχούν την ΕΚΤ». Ο πληθωρισμός συνεχίζει την άνοδό του, φτάνοντας επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 1992, απειλώντας την ανάκαμψη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter