Διεθνής Τύπος: Ο Μπόρις Τζόνσον γλιτώνει από το Partygate χωρίς επιπλέον πρόστιμο

Διεθνής Τύπος: Ο Μπόρις Τζόνσον γλιτώνει από το Partygate χωρίς επιπλέον πρόστιμο

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η έκθεση Γκρέι για τα πάρτι εν μέσω lockdown καθυστερεί από την μυστικότητα της αστυνομίας». Η Σκότλαντ Γιαρντ αρνείται να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το σε ποιον έχει επιβάλλει πρόστιμα στη Ντάουνινγκ Στριτ. Έτσι, η ανώτερη δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι, συντάκτρια της έκθεσης για το σκάνδαλο Partygate, δεν μπορεί να ερευνήσει τις περιπτώσεις αυτές. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οργή καθώς ο Τζόνσον αποφεύγει το Partygate με ένα μόνο πρόστιμο».

Η έρευνα για τα πάρτι ολοκληρώνεται με 126 πρόστιμα σε 83 άτομα. Δημόσιοι υπάλληλοι και σύμβουλοι εξοργίζονται από τα συμπεράσματα της αστυνομίας. Ο Independent κυκλοφορεί με φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον και αναρωτιέται: «Ένα πρόστιμο για αυτόν;». Η έρευνα της Αστυνομίας για το σκάνδαλο Partygate ολοκληρώθηκε την Πέμπτη και ο βρετανός πρωθυπουργός αποφεύγει τις περαιτέρω κυρώσεις, όμως το υπαλληλικό προσωπικό λαμβάνει πρόστιμα για πάρτι στα οποία παρευρισκόταν και ο Τζόνσον. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Σου Γκρέι απαιτεί τα ονόματα των πρωτοστατών στο Partygate». Η δημόσια λειτουργός απαιτεί να ονομαστούν οι πρωταγωνιστές των πάρτι καθώς η αστυνομία αρνείται να ονοματίσει εκείνους στους οποίους επέβαλε πρόστιμο.

Στη Γαλλία, η Libération γράφει: «Το κοινό πρόγραμμα της Αριστεράς: η πορεία της συμμαχίας». Η Nupes, όπως έχει ονομαστεί η συμμαχία του κόμματος του Μελανσόν με τους σοσιαλιστές, τους κομμουνιστές και τους οικολόγους, αποκάλυψε την Πέμπτη τα 650 μέτρα για τις βουλευτικές εκλογές. Η εφημερίδα προσπαθεί να τα αποκρυπτογραφήσει. Η Le Monde κυκλοφορεί με τίτλο: «Ουκρανία: το αδιέξοδο του διαλόγου Μακρόν-Πούτιν». Η Ρωσία απελαύνει 34 γάλλους διπλωμάτες, αλλά και Ισπανούς και Ιταλούς, καθώς η μάχη μαίνεται στο Ντονμπάς. Η Γαλλία θέλει να διατηρήσει το κανάλι επικοινωνίας με τον Πούτιν, ο οποίος φαίνεται να είναι κλειστός σε οποιαδήποτε μορφή διπλωματικής λύσης. Τέλος, η Le Figaro: «Οι τιμές του σιταριού απογειώνονται, απειλώντας με επισιτιστική κρίση». Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανατρέπει το εμπόριο των δημητριακών ενώ οι κακές μετεωρολογικές συνθήκες απειλούν τις επόμενες σοδειές. Η πορεία της τιμής του σιταριού σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σολτς απορρίπτει τις συντομεύσεις για την Ουκρανία στην ΕΕ». Παράλληλα, ο καγκελάριος υπερασπίζεται τις παραδόσεις όπλων, ενώ ο αρχηγός του CDU, Φρίντριχ Μερτς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μπλοφάρει. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι νόμιμος». Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο θεωρεί αναλογικό τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, ο οποίος χρησιμεύει για την προστασία των ατόμων που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Τέλος, η Die Welt: «Η επόμενη άρνηση του καγκελαρίου στην Ουκρανία». Ο Σολτς μειώνει τις ελπίδες για γρήγορη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Η απάντηση από το Κίεβο ακολουθεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο πρώην βασιλιάς επισκέπτεται την Ισπανία». Ο Χουάν Κάρλος επέστρεψε την Πέμπτη στη χώρα μετά από δύο χρόνια παραμονής στο Αμπού Ντάμπι. Ο πρώην επικεφαλής του ισπανικού βασιλείου αποδέχθηκε τους όρους της κυβέρνησης. Το μόνο μέλος της βασιλικής οικογένειας που τον υποδέχθηκε είναι η κόρη του, πριγκίπισσα Έλενα. Και η El Mundo: «Ο πρώην βασιλιάς επιστρέφει στην Ισπανία και βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι του φίλου του». Ο Χουάν Κάρλος θα περάσει το τέλος της εβδομάδας στο σπίτι του φίλου του, Πέδρο Κάμπος, του προέδρου του Royal Yacht Club.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Στρατιωτική διπλωματία». Διάλογος ανάμεσα στους αρχηγούς των μεγάλων κρατών: το Πεντάγωνο αφήνει ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου για τα ζητήματα ασφαλείας στην Ουκρανία. Παράλληλα, οι χώρες του G7 υποσχέθηκαν 18 δισεκατομμύρια σε στήριξη προς το Κίεβο. Η La Stampa έχει τίτλο: «Το τελεσίγραφο του Ντράγκι». Το πακέτο ανάκαμψης βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ ο νόμος για τον ανταγωνισμό πρόκειται να τεθεί σε ισχύ μέσα στο Μάιο, εκτιμά η εφημερίδα. Στη Il Messaggero διαβάζουμε: «Η κλήση στα κόμματα για τις παραλίες». Ο Ντράγκι συγκαλεί επειγόντως τους υπουργούς και η ψήφος εμπιστοσύνης αφορά το νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει την πλήρη υποστήριξη του Κοινοβουλίου για την Ουκρανία. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Ντράγκι συγκαλεί τα κόμματα». Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα νομοθετικά σώματα υπογράμμισε την ανάγκη για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, ενώ τάχθηκε υπέρ της αποστολής όπλων, πράγμα για το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί από κοινού με τις Βρυξέλλες.

Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν: «Η Ρωσία ετοιμάζεται να ενσωματώσει κομμάτια της νοτιοανατολικής Ουκρανίας». Το Κρεμλίνο σχεδιάζει να στείλει αξιωματούχους στην περιοχή του Ντονμπάς, καθώς και να εισάγει το ρούβλι ως επίσημο νόμισμα.

Financial Times: «Ενωμένοι φίλοι: οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τους βορειο-ευρωπαίους ηγέτες». Ο Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε στο Λευκό Οίκο την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο. Τους διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλίσει τις χώρες τους απέναντι σε κάθε απειλή κατά τη διάρκεια ένταξης στο ΝΑΤΟ, γεγονός που χαρακτήρισε «ιστορικό».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter