Διεθνής Τύπος: Ο Μπόρις Τζόνσον κρεμιέται από την εξουσία – «Πράσινη» η πυρηνική ενέργεια κατά την ΕΕ

Διεθνής Τύπος: Ο Μπόρις Τζόνσον κρεμιέται από την εξουσία – «Πράσινη» η πυρηνική ενέργεια κατά την ΕΕ

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο Τζόνσον μάχεται για τη ζωή του». Μετά την παραίτηση περισσότερων από 40 υπουργών και βοηθών, ο αμετανόητος πρωθυπουργός βάζει το κερασάκι σε μια χαοτική μέρα απολύοντας τον Μάικλ Γκόουβ, παλιό συμπαραστάτη του στην εκστρατεία του Brexit, από την κυβέρνηση. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο απεγνωσμένος με αυταπάτες πρωθυπουργός κρέμεται από την εξουσία». Μετά την αναμέτρηση με το ίδιο το υπουργικό του συμβούλιο που τον προέτρεπε να παραιτηθεί, ο Τζόνσον κρέμεται από την εξουσία στο τέλος μιας απίστευτης μέρας, κατά τη διάρκεια της οποίας περισσότεροι από 40 μέλη της κυβέρνησης υπέβαλαν την παραίτησή τους. Στον Independent διαβάζουμε: «Tο πικρό τέλος». Ο Τζόνσον απολύει τον Γκόουβ αφού οι υπουργοί του λένε ότι ο χρόνος του τελείωσε. Ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται παρά την δίχως προηγούμενο απώλεια στήριξης. Περισσότερες παραιτήσεις αναμένονται και σήμερα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο θανάσιμα πληγωμένος πρωθυπουργός αψηφά τις εκκλήσεις για παραίτηση». Ο Τζόνσον επιμένει ότι θα συνεχίσει να μάχεται παρά την μεγάλη ανταρσία, ενώ απολύει και τον ‘προδότη’ Γκόουβ.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Περισσότεροι υπουργοί καλούν τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί». Κυβερνητική κρίση στη Μεγάλη Βρετανία. Ο παραιτηθείς υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ είπε: «Φτάνει πια». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Τζόνσον παραπαίει – και αγωνίζεται». Ο βρετανός πρωθυπουργός έχασε μέσα σε λίγες ώρες δύο υπουργούς και περισσότερους από 30 άλλους αξιωματούχους. Αρνείται ακόμα να παραιτηθεί. Τώρα απειλείται ακόμη και μια νέα ψήφος δυσπιστίας. Τέλος, η Die Welt: «Ο Μακρόν κερδίζει: η πυρηνική ενέργεια θεωρείται βιώσιμη στην ΕΕ». Η πυρηνική ενέργεια και το αέριο φέρουν το οικολογικό σήμα. Ως εκ τούτου, οι επικριτές θεωρούν ότι η σφραγίδα της οικολογίας είναι άχρηστη.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Fed παίρνει αυστηρή στάση στην επιτάχυνση της αύξησης των επιτοκίων». Αρκετοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι χρειάζεται και άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Ουκρανία δυσκολεύεται να βοηθήσει τους εκατομμύρια ξεριζωμένους από τον πόλεμο». Η κρίση των βασικών αναγκών μεγαλώνει την απόγνωση των μετατοπισμένων ανθρώπων, ενώ η Ρωσία προχωρά στα ανατολικά της χώρας. Στους Financial Times διαβάζουμε: «O Τζόνσον κλονίζεται από την ανταρσία του υπουργικού του συμβουλίου». Μια αντιπροσωπεία υπουργών, που περιείχε και τον φρεσκοδιορισμένο Ζαχάβι, τον προέτρεψε να παραιτηθεί. Ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ, που ήταν ο πρώτος που έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, απολύθηκε. Τέλος η Washington Post: «Ο Τζόνσον προσπαθεί να αντέξει την βρετανική καταιγίδα». Μετά από πολλά σκάνδαλα, δεκάδες αφήνουν την κυβέρνησή του ενώ οι σύμμαχοί του ζητούν να παραιτηθεί.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μια μικρή συμφωνία». Το τετ-α-τετ Ντράγκι-Κόντε δεν καταλήγει σε τίποτα. Ο πρώην πρωθυπουργός παραδίδει ένα κείμενο με εννιά σημεία. «Δεν ορκιστήκαμε πίστη στον πρωθυπουργό αλλά στους Ιταλούς», είπε χαρακτηριστικά. Στη La Stampa διαβάζουμε από τη συνέντευξη του υπουργού Εργασίας, Αντρέα Ορλάντο: «Έτσι θα αλλάξουμε τους μισθούς». Ο υπουργός υπόσχεται άμεσα αυξήσεις ενώ ο κατώτατος μισθός θα είναι σε συμφωνία τον πληθωρισμό. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η εκεχειρία του Κόντε διχάζει το Κίνημα Πέντε Αστέρων». Μετά τη συνάντηση με τον Ντράγκι υπήρξε συμφωνία για στήριξη του πακέτου βοήθειας, υπό εννέα όρους. Οι βουλευτές του κινήματος, πάντως, εκτιμούν ότι θα ήταν καλύτερο να εγκαταλείψει το κόμμα την κυβέρνηση. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Κόντε δεν αποσκιρτά για την ώρα». Εννέα αιτήματα από τον επικεφαλής του Κ5Α, ενώ υπάρχει δυσαρέσκεια από το κόμμα του.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η Μπορν χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης». Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πολιτική της στην Εθνοσυνέλευση, αφού αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη της κυβέρνησής της. Στη Libération διαβάζουμε: «Λωράν Μπερζέ προς Ελιζαμπέτ Μπορν: “Συμβιβασμός; Για όνομα!». Απασχόληση, αγοραστική δύναμη, οικολογική μετάβαση, συντάξεις… Μετά την ανακοίνωση της πολιτικής τής κυβέρνησης την Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας της Γαλλικής Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CFDT) περνά στην αντεπίθεση μέσω της εφημερίδας. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Πληθωρισμός: μεγάλος κοινωνικός και οικονομικός κίνδυνος». Πληθαίνουν οι απεργίες εργαζομένων σε τρένα, αεροδρόμια, στην Total, την Thales και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς ανάλογες με εκείνη του πληθωρισμού. Τέλος, η Le Figaro: «H Ελιζαμπέτ Μπορν υπόσχεται να ακούει και να δρα άμεσα». Η πρωθυπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να «αγωνιστούν μαζί» για τους συμβιβασμούς που χρειάζεται η πολιτική της.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το γαλλικό κράτος θέλει να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της Εταιρείας Ηλεκτρισμού EDF». Η γαλλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης την κίνηση αυτή. Και η El Mundo: «Η Ευρώπη κηρύττει ‘πράσινη’ την πυρηνική ενέργεια και προετοιμάζεται για τις ελλείψεις φυσικού αερίου». Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φοβάται για μια διακοπή της ροής αερίου από τη Ρωσία, ενώ ο επίτροπος Ντε Γκίντος προειδοποιεί ότι μια ύφεση στη Γερμανία μπορεί να συμπαρασύρει και την Ευρωζώνη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter