Διεθνής Τύπος: «Ο Νετανιάχου αψηφά Μπάιντεν» για χερσαία εισβολή στη Γάζα – Τι γράφουν για τη στήριξη Ερντογάν στη Χαμάς

Διεθνής Τύπος: «Ο Νετανιάχου αψηφά Μπάιντεν» για χερσαία εισβολή στη Γάζα – Τι γράφουν για τη στήριξη Ερντογάν στη Χαμάς

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «O Νετανιάχου αψηφά τον Μπάιντεν πιέζοντας για εισβολή». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επέμενε την Τετάρτη ότι θα γίνει χερσαία επίθεση παρά τις αναφορές στον Τύπο ότι ο Μπάιντεν τον προέτρεψε να την καθυστερήσει. Ο Guardian έχει τίτλο: «Φόβοι για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα καθώς τα καύσιμα τελειώνουν». Η υπηρεσία προειδοποιεί ότι η βοήθεια θα σταματήσει αν δεν αναπληρωθούν τα αποθέματα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ετοιμαζόμαστε για μια χερσαία επίθεση… Η Χαμάς είναι καταδικασμένη». Ο Νετανιάχου αρνείται να κάνει λόγο για κατάπαυση πυρός σε διάγγελμα ενώ παραδέχεται λάθη στην ασφάλεια.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο Ερντογάν είναι με τη Χαμάς». Ο τούρκος πρόεδρος απομακρύνεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για τους φονταμενταλιστές: «Δεν είναι τρομοκράτες αλλά πατριώτες». Και αναβάλει την επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Ερντογάν είναι με τη Χαμάς». Ο τούρκος πρόεδρος σημειώνει ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά απελευθερωτές. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ισραήλ: ‘Θα μπούμε στη Γάζα’». Ο Νετανιάχου αναφέρει ότι «η ημερομηνία είναι ήδη αποφασισμένη», ενώ αφήνει την αυτοκριτική για μετά. Το Τελ Αβίβ αναμένει την προμήθεια πυραύλων από τις ΗΠΑ. Τέλος, η Corriere della Sera: «Το Ισραήλ ετοιμάζει την εισβολή». Ο Νετανιάχου αναφέρει ότι προτεραιότητα είναι οι όμηροι.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο, δίνει τέλος στο τέλμα των Ρεπουμπλικάνων». Ο Μάικ Τζόνσον, ένας ακραίος συντηρητικός, κερδίζει στην πρώτη ψηφοφορία ενώ τρεις άλλοι υποψήφιοι απέτυχαν. Τέλος η Washington Post: «Αυξάνονται οι εκκλήσεις για μια παύση στη βία». Το Ισραήλ δεν ακούει τη διεθνή κοινότητα που καλεί για ειρήνευση και προειδοποιεί για ανθρωπιστική κρίση.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Οι αδιάλλακτοι του Νετανιάχου». Προσωπικότητες από τη Γαλλία δημιουργούν ένα μπλοκ πίσω από το Τελ Αβίβ, δικαιολογώντας τα πάντα υπό τη δικαιολογία της αυτοάμυνας. Στη Libération διαβάζουμε: «Ισραήλ-Λίβανος: το άλλο μέτωπο». Από τις δυο πλευρές των συνόρων οι πολίτες φοβούνται μια κλιμάκωση των συγκρούσεων, που έχουν ήδη αρκετούς νεκρούς. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ισραήλ-Χαμάς: Η ριψοκίνδυνη πρόταση Μακρόν». Η πρόταση της επέκτασης της συμμαχίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και στη Χαμάς, στην οποία συμμετέχουν 60 χώρες, θεωρείται ανεδαφική από πολλούς παρατηρητές αλλά και επικίνδυνη για τα αραβικά κράτη. Τέλος, η Le Figaro: «Χερσαία επίθεση στη Γάζα: Ώρα αποφάσεων για τον Νετανιάχου». Η διεθνής πίεση και η αξιολόγηση των κινδύνων για τα στρατεύματα έχουν υπολογιστεί για την ετοιμασία της ανακοινωμένης επίθεσης.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ανεπάρκεια καυσίμου εμποδίζει τη βοήθεια του ΟΗΕ στη λωρίδα της Γάζας». Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι: «Πρέπει να είναι στην υποστήριξή μας» η πολιορκούμενη περιοχή της Γάζας. Παράλληλα το Ισραήλ επιμένει ότι για όλα αυτά είναι ένοχη η Χαμάς. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η ΕΕ θέλει να ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει το πυρ». Η Ιερουσαλήμ υποτίθεται ότι θα διακόψει τη στρατιωτική δράση κατά της Χαμάς με περιορισμένο τρόπο, ώστε να μπορεί να παρασχεθεί η ανθρωπότητα. Δηλώσεις από το Γκουτέρες προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από το Ισραήλ. Τέλος, η Die Welt: «Η Γερμανία και το Ισραήλ σκοντάφτουν πάνω από τον Γκουτέρες». Διαφορές σχετικά με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα και των δηλώσεων του ΟΗΕ από τον πρώην σύμβουλο της Μέρκελ, Χόισγκεν.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο ΟΗΕ πιάνει τον παλμό του Ισραήλ για την κατοχή της Γάζας». Ο Γκουτέρες επιμένει στη θέση του σχετικά με τον αποκλεισμό της Γάζας, ενώ ο Νετανιάχου αναφέρει ότι μόνο το Ισραήλ θα αποφασίσει πότε θα εισβάλει στη Λωρίδα. Και η El Mundo: «Το Ισραήλ βάζει τη Γάζα σε μια οριακή κατάσταση και επιτίθεται στον ΟΗΕ». Οι βομβαρδισμοί προκαλούν χιλιάδες θύματα σε έναν παγιδευμένο πληθυσμό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter