Διεθνής Τύπος: Ο Πούτιν καλεί 300.000 εφέδρους, αντιδράσεις εντός και εκτός Ρωσίας

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Ρωσία κινητοποιεί χιλιάδες εφέδρους». Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά χτυπήματα. O καγκελάριος Σόλτς εκτιμά ότι ο ρώσος πρόεδρος «ανακοινώνει μια «πράξη απόγνωσης». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Πούτιν θέλει να στρατολογήσει 300.000 έφεδρους». Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοινώνει μερική επιστράτευση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και απειλεί τη Δύση με πυρηνικά όπλα. Το νέο επίπεδο κλιμάκωσης είναι μια αντίδραση στις πρόσφατες ήττες. Τέλος, η Die Welt: «Η Uniper ανήκει στο κράτος – αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή». Τι σημαίνει η είσοδος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στον εισαγωγέα φυσικού αερίου για την εισφορά φυσικού αερίου. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ρωσία πυριτιδαποθήκη». Ο Πούτιν κινητοποιεί 300 χιλιάδες εφέδρους, προκαλώντας διαδηλώσεις στους δρόμους και τις πλατείες, καθώς και φυγή προς τη Δύση. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Πυρηνική απειλή, ο κόσμος κόντρα στον Πούτιν». Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν υπογραμμίζει ότι «η Ρωσία είναι ανεύθυνη, κανείς δεν κερδίζει σε έναν πυρηνικό πόλεμο». Παράλληλα, η Κίνα θέλει γρήγορα μια συμφωνία για ανακωχή και λέει «όχι» στα δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ο Πούτιν τρομάζει και τους Ρώσους». O τσάρος καλεί 300 χιλιάδες εφέδρους στην Ουκρανία, ενώ προειδοποιεί ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει κάθε άρμα. Ρώσοι φεύγουν από τη χώρα, ενώ συλλαμβάνονται χιλιάδες σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης. Τέλος, η Corriere della Sera: «Η απειλή του Πούτιν στον κόσμο». Ο τσάρος κινητοποιεί 300 χιλιάδες εφέδρους και επικαλείται την πυρηνική δύναμή του. Ο αμερικανός πρόεδρος απαντά ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν έχει νικητές.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Μπάιντεν καταδικάζει τον Πούτιν για την πυρηνική απειλή». Ο ρώσος πρόεδρος διέταξε τους εφέδρους να κινητοποιηθούν, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι τα πυρηνικά πλήγματα δεν είναι εκτός συζήτησης. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Μπάιντεν καταδικάζει τη Μόσχα καθώς ο Πούτιν καλεί κι άλλες δυνάμεις». Ο ρώσος πρόεδρος προκαλεί τη Δύση, κάνοντας μια κεκαλυμμένη πυρηνική απειλή. Στην ομιλία του στον ΟΗΕ, ο αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται στην απειλή του Κρεμλίνου στην ειρήνη. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Πούτιν κάνει πυρηνικές απειλές καθώς κινητοποιεί εφέδρους στον πόλεμο». Η Ρωσία επιστρατεύει 300 χιλιάδες στρατιώτες, ενώ ο Μπάιντεν καταδικάζει τις εξωφρενικές πράξεις. Τέλος η Washington Post: «Ο Πούτιν καλεί 300.000 εφέδρους». Ο ρώσος πρόεδρος προσπαθεί να υποστηρίξει τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές στην Ουκρανία, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «O Μπάιντεν καταδικάζει την πυρηνική απειλή του Πούτιν προς την Δύση». Ο αμερικανός πρόεδρος αποκαλεί ανεύθυνες τις δηλώσεις μετά την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Μπάιντεν καταδικάζει τις αυτοκρατορικές βλέψεις του Πούτιν καθώς η Μόσχα ανεβάζει το διακύβευμα». Ο αμερικανός πρόεδρος ηγείται του καλέσματος για ενότητα ενάντια στην πυρηνική απειλή του Κρεμλίνου. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν καταδικάζει την ανεύθυνη πυρηνική απειλή του Πούτιν». Εκατοντάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν από τις αρχές σε όλη τη Ρωσία. Οι έφεδροι θα έχουν τρομερή μοίρα, σημειώνει η Τρας. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο απεγνωσμένος Πούτιν θα ηττηθεί, λέει η Τρας». Η πρωθυπουργός καταδικάζει τις απειλές του ρώσου προέδρου καθώς οι βρετανοί κρατούμενοι απελευθερώνονται. 

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η τρελή κλιμάκωση του Πούτιν». Ενώ χάνει στο πεδίο της μάχης, ο ρώσος πρόεδρος διατάζει την κινητοποίηση 300 χιλιάδων εφέδρων ενώ κραδαίνει την πυρηνική απειλή. Μια κλιμάκωση που ανησυχεί το ρωσικό λαό. Στη Libération διαβάζουμε: «Πούτιν: Πόλεμος και φόβος». Παραδοχή αδυναμίας ή βουτιά με το κεφάλι; Μετά την υποχώρηση του στρατού του στην Ουκρανία, ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την μερική επιστράτευση, απείλησε με πυρηνικά και κατέδειξε τη Δύση ως τον κύριο εχθρό του. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Υπό πίεση, ο Πούτιν επιλέγει να κάνει φυγή προς τα εμπρός». Η Μόσχα θα διεξάγει δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές από τις 23 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ θα χρησιμοποιηθούν 300 χιλιάδες έφεδροι. Τέλος, η Le Figaro: «O Πούτιν παίζει τα ρέστα του». Ο ρώσος πρόεδρος διέταξε την μερική επιστράτευση και απειλεί με πυρηνικά πλήγματα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ένας όλο και πιο μόνος Πούτιν απειλεί με πυρηνικά». Ο πρόεδρος Μπάιντεν απαντά ότι κανένας πυρηνικός πόλεμος «δεν μπορεί να γίνει ούτε να κερδηθεί». Και η El Mundo: «Χιλιάδες Ρώσοι ξεσηκώνονται εναντίον του Πούτιν για να μην τους στείλει στο πόλεμο». Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στην μερική επιστράτευση, χίλιοι πολίτες συνελήφθησαν από την αστυνομία.