Διεθνής Τύπος: Ο Πούτιν στέλνει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία

Διεθνής Τύπος: Ο Πούτιν στέλνει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Πούτιν στέλνει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία». Ο ρώσος πρόεδρος κάνει λόγο για κίνδυνο περαιτέρω αιματοχυσίας. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπόρελ απειλεί με κυρώσεις. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Πούτιν προετοιμάζει τη Ρωσία για πόλεμο». Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου αμφισβητεί το δικαίωμα ύπαρξης της Ουκρανίας και ανακηρύσσει τις αυτονομιστικές περιοχές ως ανεξάρτητα κράτη. Αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως δικαιολογία για τη Μόσχα να αναπτύξει τους στρατιώτες της εκεί. Τέλος, η Die Welt: «Πόλεμος νεύρων στην Ουκρανία». Η κατάσταση στη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των γειτόνων της γίνεται όλο και πιο συγκεχυμένη. Ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη, οι προειδοποιήσεις για πόλεμο γίνονται όλο και πιο ισχυρές.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο Πούτιν σπάει την Ουκρανία». Μετά από ένα μακρύ διάγγελμα στην τηλεόραση ο ρώσος πρόεδρος επιβεβαιώνει την αναγνώριση των δύο φιλορωσικών περιοχών στο Ντονιέτσκ και το Λουχάνσκ. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Τα χέρια του Πούτιν στο Ντονμπάς». Η εφημερίδα έχει ρεπορτάζ από τις αυτονομιστικές περιοχές στα ανατολικά της Ουκρανίας. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Ο Πούτιν και η πρόκληση στο Ντονμπάς». Ο ρώσος ηγέτης αναγνωρίζει τις δύο αυτονομιστικές περιοχές, ενώ υπογραμμίζει ότι «το Κίεβο είναι μέρος της ιστορίας μας». Επίσης, στέλνει τα πρώτα στρατεύματα στην περιοχή, για την «διατήρηση της ειρήνης». Τέλος, η Corriere della Sera: «Πρόκληση Πούτιν, μπαίνουν τα στρατεύματα». Το Κρεμλίνο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Ντονμπάς κι έχει ξεκινήσει την αποστολή στρατιωτών στην περιοχή, ενώ στο Ντονιέτσκ φθάνουν τα πρώτα τεθωρακισμένα. Καταδικάζουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, ενώ απειλούν με σκληρές κυρώσεις.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο Πούτιν στέλνει τανκ στην Ουκρανία». Ο πρόεδρος επιστρατεύει “ειρηνευτικές” δυνάμεις στις φιλορωσικές περιοχές. Η Βρετανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της αναμένεται να απαντήσουν με κυρώσεις. Στο Guardian διαβάζουμε: «Ο Πούτιν θέτει τη Ρωσία σε πορεία σύγκρουσης με τη Δύση για την Ουκρανία». Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναγνωρίζει τις αποσχιστικές περιοχές καθώς ανακοινώνει ότι οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε αδιέξοδο. Ο έχει σήμερα τίτλο: «Ο Πούτιν αναγνωρίζει δύο αποσχιστικές περιοχές». Ο Independent πρόεδρος της Ρωσίας υπογράφει ένα διάταγμα για την αναγνώριση που προκαλεί την οργή των δυτικών δυνάμεων, αποκαλώντας το παράνομη πράξη. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Πούτιν προειδοποιεί για αιματοχυσία καθώς κινεί στρατεύματα στην Ουκρανία». Οι ρωσικές δυνάμεις θα “επιβάλλουν την ειρήνη” στις αποσχιστικές περιοχές αφού ο πρόεδρος αναγνώρισε επίσημα την ανεξαρτησία τους.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Ο Πούτιν στέλνει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία». Ο Λευκός Οίκος δυσκολεύεται να αναγνωρίσει την αποστολή αυτή ως εισβολή, ενώ προειδοποιεί με κυρώσεις. Η Wall Street Journal έχει σήμερα τίτλο: «Ο τελικός στόχος του Πούτιν: η ακύρωση των συμφωνιών μετά τον Ψυχρό πόλεμο». Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο Πούτιν θέλει να επανασχεδιάσει το χάρτη ασφαλείας της Ευρώπης, και η στρατιωτική εμβέλεια του ΝΑΤΟ να γυρίσει στην εποχή πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, δηλαδή η συμμαχία να αποσυρθεί από τις χώρες ανατολικά της Γερμανίας. Στους New York Times διαβάζουμε: «Ο Πούτιν δίνει εντολή για δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία». Μια διαπρύσια ομιλία του ρώσου πρόεδρου ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία είναι μέρος της Ρωσίας και αυξάνει τους φόβους για ευρύτερους στόχους. Τέλος, οι Financial Times: «Ο Πούτιν αναγνωρίζει δύο αποσχιστικές περιοχές στην ανατολική Ουκρανία». Η Ρωσία επαναχαράσσει τα σύνορα ενώ αυτή η κίνηση πυροδοτεί αντιδράσεις.

 Στη Γαλλία, η Le Figaro γράφει: «Ο Πούτιν τορπιλίζει τις προσπάθειες για ειρήνη». Αναγνωρίζοντας τις φιλορωσικές αυτονομιστικές δημοκρατίες ο ρώσος πρόεδρος θάβει τις συμφωνίες του Μινσκ αυξάνει τις πιθανότητες ενός πολέμου και καταστρέφει τις προσπάθειες μεσολάβησης του Εμανουέλ Μακρόν. Στην Humanité διαβάζουμε: «Ουκρανία: Μια ελπίδα για ειρήνη». Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, αλλά η μεσολάβησε της Γαλλίας έδωσε την ευκαιρία της αποκατάστασης του διαλόγου με τη Ρωσία. Τα διαφορετικά συμφέροντα θα πρέπει να παρθούν υπόψη για να αποφευχθεί το χειρότερο, γράφει η εφημερίδα. Η Libération κυκλοφορεί: «Ειδικό φύλλο: Ο Libé βλέπει τη ζωή στα δύο». Με αφορμή τη σημερινή ημερομηνία, 22/02/2022, που διαβάζεται και κανονικά και ανάποδα το ίδιο (το λεγόμενο παλίνδρομο), η εφημερίδα έχει θέματα σχετικά με το δύο σαν αριθμό και σαν έννοια: από την σημασία του σστην αριθμολογία της Ταϊλάνδης και της Βιρμανίας έως το δόγμα του 2% πληθωρισμού. Τέλος, η Le Monde: «Αποκαλύψεις για το βρώμικο χρήμα που κρύβεται από το τραπεζικό απόρρητο». Η εφημερίδα και άλλα 47 Μέσα είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες για χιλιάδες λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse. Δικτάτορες και μαφίες είχαν για δεκαετίες τα χρήματά τους υπό την προστασία του ελβετικού νόμου για το απόρρητο στις τράπεζες.

 Στην Ισπανία, ο εμφύλιος στο συντηρητικό Λαϊκό κόμμα καλά κρατεί. Η El País γράφει σχετικά: «Ο Κασάδο ανοίγει τον δρόμο για να μετρήσει τις δυνάμεις του στο Λαϊκό κόμμα». Ο πρόεδρος του κόμματος καλεί την εκτελεστική επιτροπή να αποφασίσει για το συνέδριο του κόμματος. Ο πρόεδρος της Γαλικίας, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, του δείχνει την πόρτα της εξόδου και δεν αποκλείει πλέον να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Και η El Mundo: «Ο Κασάδο προσκολλάται σε ένα συνέδριο όταν η δική του ομάδα τον εγκαταλείπει». Ο σκληρός πυρήνας του προέδρου του Λαϊκού κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, χωρίζεται στα δύο και απειλεί να παραιτηθεί μπροστά στην προσπάθειά του να περιχαρακωθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Μαδρίτη. Τελικά όμως αναγκάζεται να ανακοινώσει ότι τη Δευτέρα θα συγκαλέσει σύσκεψη για να εκλέξει αρχηγό, αν και διστάζει να παραιτηθεί.  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter