Διεθνής Τύπος: Ο Πούτιν θέτει τις πυρηνικές δυνάμεις του σε επιφυλακή – Η ΕΕ στέλνει όπλα στην Ουκρανία

Διεθνής Τύπος: Ο Πούτιν θέτει τις πυρηνικές δυνάμεις του σε επιφυλακή – Η ΕΕ στέλνει όπλα στην Ουκρανία

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Πώς σταματά ο Πούτιν;». Το Κρεμλίνο βάζει σε επιφυλακή την αποτρεπτική δύναμη πυρηνικών της χώρας. Οι κυρώσεις πολλαπλασιάζονται στον κόσμο για να επιτεθούν στα ρωσικά συμφέροντα. Ξεκινούν συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας ενώ ένα αντιπολεμικό κίνημα έχει γεννηθεί στο ρωσικό λαό. Στη Libération διαβάζουμε: «Εναντίον στον Πούτιν, η αναστάτωση της μάχης». Η ΕΕ θα προμηθεύσει όπλα για πρώτη φορά στην ιστορία της, στους ουκρανούς. Ένα μπρα-ντε-φερ με το ρώσο πρόεδρο που αφήνει να αιωρείται η πυρηνική απειλή. Ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι «απέναντι στον Πούτιν πρέπει να έχει απαράμιλλη αντοχή». Η Le Monde έχει τίτλο: «Ο πόλεμος στο Κίεβο, η έξοδος στους δρόμους». Η ρωσική πίεση στην ουκρανική πρωτεύουσα εντάθηκε από την Παρασκευή στο Σάββατο, ενώ ορισμένοι κάτοικοι αναπτύσσουν ένα ισχυρό αίσθημα αντίστασης. Αυτή η σύγκρουση αποσταθεροποιεί την ευρωπαϊκή ήπειρο και προκαλεί μεγάλες κινήσεις πληθυσμών. Τέλος, η Le Figaro: «Η Ουκρανία αντιστέκεται, ο Πούτιν σκληραίνει τη στάση του». Καθώς οι ουκρανοί αντιμετωπίζουν με αποφασιστικότητα την επίθεση, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου εντείνει την στρατιωτική προσπάθεια στο πολεμικό πεδίο. Επίσης έχει ανακοινώσει ότι έχει βάλει σε επιφυλακή την “δύναμη αποτροπής” της Ρωσίας, που περιέχει και την πυρηνική δύναμη.

Στη Γερμανία, ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ενίσχυση του στρατού. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σολτς ανακοινώνει την αναβάθμιση». 100 δισ. ευρώ για τον ομοσπονδιακό στρατό, ενώ η Γερμανία θα προμηθεύσει όπλα για το Κίεβο. Ο γερμανός καγκελάριος είπε ότι πρέπει να τεθούν όρια «σε πολεμοκάπηλους όπως ο Πούτιν». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σολτς ανακοινώνει νέα πολιτική ασφαλείας». Η καγκελάριος αποκαλεί την επίθεση της Ρωσίας σημείο καμπής και ανακοινώνει δισεκατομμύρια επενδύσεις στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Τέλος, η Die Welt: «Σημείο καμπής στη γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας». Ο Σολτς παρουσιάζει ένα σχέδιο για την αναβάθμιση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και την ανεξαρτησία από τη Ρωσία όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό. Οι Μπέρμποκ και Χάμπεκ υπερασπίζονται τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Πούτιν ενεργοποιεί την πυρηνική του δύναμη πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης». Τα στρατεύματα της εισβολής πολιορκούν την πόλη Χάρκοβο κοντά στα σύνορα. Η ΕΕ μπλοκάρει τις αερογραμμές και τα διεθνή Μέσα της Ρωσίας. Και η El Mundo: «Η Ευρώπη αφυπνίζεται και ο Πούτιν ενεργοποιεί την πυρηνική απειλή». Οι Βρυξέλλες δίνουν για πρώτη φορά το πράσινο φως για την αγορά όπλων ενώ το Κρεμλίνο απαντά με “υψηλή επιφυλακή” των πυρηνικών του όπλων.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά». Το Κίεβο είναι περικυκλωμένο αλλά το Χάρκοβο αντιστέκεται. Τη Δευτέρα η πρώτη κλειστή συνάντηση για τις διαπραγματεύσεις, ενώ ο Πούτιν θέτει σε επιφυλακή τις πυρηνικές του δυνάμεις. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Πυρηνική απειλή». Παράλληλα, οι πολίτες σε όλο τον κόσμο φωνάζουν εναντίον αυτού του πολέμου. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Ο συναγερμός για τα πυρηνικά δεν σταματά τη διαπραγμάτευση». Τη Δευτέρα γίνεται κλειστή συνάντηση στη Λευκορωσία. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι «δεν πιστεύουμε ότι θα βγει τίποτα, αλλά θα πάμε». Τέλος, η Corriere della Sera: «Αχτίδα μέσα στην απειλή». Συνάντηση εκπροσώπων Κιέβου-Μόσχας ενώ ο Πούτιν ανακοινώνει συναγερμό στην πυρηνική του δύναμη. Παράλληλα, η ΕΕ δίνει όπλα σε τρίτη χώρα για πρώτη φορά.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο Πούτιν βάζει την πυρηνική του δύναμη σε επιφυλακή». Το Κρεμλίνο λέει ότι η κίνηση είναι απάντηση προς την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ. Στο Guardian διαβάζουμε: «Ο Πούτιν βάζει τις πυρηνικές του δυνάμεις σε υψηλή επιφυλακή καθώς η αντιδράσεις μεγαλώνουν». Ο ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στο στρατό να έχει σε υψηλή επιφυλακή τις δυνάμεις πυρηνικής αναχαίτισης, στην τελευταία του προσπάθεια να δείξει ότι είναι έτοιμος για όλα προκειμένου να νικήσει στον πόλεμο. Ο Independent έχει τίτλο: «Ο Πούτιν εντέλει τις πυρηνικές δυνάμεις να είναι σε υψηλή επιφυλακή». Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την “απαράδεκτη κλιμάκωση του πολέμου”. Ουκρανία και Ρωσία συμφωνούν να κάνουν προκαταρκτικές συνομιλίες στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά». Ο ρώσος πρόεδρος βάζει το πυρηνικό του οπλοστάσιο σε αναμονή για να αποτρέψει τη Δύση τη στιγμή που οι δυνάμεις του βαλτώνουν στην Ουκρανία.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις σε επιφυλακή». Η συναισθηματική έκκληση του Ζελένσκι προκάλεσε σκληρότερες κυρώσεις, ενώ γίνονται διεργασίες για συνομιλία των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Οι συνομιλίες ξεκινούν καθώς ο πόλεμος μαίνεται». Στρατεύματα και πολιτοφυλακές κρατούν το Κίεβο όρθιο καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι κλιμακώνουν την προσπάθεια να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την επίθεση. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Καθώς ο πόλεμος βρυχάται, η Ουκρανία συμφωνεί σε συνομιλίες με τους Ρώσους ‘χωρίς προϋποθέσεις’». Περισσότεροι από 350 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους , ενώ ακόμα και απλοί πολίτες συμμετέχουν στη μάχη. Παράλληλα, η Γερμανία υπόσχεται στρατιωτική ενίσχυση. Τέλος, οι Financial Times: «Ο Πούτιν βάζει τις πυρηνικές δυνάμεις σε επιφυλακή». Η Μόσχα ανεβάζει το διακύβευμα ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους βάζουν κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter