Διεθνής Τύπος: Οι αντιδράσεις μετά την εξαγορά της First Republic Bank – Μαζικές διαδηλώσεις την Πρωτομαγιά στη Γαλλία

Διεθνής Τύπος: Οι αντιδράσεις μετά την εξαγορά της First Republic Bank – Μαζικές διαδηλώσεις την Πρωτομαγιά στη Γαλλία

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η First Republic χρεοκόπησε, πωλήθηκε στην JPMorgan». H κατάρρευση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ, ενώ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) δέχεται πλήγμα 13 δισ. δολαρίων. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ανακούφιση και ανατριχίλα μετά την απόκτηση της Fisrt Republic από την JPMorgan». Τα προβλήματα έμεινα άλυτα στον πλέον ασταθή τομέα των τραπεζών, ενώ η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ έγινε ακόμα μεγαλύτερη. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η JPMorgan αρπάζει τις καταθέσεις της First Republic μετά την παρέμβαση της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής». Η δεύτερη χρεοκοπία τράπεζας προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ. «Οι καταθέτες προστατεύτηκαν, ενώ οι μέτοχοι ξεπαστρεύτηκαν», σχολιάζει η εφημερίδα. Τέλος η Washington Post: «Οι ΗΠΑ αποφεύγουν τις αποτυχίες με το να βαθαίνει τις τσέπες των μεγαλύτερων τραπεζών». Η αγορά της First Republic από τη JPMorgan έχει στόχο την αναχαίτιση μιας αναδυόμενης τραπεζικής κρίσης αλλά διακινδυνεύει την αναζωπύρωση της πολιτικής συζήτησης σχετικά με την ισχύ των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Σχεδόν καμία υποστήριξη για την προώθηση μιας τετραήμερης εβδομάδας από την Έσκεν». Ο γερμανός καγκελάριος και γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Όλαφ Σολτς, φαίνεται να κλίνει υπέρ των περισσότερων θέσεων μαθητείας. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Αυστηρότερη γραμμή στην προσφυγική πολιτική». Ο κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να μεταφέρει τις διαδικασίες ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, που βλέπει μια «ιστορική ορμή» για μεταρρυθμίσεις. Τέλος, η Die Welt: «Η αντιπολίτευση επικρίνει την πρωτοβουλία της Φέζερ για το άσυλο». Η κυβέρνηση συμφωνεί για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ. Δεν συμφωνούν όλοι οι Πράσινοι. 

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Μια θάλασσα από εμπόδια για να σωθούν ζωές στη Μεσόγειο». Οι οργανώσεις διάσωσης καταγγέλλουν την ποινικοποίηση της δραστηριότητάς τους και τους καταχρηστικούς κανονισμούς που εμποδίζουν τις διασώσεις. Και η El Mundo: «Συνδικάτα και κυβέρνηση δείχνουν ενωμένο μέτωπο απέναντι στις επιχειρήσεις». Δίνουν ένα τελεσίγραφο στους επικεφαλής των επιχειρήσεων να αυξήσουν τους μισθούς και απειλούν να επεκτείνουν τις διαμαρτυρίες, σχολιάζει η εφημερίδα. 

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Μια ιστορική Πρωτομαγιά». Η εφημερίδα κάνει λόγο για 300 πορείες στις οποίες πήραν μέρος πάνω από 2,3 εκατομμύρια πολίτες. Το πλήθος ήταν δέκα φορές μεγαλύτερο από ό,τι το 2022, ενώ η μαζικότητα -η μεγαλύτερη εδώ και είκοσι χρόνια – οφείλεται στο γεγονός ότι οι Γάλλοι δεν θέλουν να γυρίσουν τη σελίδα στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Στη Libération διαβάζουμε: «1η Μαΐου: ω οργή, ω ελπίδες». H εφημερίδα παραφράζει τους στίχους του ποιητή Πιέρ Κορνέιγ, από την τραγικωμωδία «Σιντ», για να περιγράψει την κατάσταση των πολιτών στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς. Η Αριστερά και τα σωματεία κατέβηκαν στους δρόμους με πικέτες εναντίον της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η κυβέρνηση απέναντι σε μια διαδήλωση που επιμένει». Οι γάλλοι πολίτες κατέβηκα μαζικά στους δρόμους για να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά και να διαμαρτυρηθούν για τις συντάξεις. Τέλος, η Le Figaro: «Η κυβέρνηση ρίχνεται στον κοινωνικό διάλογο για να βγει από την κρίση». Η Πρωτομαγιά σημαδεύτηκε από μισο-συνεννόηση, αφού ο γραμματέας της CFDT, Λωράν Μπερζέ, δέχθηκε να πάει στο Ματινιόν ώστε να συζητήσει με την πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν, την ατζέντα της κυβέρνησης.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο Στάρμερ έτοιμος να εγκαταλείψει τα δωρεάν δίδακτρα στο πανεπιστήμιο». Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, θα εγκαταλείψει τη δέσμευση για δωρεάν δίδακτρα, θέτοντάς τον απέναντι στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Ο Guardian έχει τίτλο: «Το υπουργείο Εσωτερικών θα αποκτήσει στόλο πλοίων για να στεγάσει αιτούντες άσυλο». Μέχρι και δέκα παροπλισμένα κρουαζιερόπλοια, φέρι μπόουτ και φορτηγίδες θα «επιστρατευτούν» για να λυθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων στο σύστημα απόδοσης ασύλου… Τέλος, η Daily Telegraph: «”Ο νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης” παραιτείται έπειτα από φόβους για δολοφονικά ρομπότ». Ο Δρ Τζέφρι Χίντον, 75 ετών, παραιτήθηκε από το ερευνητικό τμήμα της Google Brain καθώς ισχυρίζεται ότι «είναι δύσκολο να φανταστείς πώς μπορείς να αποτρέψεις τους κακούς δρώντες να τη χρησιμοποιήσουν για κακούς σκοπούς».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter