Διεθνής Τύπος: Οι Εργατικοί προηγούνται με 33 μονάδες στις δημοσκοπήσεις – 200 δις ευρώ για τις ψηλές ενεργειακές τιμές στη Γερμανία

Διεθνής Τύπος: Οι Εργατικοί προηγούνται με 33 μονάδες στις δημοσκοπήσεις – 200 δις ευρώ για τις ψηλές ενεργειακές τιμές στη Γερμανία

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «H πρωθυπουργός αψηφά τους πάντες και είναι έτοιμη να κόψει επιδόματα για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό». Η Λιζ Τρας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει με το σχέδιό της, ενώ δημοσκόπηση του YouGov δείχνει το Εργατικό κόμμα να έχει ένα ιστορικά υψηλό ποσοστό έναντι των Συντηρητικών, αφού προηγείται με 33 ποσοστιαίες μονάδες. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η πρωθυπουργός μιλά με εποπτικές αρχές για το δημοσιονομικό χάος». Η Τρας και ο Κουαρτένγκ θα συναντήσουν τον Ρίτσαρντ Χιουζ του Γραφείου Δημοσιονομικής Υπευθυνότητας, μια εβδομάδα πριν λάβουν την αναφορά του Γραφείου για τις δημοσιονομικές του προβλέψεις. Μια καλά πληροφορημένη πηγή είπε στην εφημερίδα ότι η συνάντηση αυτή «είναι σαν να θες να διαβάσεις το εγχειρίδιο με τις οδηγίες αφού έχεις σπάσει το πράγμα». Στον Independent διαβάζουμε: «Η Τρας αμετανόητη για τις μειώσεις φόρων καθώς οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν τους Τόρις». Οι ελπίδες της Τρας να παραμείνει πρωθυπουργός δέχθηκαν ένα σοβαρό πλήγμα καθώς δημοσκόπηση δείχνει τους Εργατικούς 33 μονάδες μπροστά. Τέλος, η Daily Telegraph: «Πλήγμα στα επιδόματα καθώς η πρωθυπουργός προσπαθεί να σταματήσει την αιμορραγία». Τα επιδόματα πρόνοιας θα μειωθούν σε πραγματικούς όρους εν μέσω ανησυχιών για λιτότητα ώστε να ισορροπήσει ο προϋπολογισμός.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Φλόριντα υποφέρει από καταστροφές καθώς ο Ίαν στοχεύει την Νότια Καρολίνα». Μια από τις σφοδρότερες καταιγίδες που έχουν πλήξει τις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες αφήνει πίσω πρωτοφανείς καταστροφές. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ένα εκπληκτικό μονοπάτι καταστροφής κατά μήκος της Φλόριντα». Εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό, αν είναι τυχεροί και έχουν ακόμα όρθιο το σπίτι τους. Στους Financial Times διαβάζουμε: «H Γερμανία κραδαίνει την οικονομική κυριαρχία με τα €200 δις βοήθειας για να αντιμετωπίσει τις τιμές ενέργειας». Ο πληθωρισμός χτυπά ρεκόρ 70ετίας, φτάνοντας το 10,9%. Το σχέδιο έχει στόχο την προστασία πολιτών και επιχειρήσεων και χρηματοδοτείται με δανεισμό. Τέλος η Washington Post: «Οι διασώστες επιστρατεύονται εν μέσω καταστροφής». Ο Ίαν σαρώνει τη Φλόριντα από τη δύση ως την ανατολή, ενώ αυξάνει την ισχύ του πάνω από τον Ατλαντοκό καθώς κατευθύνεται προς τη Νότια Καρολίνα.

Στη Γερμανία, η Tagesspiegel γράφει: «200 δισεκατομμύρια ενάντια στις υψηλές τιμές». Ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφωνεί σε μια εναλλακτική λύση στην επιβάρυνση του φυσικού αερίου. Ο καγκελάριος Σολτς καθησυχάζει τους πολίτες: «Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί για τους ακριβούς λογαριασμούς». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «200 δις για το φρένο τιμών». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραιτείται από την επιβάρυνση του φυσικού αερίου και αντ’ αυτού θέλει να μετριάσει το αυξανόμενο κόστος ενέργειας. Πρέπει να αναληφθεί νέο χρέος για να χρηματοδοτηθεί. Τέλος, η Die Welt: «Ο πληθωρισμός στη Γερμανία είναι τόσο υψηλός από το 1951». Οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται κατά δέκα τοις εκατό τον Σεπτέμβριο. Τα ινστιτούτα προβλέπουν οικονομική ύφεση. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Λογαριασμοί του πολέμου». Ένα πρωτοφανές τσίμπημα αναμένεται στα πορτοφόλια των πολιτών από τον Οκτώβριο. Η τιμή του ρεύματος αυξάνεται κατά 59% και οι δαπάνες ανά οικογένεια διπλασιάζονται στα €1.322 ετησίως. Η ΕΕ είναι διχασμένη σχετικά με το φυσικό αέριο. Εκνευρισμός Ντράγκι για τη γερμανική ασπίδα των 200 δις. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Τρελοί λογαριασμοί, η Ευρώπη σε κομμάτια». Η Γερμανία σπάει το μέτωπο, 200 δις για ακριβό φυσικό αέριο. Τηλεφωνική επικοινωνία Ντράγκι-Μελόνι σχετικά με το ταμείο αλληλεγγύης Ε.Ε. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «H αύξηση των λογαριασμών φτάνει το 59%». Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Arera επισημοποιεί τις τιμές: σε ένα χρόνο έχουν υπερδιπλασιαστεί. Τέλος, η Corriere della Sera: «Λογαριασμοί στα ουράνια, η ΕΕ διχασμένη». H Μελόνι ακούει τον Ντράγκι και ζητά από τις Βρυξέλλες έγκαιρες απαντήσεις. Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς είναι της τάξης του 59%.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Βραζιλία: Η ελπίδα». Ο Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα είναι το φαβορί για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Μια νίκη που θα έβαζε τέλος στον εφιάλτη Μπολσονάρο. Στη Libération διαβάζουμε: «Βραζιλία: Πάμε Λούλα;». Ο υποψήφιος της αριστεράς είναι το φαβορί για τον πρώτο γύρο των εκλογών της Κυριακής. Εκ πρώτης όψεως, ο Μπολσονάρο φαίνεται να κρατήσει με νύχια και με δόντια την εξουσία στη χώρα που έχει ρημάξει. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Συντάξεις: Ο Μακρόν θέλει ένα νομοσχέδιο αυτόν τον χειμώνα». Ο γάλλος πρόεδρος έχει διχάσει τους βουλευτές της πλειοψηφίας με το να ζητά να περάσει ένα νομοσχέδιο για τις συντάξεις ως τροπολογία στο νόμο για την κοινωνική ασφάλιση. Τέλος, η Le Figaro: «H αύξηση των επιτοκίων ταρακουνάει την αγορά ακινήτων». Το επιτόκιο στα στεγαστικά έχει εκτοξευτεί τους τελευταίους μήνες, υπό την επιρροή του πληθωρισμού. Ο αριθμός των συναλλαγών έχει μειωθεί και οι τιμές οδεύουν προς τα κάτω.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Περισσότεροι φόροι στους πλούσιους και δημοσιονομική ανακούφιση στα χαμηλά εισοδήματα». Η κυβέρνηση χαμηλώνει τους φόρους για τα εισοδήματα μέχρι και 21.000 ευρώ. Επιπλέον, ο συνασπισμός συμφωνεί σε μια προσωρινή εισφορά για τις μεγάλες περιουσίες. Και η El Mundo: «Με απασχολεί το χρέος της Ισπανίας, θα συνεχίσουν να το πληρώνουν παιδιά και εγγόνια». Αυτά είναι λόγια του Λάρι Φινκ, του προέδρου της επενδυτικής εταιρείας Blackrock. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter