Διεθνής Τύπος: Οι πρώτες κινήσεις της Λιζ Τρας στο τιμόνι της Βρετανίας – Ρήγμα στην γερμανική κυβέρνηση ελέω πυρηνικής ενέργειας

Διεθνής Τύπος: Οι πρώτες κινήσεις της Λιζ Τρας στο τιμόνι της Βρετανίας – Ρήγμα στην γερμανική κυβέρνηση ελέω πυρηνικής ενέργειας

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Μπορούμε να ξεπεράσουμε την καταιγίδα». Η Λιζ Τρας υπόσχεται να βάλει σε τροχιά ανάπτυξης τη χώρα, στην πρώτη ομιλία της ως πρωθυπουργός. Ιστορικής σημασίας φοροελαφρύνσεις και διασώσεις αναμένεται να αποκαλυφθούν σύντομα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Μέσα στην καταιγίδα: Η Τρας υπόσχεται να λύσει την κρίση κόστους διαβίωσης». Η πρώτη κίνηση της πρωθυπουργού ήταν να επιβραβεύσει όσους την στήριξαν, κάνοντας έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, καθώς απορρίπτει τις εκκλήσεις για ένα πιο ενωτικό υπουργικό συμβούλιο. Στον Independent διαβάζουμε: «H Τρας διορίζει υπουργικό συμβούλιο ημετέρων». Η νέα πρωθυπουργός “εκκαθαρίζει” την κυβέρνηση από υποστηρικτές του Σουνάκ, παρά την ανάγκη για ενότητα. Σημαντικά πόστα δόθηκαν στους Κουάζι Κοαυρτένγκ, Σουέλα Μπρέιβερμαν, Τζέιμς Κλέβερλι και την Τερέζ Κόφεϊ. Τέλος, η Daily Telegraph: «Μπορούμε να περιμένουμε να περάσει η καταιγίδα». Οι λογαριασμοί ρεύματος θα παγώσουν στις £2.500, με τον πληθωρισμό να πέφτει στο μισό μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Δραστική μείωση των τιμών του ρεύματος υπόσχεται ο Όλαφ Σολτς». «Μην πιστεύετε στις προφητείες της κάθε Κασσάνδρας», επισημαίνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος στη συνέντευξη του στη FAZ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Τα πυρηνικά σχέδια του Χάμπεκ διέλυσαν τον συνασπισμό». Το σχέδιο για τη θέση σε εφεδρική λειτουργία δύο αντιδραστήρων συναντά την αντίσταση του FDP. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μερτς κάνει λόγο για «τρέλα». Η πράσινη βάση, από την άλλη, αντιδρά θετικά. Τέλος, η Die Welt: «Πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής – το «αποθεματικό έκτακτης ανάγκης» γίνεται το stress test της κυβέρνησης». Το FDP απορρίπτει τις προτάσεις του υπουργού Οικονομίας Χάμπεκ για την πυρηνική ενέργεια.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Επίδειξη δύναμης της ΕΕ, μπλοκάρει συγχώνευση αμερικανικής εταιρείας». Οι Βρυξέλλες μπλόκαραν την απόκτηση της εταιρείας καρκινικών τεστ Grail από την Illumina, αξίας $7,1 δισ., εξαιτίας ανησυχιών για δημιουργία ολιγοπωλίου. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ένας πόλεμος εκτός οπτικού πεδίου και (για πολλούς) εκτός σκέψης». Ο Πούτιν επιδιώκει να πετύχει τους στόχους του βασιζόμενος στην συναισθηματική αποστασιοποίηση που είναι αισθητή στους πολίτες της Μόσχας. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Τρας αναλαμβάνει καθήκοντα με την υπόσχεση να οδηγήσει τη Βρετανία έξω από την ενεργειακή καταιγίδα». Στην κορυφή της ατζέντας το σχέδιο ενάντια στην ακρίβεια, ενώ η νέα πρωθυπουργός υπόσχεται ότι θα ξαναβάλει τη χώρα στις ράγες της ανάπτυξης.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο συναγερμός του Λέττα». Ο γγ του Δημοκρατικού κόμματος προειδοποιεί ότι με «τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου στην Δεξιά, θα αλλάξει το Σύνταγμα». Και καλεί να μην χαθούν ψήφοι στο Κίνημα Πέντε Αστέρων και τον Τρίτο Πόλο. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Λέττα: η δημοκρατία σε κίνδυνο». Η Δεξιά μπορεί να αποκτήσει το 70% των εδρών και να αλλάξει το Σύνταγμα, προειδοποιεί ο Λέττα, ενώ η Μελόνι κάνει πρόταση για αλλαγή του καταστατικού νόμου του κράτους. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «To σχέδιο εξοικονόμησης αερίου και ρεύματος». H γραμμή είναι η εξής: μειωμένη θέρμανση, σύντομα ντους, όχι οι τηλεοράσεις σε αναμονή. Και το κάρβουνο επιστρέφει. Τέλος, η Corriere della Sera: «Επίθεση της Μόσχας στην Ιταλία». Το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι οι ιταλικές επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν, ενώ η Ρώμη διαμαρτύρεται για παρέμβαση στις εκλογές.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ενεργειακή κρίση: Το παρασκήνιο της συμφωνίας Γαλλίας-Γερμανίας». Η συμφωνία που έγινε προβλέπει την αγορά ενέργειας που παράγεται στο Ρήνο με κάρβουνο, παρά τις υποσχέσεις για την κλιματική αλλαγή. Στη Libération διαβάζουμε: «Σπορ, κλίμα και ιδιωτικά τζετ: Μπείτε όλοι στο τρένο!». Τα σαρκαστικά σχόλια του προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας Παρί Σεν Ζερμέν, Κριστόφ Γκαλτιέ, και του παίκτη Κυλιάν Εμπαπέ για την μετακίνησή τους με αεροπλάνο είναι σοκαριστικά. Την ώρα της ενεργειακής εξοικονόμησης, πώς μπορούν τα σπορ υψηλού επιπέδου να προσαρμοστούν; Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κρίση στην ενέργεια, Γαλλία και Γερμανία κοινό μέτωπο». Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς συναντήθηκαν τη Δευτέρα για να συντονίσουν τα ευρωπαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Τέλος, η Le Figaro: «H έλλειψη εργατών, εφιάλτης για τις επιχειρήσεις». Παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις ζητούν προσωπικό. 355.400 θέσεις μένουν κενές.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Σάντσεθ εξαπολύει στον Φεϊχό μια ολοκληρωτική επίθεση». Ο ισπανός πρωθυπουργός κατηγορεί τον αντίπαλό του για αφερεγγυότητα και «κακή πίστη» στη Γερουσία. Ο αρχηγός του Λαϊκού κόμματος απαντά: «Για να αντιταχθείς, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περιμένεις τις εκλογές». Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ είπε λίγα πράγματα για τον πληθωρισμό στα 47 λεπτά επιθέσεων στο Φεϊχό». Ο πρωθυπουργός αφιερώνει τη μακροσκελή απάντησή του στο να κατηγορήσει τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης για κακή πίστη, αφερεγγυότητα και ότι τον έχουν βοηθήσει μεγάλες εταιρείες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter