Διεθνής Τύπος: Οι Ταλιμπάν, η Δύση, το μέλλον του Αφγανιστάν και η ανθρωπιστική κρίση

Διεθνής Τύπος: Οι Ταλιμπάν, η Δύση, το μέλλον του Αφγανιστάν και η ανθρωπιστική κρίση

Στη Γαλλία, η Le Figaro γράφει: «Η Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν». Είκοσι χρόνια μετά την εκδίωξή τους από την εξουσία, έπειτα από την αμερικανική παρέμβαση, οι ισλαμιστές μαχητές ξαναπήραν την αφγανική πρωτεύουσα. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Αφγανιστάν: γιατί ο στρατός καταρρέει». Η γρήγορη κατάκτηση της χώρας έχει εκπλήξει ακόμα και τους ίδιους τους Ταλιμπάν. Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν επιτάχυνε την πτώση του στρατού, με αποτέλεσμα οι τελευταίες μεγάλες πόλεις να πέσουν χωρίς να δοθεί μάχη. Και η Libération: «Αφγανιστάν: η υποτροπή». Η είσοδος των Ταλιμπάν στην Καμπούλ την Κυριακή επισπεύδει την αποχώρηση των αμερικανών και φέρνει μνήμες Βιετνάμ στο νου. Επιστροφή σε μια επίθεση λεπτομερώς σχεδιασμένη.

Στη Βρετανία, η Daily Telegraph γράφει: «Η Δύση φεύγει καθώς η Καμπούλ πέφτει στους Ταλιμπάν». Οι ισλαμικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα χωρίς αντίσταση καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι κάνουν μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εγκαταλείψουν την χώρα. Στους Times διαβάζουμε: «Οι θριαμβευτές Ταλιμπάν παίρνουν την Καμπούλ καθώς ο πρόεδρος φεύγει». Οι ισλαμιστές ζητούν ‘απόλυτη εξουσία’ ενώ οι πολίτες ξένων χωρών εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν. Ο Μπόρις Τζόνσον καλεί εκτάκτως την βουλή σε συνεδρίαση την Τετάρτη για να συζητήσει για την κρίση. Ο Guardian γράφει με μεγάλα γράμματα: «Η πτώση της Καμπούλ». Οι Ταλιμπάν παίρνουν τον έλεγχο της χώρας καθώς ο πρόεδρος Γκανί φεύγει στο εξωτερικό λέγοντας ότι ελπίζει να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Αυξάνονται οι φόβοι για τις ελευθερίες των γυναικών: η εφημερίδα δημοσιεύει την μαρτυρία μιας νεαρής γυναίκας για τον φόβο που έσφιξε τα πρόσωπα των γυναικών στην πρωτεύουσα Καμπούλ όταν οι Ταλιμπάν την κατέλαβαν. Τέλος, ο Independent: «Οι Ταλιμπάν σαρώνουν προς την εξουσία καθώς ο πρόεδρος φεύγει». Οι πολεμιστές παίρνουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας χωρίς μάχη. Η κατάρρευση της κυβέρνησης προκαλεί ανησυχίες για ανθρωπιστική κρίση. Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η χώρα «δεν πρέπει να ξαναγίνει εκτροφείο τρομοκρατίας».

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Γκανί: οι Ταλιμπάν κέρδισαν». Ο πρόεδρος εγκατέλειψε τη χώρα καθώς η πρωτεύουσα καταλαμβανόταν. Η Luftwaffe θα εκκενώσει όσους γερμανούς πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η επιστροφή των Ταλιμπάν». Οι ισλαμιστές κατέλαβαν την πρωτεύουσα ενώ η γερμανική αεροπορία θα εκκενώσει την περιοχή από γερμανούς και ντόπιους συνεργάτες. Τέλος, η Die Welt: «Η Καμπούλ πέφτει στα των Ταλιμπάν». Η επανεγκαθίδρυση του ισλαμικού εμιράτου ανακοινώθηκε, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γκανί, διέφυγε στο εξωτερικό. Η πτήσεις του γερμανικού στρατού για την εκκένωση γερμανών πολιτών από το Αφγανιστάν ξεκίνησε εν μέσω επικρίσεων για βραδύτητα της απόφασης.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Αφγανιστάν στο έλεος των Ταλιμπάν». Οι εξεγερμένοι μπήκαν στην Καμπούλ, δίνοντας τέλος σε μια τρελή πορεία κατάκτησης. Ο πρόεδρος Γκανί εγκατέλειψε την χώρα. Οι γυναίκες της χώρας αρχίζουν και νιώθουν την καταπίεση καθώς τους απαγορεύεται να πάνε στο γραφείο ή το πανεπιστήμιο. Οι δυτικές χώρες σπεύδουν να εκκενώσουν την χώρα από το προσωπικό τους. Και η El Mundo: «Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν την Καμπούλ και ανακοινώνουν ένα ισλαμικό κράτος». Παίρνουν χωρίς αντίσταση σημαντικά κέντρα εξουσίας όπως το παλάτι της κυβέρνησης και την στρατιωτική βάση στο Μπαγκράμ. Η γρήγορη κατάκτηση βάζει δύσκολα στον Μπάιντεν και την απόφασή του να εγκαταλείψουν οι αμερικανικές δυνάμεις την χώρα.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι Ταλιμπάν παίρνουν την εξουσία καθώς οι ΗΠΑ αποχωρούν». Ο Μπάιντεν υπερασπίζεται την αποχώρηση των στρατευμάτων παρά την κριτική. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Το Αφγανιστάν πέφτει στους Ταλιμπάν». Οι αυτομολήσεις και οι παράνομες συμφωνίες επιτάχυναν την κατάρρευση του αφγανικού στρατού. Ο πρόεδρος εγκαταλείπει τη χώρα ενώ χιλιάδες πολίτες συρρέουν στο αεροδρόμιο για μια πτήση με προορισμό το εξωτερικό. Οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Οι Ταλιμπάν στο χείλος της εξουσίας καθώς ο πρόεδρος αφήνει την χώρα». Οι ισλαμιστές μαχητές αντιμετωπίζουν μικρή αντίσταση καθώς εισέρχονται στην Καμπούλ. Το στρατιωτικό σχέδιο της Ουάσινγκτον που κράτησε δύο δεκαετίες τελειώνει μέσα στο χάος. Και τέλος, οι New York Times: «Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν την Καμπούλ, εκπλήσσοντας τις ΗΠΑ, καθώς η προσπάθεια είκοσι χρόνων αναιρείται σε μερικές μέρες». Πανικός επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς χιλιάδες πολίτες προσπαθούν να δραπετεύσουν από την χώρα.

Διαβάστε επίσης

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν στην εξουσία – Αγνωστη η επόμενη ημέρα της χώρας

Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Πυροβολισμοί στον αέρα από αμερικανούς στρατιώτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter