Διεθνής Τύπος: Οι Ταλιμπάν προελαύνουν στο Αφγανιστάν – Το Ισραήλ συνεχίζει να επεκτείνεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Διεθνής Τύπος: Οι Ταλιμπάν προελαύνουν στο Αφγανιστάν – Το Ισραήλ συνεχίζει να επεκτείνεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει για την κατάκτηση του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν: «Η ταχύτητα της προέλασης των Ταλιμπάν εκπλήσσει τους αμερικανούς και ανησυχεί τους συμμάχους». Το επιτελείο του Μπάιντεν δεν περίμενε να πέσουν περιφερειακές πρωτεύουσες τόσο γρήγορα στα χέρια των Ταλιμπάν. Αν υπάρξει ανάγκη, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εκκενώσουν την πρεσβεία στην Καμπούλ. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ ζητούν από τον ΟΠΕΚ μια ώθηση στην παραγωγή για να αποτρέψουν οι τιμές των καυσίμων να ‘πληγώσουν’ την ανάκαμψη». Η κίνηση αυτή είναι μια ξεκάθαρη μετατόπιση από τη γραμμή Τραμπ. Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί σχεδόν 50% ενώ ο πληθωρισμός είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Η Washington Post έχει τίτλο: «Στη Νότια Αφρική, μια βίαιη επανάληψη». Στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην χώρα τον προηγούμενο μήνα, υπήρξαν πάνω από 340 νεκροί, στην πλειονότητά τους μαύροι, θυμίζοντας εποχές απαρτχάιντ. Τέλος, οι New York Times: «Η Χότσουλ υπόσχεται να αλλάξει τον τόνο του γραφείου του κυβερνήτη». Στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του Κουόμο ότι θα παραιτηθεί, η Κάθι Χότσουλ πήρε αποστάσεις από τον απερχόμενο κυβερνήτη, υποσχόμενη ότι θα ηγηθεί της πολιτείας μέσα στην οικονομική και υγειονομική κρίση.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει για την συνεχιζόμενη προσπάθεια επέκτασης του Ισραήλ σε παλαιστινιακά εδάφη: «Η επίθεση του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν σταματά». Μεταξύ κατεδαφίσεων και προσαρτήσεων, το εβραϊκό κράτος συνεχίζει να επεκτείνει τον έλεγχό του στο μέρος της πόλης που κυριαρχείται από Παλαιστίνιους. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Απέναντι στην απροθυμία, ο Μακρόν σκληραίνει τον τόνο του». Ο γάλλος πρόεδρος παρενέβη μέσω της τηλεόρασης για να επιμείνει στην σημασία του εμβολιασμού και για να υπερασπιστεί το υγειονομικό διαβατήριο. «Θα ζήσουμε ακόμα πολλούς μήνες με τον ιό», ανακοίνωσε. Τέλος, η Libération: «Η εξέγερση των κατάδικων των αγροκαλλιεργειών». Συχνά χωρίς έγγραφα, σε κακές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που φορτώνουν κοτόπουλα σε φορτηγά νυχθημερόν. Οι εργάτες της βιομηχανίας πτηνοτροφίας στην Βρετάνη, που μίλησαν στην εφημερίδα, απορρίπτουν τις συνθήκες εργασίας στις εταιρείες που πλέον ελέγχονται από την δικαιοσύνη.

Στη Βρετανία, ξέσπασε ένα κατασκοπικό σκάνδαλο που προκαλεί ανησυχία. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Φόβοι για την ασφάλεια της πρεσβείας μετά τη σύλληψη κατασκόπου». Όλο το προσωπικό  της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο καλείται για έλεγχο μετά την κατηγορία σε έναν φύλακα ότι πουλούσε μυστικά στην Ρωσία. Στους Times διαβάζουμε: «Ο Κάρολος δεν βλέπει καμιά επάνοδο προς την δημόσια ζωή για τον πρίγκιπα Άντριου». Το σκάνδαλο σεξουαλικών κακοποιήσεων στην Αμερική, στο οποίο εμπλέκεται και ο αδερφός του πρίγκιπα Καρόλου, θεωρείται πλέον άλυτο, αναφέρει στην εφημερίδα πηγή κοντά στο Στέμμα. Ο Guardian έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Αποκάλυψη: η έκρηξη της παιδικής φτώχειας, της εγκατάλειψης και των κακοποιήσεων μέσα στην πανδημία». Έρευνα της εφημερίδας στα στοιχεία των κοινωνικών υπηρεσιών για τα παιδιά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δείχνουν εκτίναξη των υποθέσεων κακοποίησης, ενώ οι δαπάνες για ψυχολογική υποστήριξη έχουν  αυξηθεί δραματικά. Και τέλος, ο Independent: «Η Σικελία σπάει το ρεκόρ θερμοκρασιών στην Ευρώπη». Η θερμοκρασία στο νησί της νότιας Ιταλίας άγγιξε τους 49 βαθμούς Κελσίου.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Γερμανία αναστέλλει τις απελάσεις στο Αφγανιστάν». Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ προτίθεται να συνεχίσει τις επιστροφές σύντομα, ενώ την ίδια στιγμή οι Ταλιμπάν προελαύνουν. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Αδιέξοδο». Η απεργία των εργαζόμενων στα τρένα χτυπά εν μέσω εποχής διακοπών εκατομμύρια επιβάτες και ταξιδιώτες. Υπάρχουν οι ενδείξεις ότι αυτός θα είναι ένας μεγάλος αγώνας για τα εργατικά δικαιώματα του τομέα. Τέλος, η Die Welt: «Για την ώρα, η Γερμανία δεν θα απελαύνει προς Αφγανιστάν». Ο Ζέεχοφερ κάνει μνεία στην κατάσταση ασφάλειας στην χώρα όπου συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος. Την ίδια στιγμή, ο Μπάιντεν καλεί τον αφγανικό στρατό να υπερασπιστεί με σθένος την χώρα του.

Στην Ισπανία, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τα μελλοντικά καλοκαίρια της χώρας είναι σιβυλλικές. Η El País γράφει σχετικά: «Σε τριάντα χρόνια, ένα καλοκαίρι όπως το φετινό θα θεωρείται δροσερό». Με το πρώτο κύμα καύσωνα που χτυπά την χώρα να ανεβάζει τον υδράργυρο στους 45 βαθμούς Κελσίου, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ένα καυτό μέλλον. Και η El Mundo: «Η καταλανική κυβέρνηση σώζει φιλικά Μέσα από τον κορονοϊό με διαφήμιση». Μέσα στην πανδημία, διένειμε 4,18 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να σεβαστεί τα κριτήρια χορήγησης σε Μέσα που είναι φιλικά στην ιδέα ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας.

Στην Ιταλία,  η La Repubblica γράφει: «Το εμβόλιο θα είναι ελεύθερο για τα παιδιά». Από την επόμενη Δευτέρα δεν θα χρειάζεται ραντεβού για τον εμβολιασμό των ανήλικων. Η κυβέρνηση ζητά από τις περιφέρειες μια προνομιακή αντιμετώπιση των παιδιών.  Στη La Stampa διαβάζουμε: «Μετανάστες, έκτακτο συμβούλιο από Ντράγκι». Το υπουργείο Εσωτερικών αισθάνεται απομονωμένο μετά τις επιθέσεις του Σαλβίνι. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προστατέψει την υπουργό Λουτσιάνα Λαμοργκέζε. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Το τέταρτο κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους». Τα δεδομένα από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία επιβεβαιώνουν την νέα φάση της πανδημίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα επηρεαστούν περισσότερο από αυτό. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Φεύγουν οι έλεγχοι για το πράσινο πάσο». Δεν θα είναι υπεύθυνοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων για τον έλεγχο του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Οι δυνάμεις της τάξεως θα μπαίνουν σε εστιατόρια και γυμναστήρια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter