Διεθνής Τύπος: Οικονομική βοήθεια από ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Η Τουρκία μπλοκάρει την είσοδο Σουδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Διεθνής Τύπος: Οικονομική βοήθεια από ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Η Τουρκία μπλοκάρει την είσοδο Σουδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ένα σχέδιο για συμφωνία». Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο παρουσιάζει στον γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την ιταλική πρόταση: τέσσερα σημεία για την κατάπαυση πυρός και την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Στο ΝΑΤΟ, για την υπεράσπιση της ειρήνης». Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, παραχωρεί συνέντευξη στην εφημερίδα και εκτιμά πως «ο Πούτιν θα χάσει, εμείς είμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας». Η Il Messaggero κυκλοφορεί σήμερα με κύριο τίτλο: «Η Ευρώπη πιέζει για την πυρηνική ενέργεια». Η ΕΕ υποσχέθηκε 300 δις ευρώ σε οικονομική βοήθεια για να σταματήσει η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ ενισχύεται ο ρόλος του άνθρακα και της ατομικής ενέργειας. Τέλος, η Corriere della Sera: «Η Φινλανδία αμέσως στο ΝΑΤΟ». Ο Ντράγκι υποδέχεται τη φινλανδή πρωθυπουργό, Σάνα Μάριν, ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υψώνει τείχος αξιώσεων. Παράλληλα, η Ρωσία απελαύνει 24 ιταλούς διπλωμάτες.

 Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Ο Τραμπ επιστρέφει στο ρεφραίν του 2020». Ο αμερικανός πρώην πρόεδρος «ξαναχτύπησε» την Τετάρτη, αφού προσπάθησε να απαξιώσει την διαδικασία στις προκριματικές εκλογές της Πενσυλβάνια για τη Γερουσία. Μάλιστα, προέτρεψε τον υποψήφιο που έχει υπό την προστασία του, Μεμέτ Οζ, να διακηρύξει τη νίκη του πριν μετρηθούν όλες οι ψήφοι, σε μια αμφίρροπη ψηφοφορία που ακόμα δεν έχει κανείς υποψήφιος ξεκάθαρο προβάδισμα. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Οι φόβοι για ύφεση ρίχνουν το χρηματιστήριο». Τα λεγόμενα «blue chips», στο δείκτη S&P 500, καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειές τους από τον Ιούνιο του 2020. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Ρωσία εκμεταλλεύεται την αιχμαλώτιση Ουκρανών για να προωθήσει ψευδείς κατηγορίες για τρομοκρατία». Η Ρωσία δείχνει ότι μπορεί να κάνει δικές της δίκες για εγκλήματα πολέμου καθώς ένας στρατιώτης της δικάζεται στο Κίεβο. Τέλος, οι Financial Times: «Ο Ερντογάν μπλοκάρει τις συνομιλίες εισόδου της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν θα ευοδωθεί το αίτημα των δύο χωρών γρήγορα, ενώ ο τούρκος πρόεδρος ζητά ανταλλάγματα.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Στο Ντονέτσκ, ο πόλεμος έχει γίνει καθημερινότητα». Μετά από 84 μέρες πολέμου, η εφημερίδα δημοσιεύει ρεπορτάζ από την πόλη στην οποία βρίσκουν καταφύγιο εξαντλημένοι πολίτες της Μαριούπολης και άλλων βομβαρδισμένων περιοχών. Στη Libération διαβάζουμε: «Τα επείγοντα σε τραγική κατάσταση». Οι ελλείψεις στο προσωπικό κάνουν τις εισαγωγές στα περισσότερα νοσοκομεία τη νύχτα ή τα σαββατοκύριακα από δύσκολες έως αδύνατες. Αυτή η κατάσταση κινδυνεύει να επιδεινωθεί αυτό το καλοκαίρι. Η Le Monde έχει τίτλο: «Πυρηνική ενέργεια: οι μισοί αντιδραστήρες της Γαλλίας έχουν κλείσει». Από τους 56, συνολικά, αντιδραστήρες οι 29 είναι κλειστοί. Μερικοί είναι κλειστοί για τους απαραίτητους ελέγχους ενώ άλλοι εξαιτίας μιας αναπάντεχης κατάστασης διάβρωσης. Τέλος, η Le Figaro: «Το Χάρκοβο έγινε θέατρο νέων ρωσικών θηριωδιών». Μετά την ανακάλυψη των εγκλημάτων πολέμου στα βόρεια του Κιέβου, ο ρωσικός στρατός συνέχισε τις αποτρόπαιες πράξεις του και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το CDU απορρίπτει την πρόταση της κυβέρνησης για συρρίκνωση της Bundestag». Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση ασκεί κριτική για την εκλογική μεταρρύθμιση: «Αυτό αυξάνει την απογοήτευση με την πολιτική». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «210 δισ. για περισσότερη ανεξαρτησία». Η Επιτροπή της ΕΕ παρουσιάζει σχέδια για το πώς μπορεί η Ευρώπη να τα καταφέρει χωρίς πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα από τη Ρωσία. Οι χώρες της Βόρειας Θάλασσας θέλουν να επεκτείνουν σημαντικά την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Τέλος, η Die Welt: «Η κυβέρνηση διαγράφει τα προνόμια του Γκέρχαρντ Σρέντερ». Κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρώην καγκελάριος θα μπει και αυτός στη λίστα κυρώσεων.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η εισαγγελία θεωρεί ελλιπή και λίγο χρήσιμη την έρευνα σχετικά με τις κακοποιήσεις στην Εκκλησία». Η εισαγγελία επικρίνει την μεταχείριση των θυμάτων στις έρευνες που ανατέθηκαν σε ένα δικηγορικό γραφείο. Και η El Mundo: «Η τράπεζα της Ισπανίας επικρίνει την οικονομική διαχείριση του Σάντσεθ». Στην ετήσια έκθεσή της, προειδοποιεί ότι η Ισπανία είναι «η μεγάλη οικονομία του ευρώ που έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα» στην πανδημία. Επίσης, αμφισβητεί την μεταρρύθμιση στις συντάξεις και ζητά να μην επαναξιολογηθούν οι παροχές των συνταξιούχων ανάλογα με τον πληθωρισμό.

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Ο αρχηγός της Αστυνομίας προειδοποιεί για έκρηξη της εγκληματικότητας καθώς η ακρίβεια προκαλεί περισσότερη φτώχεια». Το αυξημένο κόστος διαβίωσης θα πυροδοτήσει μια αύξηση στην εγκληματικότητα, εκτιμά ο Άντι Κουκ, ο νέος αρχηγός της Αστυνομίας. Συμβούλευσε τους αξιωματικούς να χρησιμοποιούν «διακριτικότητα» όταν αποφασίζουν αν πρέπει να συλληφθεί κάποιος που έχει κλέψει για να φάει. Στον Independent διαβάζουμε: «Εξέχοντα στελέχη των Συντηρητικών στρέφονται εναντίον του Σουνάκ για την κρίση στο κόστος διαβίωσης». Ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να αποτρέψει τον πληθωρισμό, που έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ. Η Daily Telegraph έχει τίτλο: «Ο Πούτιν ασκεί μεγάλη πίεση στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων». Η Ρωσία κατηγορείται ότι καταστρέφει υποδομές που ταΐζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τέλος, οι Times: «Οι ελπίδες για έναν φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών μπλοκάρεται από το επιτελείο της Ντάουνινγκ Στριτ». Ο λόγος είναι ότι το μέτρο αυτό δεν θεωρείται «ιδεολογικά συντηρητικό».

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter