Διεθνής Τύπος: Ώρα μηδέν για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα – Ο Μπάιντεν συνδέει τους πολέμους σε Ισραήλ, Ουκρανία

Διεθνής Τύπος: Ώρα μηδέν για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα – Ο Μπάιντεν συνδέει τους πολέμους σε Ισραήλ, Ουκρανία

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Αίγυπτος θέλει να ανοίξει τη συνοριακή διάβαση προς τη Γάζα για βοήθεια». Η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ αναφέρει ότι θα παρασχεθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 50 εκατ. ευρώ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Οι μεταφορές βοήθειας θα ξεκινήσουν σύντομα». Η Αίγυπτος συμφώνησε να ανοίξει τα σύνορά της με τη Λωρίδα της Γάζας. Αρχικά θα επιτρέπεται μόνο μια συνοδεία 20 φορτηγών – λόγω ανησυχίας ότι οι παραδόσεις θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια της Χαμάς. Τέλος, η Die Welt: «Εντατικές προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στη Γάζα». Η Αίγυπτος ετοιμάζεται για το άνοιγμα της συνοριακής της διέλευσης. Η Μπέρμποκ και πάλι στην περιοχή.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Μπάιντεν συνδέει Ισραήλ και Ουκρανία σε μια προσπάθεια να βοηθήσει και τους δύο συμμάχους». Ο αμερικανός πρόεδρος εκτιμά ότι ο κόσμος είναι σε ένα «ιστορικό σημείο καμπής», κι ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το Ισραήλ και την Ουκρανία στους αντίστοιχους πολέμους με τη Χαμάς και τη Ρωσία. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι σύμμαχοι του Ισραήλ προειδοποιούν πολίτες να φύγουν από το Λίβανο καθώς οι περιφερειακές εντάσεις αυξάνονται». Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα, ενώ ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία κάνουν εκκλήσεις για αποχώρηση πολιτών. Τέλος η Washington Post: «Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν προτρέπει να δοθεί βοήθεια σε δύο συμμάχους». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνδέει τους δύο πολέμους σε Ισραήλ και Ουκρανία.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Το θάρρος των ισραηλινών ειρηνιστών». Η μεγάλη πλειονότητα των Ισραηλινών υποστηρίζουν τον πόλεμο στη Γάζα. Αυτοί που έχουν επιλέξει την ειρήνη οικτίρονται και εκφοβίζονται. Στη Libération διαβάζουμε: «Μέση Ανατολή, επιθέσεις: σε μια Γαλλία στα άκρα». Από το Σαντιγύ ως το Ντρανσί, από το Λαμπάλ στο Ανεσί, η Libé πήγε να πάρει τον παλμό των Γάλλων 15 ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς και μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Ντομινίκ Μπερνάρ. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ο Μπάιντεν παράσχει θερμή υποστήριξη στο Ισραήλ». Κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του, ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τους Ισραηλινούς για τη στήριξή του μετά την επίθεση της Χαμάς και υιοθέτησε την ισραηλινή εξήγηση για την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί. Τέλος, η Le Figaro: «Η δυσανεξία των Γάλλων στην μεταναστευτική πολιτική». Σύμφωνα με δημοσκόπηση για χάρη της εφημερίδας, το 78% των ερωτηθέντων έχουν κακή άποψη για τη δράση της κυβέρνησης στο θέμα της μετανάστευσης. Ο μελλοντικός νόμος δεν πείθει κανέναν, εκτιμά η εφημερίδα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Κάντε το κομμάτι σας για να λυθεί η κρίση στο Ισραήλ, προέτρεψε ο Σούνακ τους Σαουδάραβες». Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διπλωματική περιοδεία στη Μέση Ανατολή καθώς η Γάζα ετοιμάζεται να δεχθεί εισβολή. Ο Guardian έχει τίτλο: «Προειδοποίηση για το κομβόι βοήθειας στη Γάζα, πολύ λίγο, πολύ αργά». Οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας εκτιμούν ότι η βοήθεια που προορίζεται για τη Γάζα δεν θα είναι αρκετή για να ανακουφίσει τους Παλαιστίνιους. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Σούνακ στο Ισραήλ: ‘Υποστηρίζουμε το δικαίωμά σας να κυνηγήσετε τη Χαμάς… θέλουμε να νικήσετε». Ο βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει στο Ισραήλ «ότι έχετε καθήκον να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας στην πιο δύσκολη ώρα και η Βρετανία στέκεται στο πλευρό σας». Τέλος, η Daily Telegraph: «’Ετοιμαστείτε να δείτε τη Γάζα από μέσα’». Οι ΗΠΑ εκδίδουν παγκόσμια προειδοποίηση για τρομοκρατική επίθεση καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα λαμβάνουν εντολή να ετοιμαστούν για εισβολή.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Άνεμοι πολέμου». Αμερικανικό σκάφος εντόπισε τρεις πυραύλους που κατευθύνονταν σε στόχους στο Ισραήλ από τους αντάρτες της Υεμένης. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η ασπίδα του Μπάιντεν». Οι ΗΠΑ θα ξοδέψουν 100 δισεκ. δολάρια για όπλα στο Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταϊβάν. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Το Ισραήλ έτοιμο να μπει στη Γάζα». Στρατεύματα στα όρια της Λωρίδας. Το μήνυμα Νετανιάχου: «Πολεμήστε σαν λιοντάρια και θα κερδίσουμε». Τέλος, η Corriere della Sera: «Γάζα, το σχέδιο για τη βοήθεια». Από το πέρασμα της Ράφα αυτή την Παρασκευή τα πρώτα φορτηγά. Παράλληλα, επίθεση με drone σε βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, ενώ τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Αίγυπτος και η Ιορδανία προειδοποιούν για την αναγκαστική έξοδο χιλιάδων κατοίκων της Γάζας». Το Κάιρο σχεδιάζει να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα. Και η El Mundo: «Το Ισραήλ συνεχίζει τις προετοιμασίες για μια χερσαία επίθεση στη Γάζα». Αίγυπτος και Ιορδανία προειδοποιούν για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και την κλιμάκωση σε «κόλαση» στην περιοχή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter