Διεθνής Τύπος: Οργή στην Κίνα για τα lockdown, καλούν σε παραίτηση τον Σι – Μαζικές απεργίες υγειονομικών στη Βρετανία

Διεθνής Τύπος: Οργή στην Κίνα για τα lockdown, καλούν σε παραίτηση τον Σι – Μαζικές απεργίες υγειονομικών στη Βρετανία

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι διαμαρτυρίες εξαπλώνονται και προκαλούν το καθεστώς του Σι». Ο θυμός για τα lockdown περιορισμού του κορονοϊού εξαπλώνεται στο Πεκίνο, τη Σανγκάη και άλλες κινεζικές πόλεις. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Φονική πυρκαγιά πυροδοτεί διαμαρτυρίες στην Κίνα ενάντια στον ‘μηδενικό κορονοϊό’». Ο κινέζος πρόεδρος έρχεται αντιμέτωπος με νέες πιέσεις ενώ η κοινή καταπίεση ενώνει διαφορετικές ομάδες πολιτών στους δρόμους. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Κίνα συνταράσσεται από τις διαδηλώσεις καθώς ο θυμός για τα lockdown της πολιτικής μηδενικού κορονοϊού εξαπλώνεται». Το κύμα της δυσαρέσκειας σαρώνει τη χώρα ενώ οι πολίτες της Σανγκάης συγκρούονται με την αστυνομία. Τέλος η Washington Post: «Κινεζική διαμαρτυρία για την πολιτική κορονοϊού». Οι πολίτες καλούν τον Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί σε σπάνιες διαδηλώσεις που έχουν στόχο τα αυστηρά lockdown.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «O στρατός θα σώσει το χτυπημένο από τις απεργίες NHS». Στρατιωτικό προσωπικό καλείται να κρατήσει όρθιο το σύστημα Υγείας καθώς το νοσοκομειακό προσωπικό προχωρά σε μαζικές κινητοποιήσεις. Αυτή την εβδομάδα αποφασίζουν 15.000 εργαζόμενοι στις μεταφορές ασθενών αν θα απεργήσουν. Ο Guardian έχει τίτλο: «Το τίμημα του Brexit: 4.000 λιγότεροι ευρωπαίοι γιατροί εργάζονται στο NHS». Ανάλυση που δημοσιεύει η εφημερίδα δείχνει ότι οι αφίξεις γιατρών από την Ευρώπη έχουν μειωθεί από το 2016. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Μπλαιρ λέει στο Σούνακ να αναζητήσει καινούρια συμφωνία για το Brexit με την ΕΕ». Ο πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Μπλαιρ, καλεί -μέσω της δεξαμενής σκέψης που έχει ιδρύσει- για στενότερες οικονομικές σχέσεις με την Ευρώπη. Τέλος, η Daily Telegraph: «Κινέζοι διαδηλωτές καλούν τον Σι να παραιτηθεί». Το Πεκίνο είναι αντιμέτωπο με ανυπακοή δίχως προηγούμενο, καθώς οι διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Διαδηλώσεις ενάντια στην πολιτική του κορονοϊού σε πολλές κινεζικές πόλεις». Ο κόσμος καλεί τον Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί. Οι διαμαρτυρίες ήρθαν ως απάντηση στη φονική πυρκαγιά στο Σιντζιάνγκ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Κάτω ο Σι Τζινπίνγκ». Οι διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική του κορονοϊού έχουν εξαπλωθεί σε αρκετές πόλεις της Κίνας. Οι παρατηρητές κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη πρόκληση για το Κομμουνιστικό Κόμμα των τελευταίων δεκαετιών. Τέλος, η Die Welt: «Η Κίνα βιώνει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών». Χιλιάδες διαδηλώνουν σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα ενάντια στη ριζοσπαστική πολιτική μηδενικού Covid. Ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με την αστυνομία και φωνάζει «Κάτω ο Σι Τζινπίνγκ». 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η καταστροφή των καταχρήσεων». Τα μισά από τα σπίτια της νήσου Ίσκια, που είναι χτισμένα πάνω στο βουνό, δεν έχουν τα κατάλληλα χαρτιά ελέγχου. Ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δέχεται κριτική για τις χάρες που έδωσε το 2018. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Σε κίνδυνο το 94% της Ιταλίας». Ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, εκτιμά ότι η χώρα είναι σε κίνδυνο μετά την τραγωδία στην Ίσκια. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η τραγωδία των οικογενειών». Επτά θύματα και πέντε αγνοούμενοι είναι ο τραγικός απολογισμός από την καταστροφή στην Ίσκια. Η Μελόνι κηρύσσει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τέλος, η Corriere della Sera: «Υπό κατηγορίες, καταχρήσεις και χάρες». Ο Ματέο Ρέντσι κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε για ψέμματα σχετικά με την αμνηστία του 2018. Παράλληλα, δύο παιδιά και ένα νεογέννητο ήταν ανάμεσα στα σώματα που ανασύρθηκαν άψυχα, μετά τη φονική κατολίσθηση που καταπλάκωσε τα σπίτια δύο οικογενειών.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Όλες οι συγκρούσεις για τους μισθούς έχουν αποτέλεσμα». Μετις κινητοποιήσεις για τους μισθούς και τις συντάξεις να είναι σε πλήρη εξέλιξη, το CGT ετοιμάζει το συνέδριό του, που θα γίνει το Μάρτιο του 2023. Η εφημερίδα φιλοξενεί στις σελίδες της συνέντευξη με το γενικό γραμματέα της Εργατικής Συνομοσπονδίας, Φιλίπ Μαρτινέζ. Στη Libération διαβάζουμε: «Κίνα: μια μεταδοτική οργή». Οι διαδηλώσεις πολλαπλασιάζονται ενάντια στην εξουσία του Πεκίνου που επιμένει στα αυστηρά lockdown της πολιτικής «μηδενικού κορονοϊού», ενώ η επιθυμία για ελευθερία αναγεννιέται. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Στο Ντονμπάς, εκατόμβη Ρώσων υπό το βλέμμα ουκρανικών drone». Κοντά στο Μπάχμουτ, μια κατεστραμμένη πόλη που οι Ουκρανοί υπερασπίζονται εδώ και τέσσερις μήνες, η εφημερίδα επισκέφθηκε μια ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα πλοήγησης μη επανδρωμένων σκαφών, τα οποία χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό και τη μαγνητοσκόπηση των Ρώσων. Τέλος, η Le Figaro: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τις εντάσεις στη Ρωσία». Οι πιο φτωχές περιοχές, όπου μένουν οι εθνοτικές μειονότητες οι οποίες υπερεκπροσωπούνται ανάμεσα στους στρατιώτες που έχουν σταλεί στο μέτωπο, πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα στον πόλεμο σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι διαδηλώσεις επεκτείνονται στην Κίνα κόντρα στην πολιτική μηδενικού κορονοϊού». Οι διαμαρτυρόμενοι για την ελευθερία συγκεντρώνονται στις μεγάλες πόλεις. Και η El Mundo: «Ο αριθμός των νέων που κερδίζουν λιγότερα από 1.000 ευρώ εκτοξεύεται». Το 45% των εργαζομένων ηλικίας 16 με 29 ετών δεν βγάζει χίλια ευρώ το μήνα, σε ποσοστό αυξημένο κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter