Διεθνής Τύπος: Οργή των γονιών στο Τέξας για την καθυστέρηση αστυνομίας – Πακέτο στήριξης στα νοικοκυριά στη Βρετανία

Διεθνής Τύπος: Οργή των γονιών στο Τέξας για την καθυστέρηση αστυνομίας – Πακέτο στήριξης στα νοικοκυριά στη Βρετανία

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Συσσώρευση κριτικής για την ανταπόκριση της αστυνομίας». Η σημαντικότερη λεπτομέρεια της επίθεσης ανασκευάζεται, καθώς αποκαλύπτεται ότι ο δράστης σταματήθηκε μετά το πέρας μιας ώρας. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Οργισμένοι γονείς στο Τέξας επικρίνουν την ανταπόκριση της αστυνομίας στην επίθεση». Οι ντόπιοι εξέφρασαν την οργή τους την Πέμπτη για την καθυστέρηση με την οποία οι αστυνομικοί σταμάτησαν την επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 19 παιδιά και δύο δασκάλες. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι οικογένειες επικρίνουν την αστυνομία για καθυστερήσεις στο μακελειό του Τέξας». Η θλίψη και ο θρήνος των οικογενειών των θυμάτων μετατράπηκε σε οργή και αγανάκτηση καθώς την Πέμπτη οι εκπρόσωποι της αστυνομίας δεν έδωσαν πειστικές απαντήσεις γιατί τους πήρε μία ώρα να σταματήσουν το δράστη. Τέλος, οι Financial Times: «Βορειο-ευρωπαϊκή θαλπωρή: η φινλανδή πρωθυπουργός συναντά το Ζελένσκι». Ο Ζελένσκι υποδέχθηκε τη Σάνα Μάριν στο Κίεβο, όπου συμφώνησαν πακέτα στήριξης της οικονομίας και της εκπαίδευσης της Ουκρανίας.

 Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι Τόρηδες διχάζονται για την φορολογία και τις μεγάλες δαπάνες». Ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα πακέτο στήριξης των νοικοκυριών ύψους £21 δις., το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Στο Guardian διαβάζουμε: «Ο Σουνάκ αποκαλύπτει το πακέτο στήριξης £15 δις έπειτα από τη μεταστροφή σχετικά με το φόρο στα υπερκέρδη». Οχτώ εκατομμύρια οικογένειες αναμένεται να λάβουν £650 για να τα βγάλουν πέρα με το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Ο Independent έχει τίτλο: «Ο Σουνάκ προσφέρει στις εταιρείες πετρελαίου και αερίου εκπτώσεις φόρου για εξορύξεις». Ο υπουργός Οικονομικών κατηγορείται ότι δίνει κίνητρα στις εταιρείες να κάνουν επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, διακινδυνεύοντας τους περιβαλλοντικούς στόχους της χώρας. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι Τόρηδες είναι τώρα το κόμμα των μεγάλων δαπανών, λέει ο Σουνάκ». Ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι το κόμμα του δίνει περισσότερα από όσα θα μπορούσε να δώσει ποτέ το κόμμα των Εργατικών.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ηνωμένες Πολιτείες, η ανίκανη υπερδύναμη». Το μακελειό σε σχολείο του Τέξας, μαρτυρά για άλλη μια φορά την ανικανότητα των αμερικανικών αρχών απέναντι στο λόμπι των πυροβόλων όπλων. Η Libération έχει τίτλο: «Λεηλατημένες αρχαιότητες: το εμπόριο που κάνει τα μουσεία να τρέμουν». Η έρευνα στον παλιό διευθυντή του μουσείου του Λούβρου, Ζαν Λουκ Μαρτινέζ, φέρνει στο φως το σκάνδαλο των έργων που εξήχθησαν παρανόμως στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Άμπου Ντάμπι. Η εφημερίδα έχει πρόσβαση σε σωρεία εγγράφων που αποκαλύπτουν το παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης δίχως προηγούμενο. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Βουλευτικές εκλογές: Το βαλς σε τρεις χρόνους του Μακρόν». Ο γάλλος πρόεδρος άντλησε ιδέες από την ιδεολογική δεξαμενή της σκληρής δεξιάς πριν μιλήσει για το περιβάλλον και τα κοινωνικά ζητήματα, δίνοντας την εντύπωση ενός «προέδρου-χαμαιλέοντα». Τέλος, η Le Figaro: «Τίποτα δε δουλεύει στο Παρίσι της Αν Ινταλγκό». Χρέος, μποτιλιάρισμα, βρωμιά… Αυτές τις κατηγορίες αποδίδει η εφημερίδα στη δήμαρχο της πρωτεύουσας, η οποία μετά την αποτυχημένη προσπάθειά της στις προεδρικές εκλογές, βρίσκει αντίσταση ακόμα και στην παράταξή της.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Αυστηρότερους νόμους για τα όπλα απαιτούν μετά τη σφαγή στο σχολείο στο Τέξας». Ένας δεκαοχτάχρονος σκοτώνει 19 παιδιά και δύο δασκάλους, ενώ η αστυνομία δέχεται κριτική επειδή δεν μπόρεσε να αποτρέψει έγκαιρα το δράστη. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις στο Ντονμπάς». Πολλές πόλεις στην ανατολική Ουκρανία δέχονται πυρά. Η Μόσχα προσφέρει διαβατήρια στους ντόπιους κατοίκους. Η απροθυμία της Γερμανίας να παραδώσει τανκ τροφοδοτεί τις εντάσεις στην κυβερνητική συμμαχία. Τέλος, η Die Welt: «Ο Σολτς προωθεί μια νέα φάση παγκοσμιοποίησης». Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο γερμανός καγκελάριος διατυπώνει κατευθυντήριες γραμμές για τη διεθνή συνεργασία. Ωστόσο, η κριτική του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Πεκίνο είναι σύντομη.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η ΕΕ εξαρτά τη βοήθεια προς την Ουκρανία από πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις». Οι Βρυξέλλες καλούν το Κίεβο να ενισχύσει το κράτος δικαίου και να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Και η El Mundo: «Οι πατεράδες ήθελαν να μπουν μέσα γιατί τα SWAT δεν είχαν φανεί ακόμα». Οι μαρτυρίες σχετικά με την σφαγή στο Ουβάλντε του Τέξας είναι επικριτικές για την καθυστέρηση της επίλεκτης ομάδας της αστυνομίας να εξουδετερώσει το δράστη, ο οποίος βρισκόταν στο σχολείο για πάνω από μια ώρα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Τηλεφωνική επικοινωνία με το Κρεμλίνο: η Μόσχα θα συνεχίσει να προμηθεύει αέριο». Επίσης, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Βλάντιμιρ Πούτιν την άρση του αποκλεισμού της μεταφοράς των σιτηρών προς την Ευρώπη. Η La Stampa έχει σήμερα τίτλο: «Ντράγκι και Πούτιν επικοινωνούν για τα σιτηρά». Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών. Η Μόσχα θα συνεχίσει να προμηθεύει αέριο στην Ιταλία, απαιτώντας να αρθούν οι κυρώσεις για να σταματήσει ο αποκλεισμός των λιμανιών της Ουκρανίας. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Ντράγκι προς Πούτιν: ελευθέρωσε τα λιμάνια». Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας επικοινωνεί τηλεφωνικά με το Κρεμλίνο, και πιστεύει ότι «είναι λίγες οι ελπίδες για ειρήνη». Από την πλευρά του, ο Πούτιν ζητά να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ντράγκι: ‘Δεν βλέπω ελπίδα για ειρήνη’». Ο ιταλός πρωθυπουργός τηλεφωνεί στον ρώσο πρόεδρο για να ζητήσει το ξεμπλοκάρισμα των σιτηρών. Παράλληλα, η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει αέριο την Ιταλία.

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter