Διεθνής Τύπος: Ορκίστηκε η πρώτη μαύρη δικαστής του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου, Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον

In this image from video provided by the Supreme Court, retired Supreme Court Associate Justice Stephen Breyer applauds after administering the Judicial Oath to Ketanji Brown Jackson as her husband Patrick Jackson holds the Bibles at the Supreme Court in Washington, Thursday, June 30, 2022. (Supreme Court via AP)

Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι δικαστές περιορίζουν την εξουσία της ΕΡΑ σχετικά με τις εκπομπές ρύπων». Η απόφαση την τελευταία μέρα της θητείας του δικαστηρίου αποκρυσταλλώνει την στροφή προς τα δεξιά. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Το Ανώτατο Δικαστήριο καταφέρνει πλήγμα στην κλιματική πολιτική του Μπάιντεν με τον περιορισμό των εξουσιών της ΕΡΑ». Το δικαστήριο αποφάσισε τον περιορισμό των δυνατοτήτων της ενεργειακής ρυθμιστικής αρχής των ΗΠΑ για τη μείωση των ρύπων, πλήττοντας την περιβαλλοντική πολιτική του προέδρου Μπάιντεν. Τέλος η Wall Street Journal γράφει: «Η Τζάκσον γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα του Ανώτατου δικαστηρίου». Η 50χρονη νομικός Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον ορκίστηκε την Πέμπτη ως το δέκατο μέλος του δικαστικού οργάνου. Είναι η 116η νομικός που ορκίζεται μέλος του ΑΔ, ενώ αποτελεί την πρώτη μαύρη γυναίκα που το καταφέρνει στην ιστορία του θεσμού.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η Ντάουνινγκ Στριτ σχεδιάζει να μειώσει τον ΦΠΑ για να ανακουφίσει από τον πόνο των υψηλών τιμών». Το υπουργείο Οικονομικών φοβάται ότι η μείωση θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό. Ο Guardian έχει τίτλο: «Τόρης βουλευτής παραιτείται εν μέσω κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση». Ο βουλευτής Κρις Πιντσερ απολογείται στον πρωθυπουργό στο τελευταίο σκάνδαλο που πλήττει το Γουέστμινστερ. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Τζόνσον υπόσχεται δεκάδες δισεκατομμύρια για την ενίσχυση της άμυνας». Αλλά οι Τόρηδες επικριτές λένε ότι μια αδύναμη αύξηση δεν θα είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη κλίμακα της απειλής. Τέλος, η Daily Telegraph: «Συντηρητικός βουλευτής παραιτείται εξαιτίας μιας θωπείας σε κατάσταση μέθης». Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός αντιπρόσωπος των Τόρηδων, Κρις Πίντσερ, παραιτείται καθώς κατηγορείται ότι θώπευσε δύο άνδρες στο Λονδίνο σε κατάσταση υπερβολικής μέθης.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Ουκρανία διώχνει τη Ρωσία από στρατηγικά σημαντικό νησί». Μπάιντεν: «Υποστήριξη για το Κίεβο όσο χρειαστεί». Παράλληλα, δημιουργείται ένα γερμανικό τμήμα για το ΝΑΤΟ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Εκτόνωση της σύγκρουσης του Καλίνινγκραντ». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται μια νέα κατευθυντήρια γραμμή για τη μεταφορά εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις. Σκοπός είναι να καταστεί σαφές ότι δεν επηρεάζεται η κανονική εμπορευματική κυκλοφορία από τη Ρωσία προς τον θύλακα. Τέλος, η Die Welt: «Η αλλαγή της καταχώρισης φύλου γίνεται ευκολότερη». Η νέα ρύθμιση για τα τρανς άτομα αποδυναμώνεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε κεντρικό σημείο.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο Ματαρέλα κλειδώνει την κυβέρνηση». Το Κιρινάλε αποσπά τη δέσμευση του Κόντε να μην αποσχιστεί με εξωτερική υποστήριξη, αλλά το Κίνημα 5 Αστερων παραμένει πυριτιδαποθήκη. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Ντράγκι κλειδώνει την κυβέρνηση: “προχωρώ μόνο μαζί με τα 5 Αστέρια». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, παρεμβαίνει και σώζει την συνοχή της κυβέρνησης. Η Il Messaggero έχει σήμερα τίτλο: «Πάντα μαζί σας». Στην κηδεία του επιχειρηματία Λεονάρντο ντελ Βέκιο, συγγενείς, φίλοι και υπάλληλοι είπαν το τελευταίο αντίο. Τέλος, η Corriere della Sera: «Δεν κυβερνώ χωρίς το Κίνημα Πέντε Αστέρων». Ο ιταλός πρωθυπουργός συνομιλεί με τον πρόεδρο Ματαρέλα, ενώ στέλνει μήνυμα συνεννόησης προς τον Μπέπε Γκρίλο. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κινήματος, Τζουζέπε Κόντε, αποκλείει οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά του κόμματος.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Νόμος για την αγοραστική δύναμη: η αλήθεια για τις τιμές». Το κείμενο που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα δεν θα επιτρέπει την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τις κερδοσκοπικές λογικές. Στη Libération διαβάζουμε: «Αεροπορικές μεταφορές: μυρίζει Roissy». Επιβάτες στριμωγμένοι, πτήσεις ακυρωμένες, έλλειψη εργατικού δυναμικού, αύξηση των τιμών… Ο αεροπορικός κλάδος, που έχει σταματήσει λόγω της πανδημίας και κατακλύζεται από την επανέναρξη της κυκλοφορίας, αμφισβητεί το μοντέλο του. Μια απεργία έχει προγραμματιστεί αυτή την Παρασκευή για τα αεροδρόμια του Παρισιού. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «13 Νοεμβρίου: μια ιστορική ετυμηγορία». Μετά από δέκα μήνες ακροάσεων στη δίκη για την επίθεση στο Μπατακλάν το 2015, το μοναδικό μέλος των δραστών που βρίσκεται ακόμα εν ζωή, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, καταδικάστηκε σε ισόβια. Τέλος, η Le Figaro: «Οι ανυπότακτοι καταλαμβάνουν την επιτροπή οικονομικών». Ο βουλευτής Ερίκ Κοκερέλ εξελέγη την Πέμπτη επικεφαλής αυτού του στρατηγικού οργάνου της Εθνοσυνέλευσης, που εξετάζει τους προϋπολογισμούς και έχει πρόσβαση σε αποκρυμμένες πληροφορίες βάσει του δημοσιονομικού απορρήτου.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι σύμμαχοι υπόσχονται περισσότερα όπλα στην Ουκρανία». Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Μπάιντεν διακηρύττει ότι: «Αυτός ο πόλεμος δε θα τελειώσει με νίκη της Ρωσίας». Και η El Mundo: «Το ΝΑΤΟ οδηγεί τον Σάντσεθ να ορίσει ημερομηνία για τις στρατιωτικές δαπάνες». Η Ατλαντική συμμαχία πιέζει την κυβέρνηση να φτάσει στο 2% του ΑΕΠ τουλάχιστον το 2029, μετά την αποτυχία μέχρι το 2024.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter