Διεθνής Τύπος: Παγκόσμια παγίδα του FBI και 800 συλλήψεις – Ψίχουλα σε φόρους πληρώνουν οι Αμερικάνοι δισεκατομμυριούχοι

Διεθνής Τύπος: Παγκόσμια παγίδα του FBI και 800 συλλήψεις – Ψίχουλα σε φόρους πληρώνουν οι Αμερικάνοι δισεκατομμυριούχοι

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού Τύπου.

Στη Γερμανία, πρώτο θέμα στα πρωτοσέλιδα είναι η σύλληψη 800 εγκληματιών παγκοσμίως σε επιχείρηση του FBI. Η Die Welt γράφει σχετικά: «Το FBI ξεγέλασε εγκληματίες σε όλο τον κόσμο με ψεύτικα κρυπτο-τηλέφωνα». Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία πούλησε σε εγκληματίες τηλέφωνα τα οποία υποτίθεται ότι ήταν ανθεκτικά σε επιθέσεις. Οι έρευνες κατέληξαν σε 800 συλλήψεις εκ των οποίων οι 70 στη Γερμανία. Τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν. Και η Frankfurter Allgemeine Zeitung για το ίδιο θέμα: «Περισσότεροι από 800 συλληφθέντες σε επιχειρήσεις της αστυνομίας σε 15 χώρες». Καίριο χτύπημα κατά του οργανωμένου εγκλήματος στην επιχείρηση Τρωική Ασπίδα της Europol σε συνεργασία με το FBI. Σε διαφορετικό μήκος κύματος, η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Η ΕΕ αναλαμβάνει δράση εναντίον της Γερμανίας». Σύμφωνα με την γνώμη της Κομισιόν, η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τα ομόλογα της ΕΚΤ θέτουν την ευρωπαϊκή νομική κοινότητα σε κίνδυνο.

Στις ΗΠΑ, το κοινό αίσθημα προκαλούν οι φορολογικές δηλώσεις μερικών εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη. Οι Financial Times γράφουν σχετικά: «Οι αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν λίγο φόρο». Μια διαρροή ιδιωτικών φορολογικών εγγράφων δείχνει πόσο λίγους φόρους πληρώνουν άνθρωποι όπως ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Τζεφ Μπέζος. Η Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων (IRS) ξεκινά έρευνα για τυχόν παραλείψεις ή παρατυπίες.  Στην Wall Street Journal διαβάζουμε: «Εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου J&J θα λήξουν αυτόν το μήνα». Τα νοσοκομεία, τα πολιτειακά τμήματα υγειονομικής πρόνοιας και η κυβέρνηση αγωνίζονται ενάντια στον χρόνο για να οργανώσουν τους εμβολιασμούς πριν την ημερομηνία λήξης των εμβολίων της Johnson & Johnson. Η Washington Post κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Ο Μπάιντεν αλλάζει ταχύτητα μετά την αποτυχία διαπραγμάτευσης με τους Ρεπουμπλικάνους». Η συμφωνία για την ενίσχυση των υποδομών της χώρας με μια ομάδα Ρεπουμπλικάνων απέτυχε κι έτσι ο αμερικανός πρόεδρος εστιάζει την προσοχή του σε άλλη ομάδα πολιτικών. Τέλος, οι New York Times γράφουν: «Το παγκόσμιο κεντρί του FBI ‘τσιμπά’ με κρυφή εφαρμογή 800 εγκληματίες». Οι συσκευές που παγίδευσαν τους κακοποιούς κατέγραψαν 20 εκατομμύρια κρυπτογραφημένα μηνύματα σε 45 γλώσσες.

Στη Γαλλία, έχει ανοίξει η συζήτηση για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η Le Monde γράφει σχετικά: «Συντάξεις: το έλλειμμα αυξήθηκε, η μεταρρύθμιση επανήλθε στο τραπέζι». Σε 18 δισεκατομμύρια υπολογίζεται το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η κυβέρνηση θα φέρει προς συζήτηση νομοσχέδιο στο οποίο μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Η Le Figaro έχει κύριο τίτλο: «Μετά την τηλε-εργασία, η ώρα της επιστροφής στο γραφείο». Καθώς η πανδημία μπαίνει σε ύφεση, η Γαλλία αυτήν την Τετάρτη οδεύει προς την δεύτερη φάση του απεγκλωβισμού. Οι επιχειρήσεις οργανώνουν την επιστροφή των εργαζομένων τους. Στη Libération διαβάζουμε: «Η αρχή του τέλους». Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατίθεται για τις 11 μ.μ., ξανα-ανοίγουν τα εστιατόρια και οι δείκτες φαίνονται να υποχωρούν. Αυτή την 9η Ιουνίου οι Γάλλοι ξαναβρίσκουν μια γεύση ελευθερίας. Με μάσκες στα σχολεία και εμβόλια για τις κατ’ ιδίαν συγκεντρώσεις, είναι αυτό το τέλος της κόλασης του κορονοϊού, αναρωτιέται η εφημερίδα. Τέλος, η Humanité γράφει σήμερα για την ακροδεξιά: «Το επίπεδο συναγερμού έχει ανέβει». Η εφημερίδα καταγράφει τα περιστατικά που δείχνουν την άνοδο της ακροδεξιάς: παρότρυνση σε φόνο ακτιβιστών της Αριστεράς, χαστούκι στον γάλλο πρόεδρο, ιδεολόγοι της Λεπέν στα Μέσα, διχαστικοί στρατιωτικοί.

Στη Βρετανία, ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ έκανε μια ισχυρή δήλωση στην Daily Telegraph: «Θα πρέπει να μας συλλάβετε αν θέλετε να μην ανοίξουμε». Ο γνωστός συνθέτης είναι αποφασισμένος να αψηφήσει την κυβέρνηση αν η ημερομηνία λήξης του lockdown στις 21 Ιουνίου δεν τηρηθεί. Οι Times γράφουν: «Οι υπουργοί βρίσκονται υπό πίεση για την σύγχυση των καλοκαιρινών διακοπών». Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι έθεσε άδοξο τέλος στα σχέδια για διακοπές στο εξωτερικό, μετά την τελευταία έκκληση για παραμονή στην Βρετανία. Ο Guardian έχει κύριο τίτλο: «Ο Ρίσι Σουνάκ είναι ανοιχτός σε μια καθυστέρηση τεσσάρων εβδομάδων για την χαλάρωση του lockdown». Ο υπουργός οικονομικών παραδέχεται ότι μια μικρή αναβολή ίσως είναι η καλύτερη επιλογή εν μέσω φόβων για τις μεταλλάξεις. Τέλος ο Independent: «Ο αστυνομικός παραδέχεται την απαγωγή και το βιασμό της Σάρα». Ο Γουέιν Κάουζενς ομολόγησε την ευθύνη του για τον θάνατο της Σάρα Έβεραρντ, που εξαφανίστηκε τον Μάρτιο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ένα παγκόσμιο black out δείχνει πόσο εύθραυστο είναι το διαδίκτυο». Η αποτυχία του δικτύου διανομής περιεχομένου Fastly, άγνωστου μέχρι χθες, οδήγησε μερικές από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τους. Και η El Mundo: «Ο Μαδούρο ζητά τον Λεοπόλδο Λόπες γιατί τον αποκάλεσε διεφθαρμένο». Ο βενεζουελάνος πρόεδρος αρνείται τα πολιτικά κίνητρα πίσω από το αίτημα παράδοσης του αρχηγού της αντιπολίτευσης από την Ισπανία για κριτική στο καθεστώς του.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Πεντακόσιοι χιλιάδες εργαζόμενοι χρειάζονται για την ανάκαμψη». Ανακάμπτει η εργασία στην χώρα, παράλληλα όμως οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται σε τομείς όπως ο τουρισμός, η πληροφορική κπλ. Μικροί μισθοί και ελάχιστο βασικό εισόδημα θεωρούνται ανεπαρκείς παράγοντες για την τόνωση της ζήτησης και της προσφοράς. Στη La Stampa διαβάζουμε τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Αντρέα Ορλάντο: «Η μεταρρύθμιση για τις καθολικές διασφαλίσεις της εργασίας θα έρθει τον Ιούλιο», ενώ παράλληλα προειδοποιεί τον Σαλβίνι: «αρκετά με τους τακτικισμούς». Η Il Messaggero κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Οι δήμαρχοι επί ποδός πολέμου». Η δήμαρχος της Κρέμα υπό έρευνα για ένα περιστατικό τραυματισμού σε μια δομή ασύλου, κοντά στο Μιλάνο. Το γεγονός θεωρείται πρόκληση από τους δημάρχους, που καλούνται να σηκώσουν δυσανάλογα μεγάλο μέρος της ευθύνης του μεταναστευτικού ζητήματος. Και τέλος, η Corriere de la Sera: «Εντάσεις για τις απολύσεις». Η κυβερνητική πλειοψηφία διχάζεται για το μπλόκο στις απολύσεις τη στιγμή που ο Ντράγκι υποδέχεται τον επικεφαλής της Εργατικής Συνομοσπονδίας (Cgil), Μαουρίτσιο Λαντίνι.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter