Διεθνής Τύπος: Παρά το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Μπάιντεν υπερασπίζεται την αποχώρηση των ΗΠΑ

Διεθνής Τύπος: Παρά το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Μπάιντεν υπερασπίζεται την αποχώρηση των ΗΠΑ
Οπλισμένοι Ταλιμπάν έχουν ακροβολιστεί στις συνοικίες της Καμπούλ

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η αποχώρηση από το Αφγανιστάν περικυκλώνεται από το χάος». Τα αμερικανικά στρατεύματα παλεύουν να κρατήσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ ασφαλές ενώ ντόπιοι προσπαθούν να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη. Ο Μπάιντεν θεωρεί την έξοδο ‘σωστή επιλογή’. Στους New York Times διαβάζουμε: «Αντιμέτωπος με το χάος στο Αφγανιστάν, ο Μπάιντεν υπερασπίζεται την έξοδο». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε τη Δευτέρα την απόφασή του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων λέγοντας ότι είχαν δοθεί όλα τα εργαλεία στην αφγανική κυβέρνηση για να δημιουργήσει έναν στρατό ικανό να υπερασπιστεί την χώρα. Η Washington Post κυκλοφορεί με τίτλο: «Απεγνωσμένοι Αφγανοί προσπαθούν να ξεφύγουν». Η Καμπούλ είναι σε μεγάλη ένταση καθώς οι περιπολίες των Ταλιμπάν κρατούν τους πολίτες μες τα σπίτια τους. Την ίδια στιγμή, ο Μπάιντεν εμμένει στην απόφαση για αποχώρηση των στρατευμάτων, ακόμα και με τη βία. Τέλος, οι Financial Times: «Το χάος τυλίγει το αεροδρόμιο της Καμπούλ εν μέσω πανικού για διαφυγή από το καθεστώς των Ταλιμπάν». Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην απεγνωσμένη προσπάθεια να διαφύγουν από τη χώρα. Οι φόβοι αυξάνονται για τις γυναίκες καθώς θα επιβληθεί η κατά κυριολεξία ερμηνεία των νόμων της σαρία.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Οι Ταλιμπάν και πάλι κυρίαρχοι στο Αφγανιστάν». Είκοσι χρόνια μετά την πτώση τους, οι ισλαμιστές μαχητές κατακτούν και πάλι την εξουσία. Ο πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γκανί, διέφυγε στο εξωτερικό ενώ οι πρεσβείες των δυτικών χωρών εκκενώνουν το διπλωματικό προσωπικό τους. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Οι Ταλιμπάν επιβάλλουν την ισλαμιστική τάξη στην Καμπούλ». Τη στιγμή που οι νέοι κυρίαρχοι του Αφγανιστάν έχουν αναλάβει την ασφάλεια, το χάος στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας έχει μεγαλώσει την αγωνία των εκκενώσεων. Τέλος, η Libération: «Αφγανιστάν: τρέχουν για την ζωή τους». Η επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία ώθησε τους πολίτες να συρρεύσουν στο αεροδρόμιο και να δημιουργήσουν τεράστια μποτιλιαρίσματα στους δρόμους της Καμπούλ. Ο πανικός αυτός υπογραμμίζει την αποτυχία των Δυτικών δυνάμεων, που συνέχισαν χτες να επαναπατρίζουν βιαστικά το προσωπικό τους.

Στη Βρετανία, η Daily Telegraph γράφει: «Ο Μπάιντεν υπερασπίζεται την φυγή της Αμερικής». Ο αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει σφοδρές επικρίσεις για την απόφαση αποχώρησης των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν τη στιγμή που πολίτες προσπαθούν απεγνωσμένα να διαφύγουν από την Καμπούλ. Στους Times διαβάζουμε: «Αγώνας δρόμου για την αποφυγή του σφαγείου της Καμπούλ». Εκατοντάδες Βρετανοί και διερμηνείς παραμένουν παγιδευμένοι στο Αφγανιστάν. Οι πτήσεις σταματούν καθώς οι Αφγανοί πεθαίνουν μέσα στο χάος του αεροδρομίου. Ο Guardian έχει κύριο τίτλο: «Χάος στην Καμπούλ καθώς χιλιάδες προσπαθούν να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν». Εφτά πολίτες σκοτώθηκαν στην απεγνωσμένη προσπάθεια να μπουν σε ένα αεροπλάνο. Παράλληλα, οι ντόπιοι συνεργάτες των Δυτικών παραμένουν παγιδευμένοι, υπό τον φόβο αντεκδικήσεων. Τέλος, ο Independent: «Χάος στην Καμπούλ». Τουλάχιστον εφτά νεκροί στο αεροδρόμιο καθώς οι Αφγανοί προσπαθούν να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν. Απεγνωσμένοι πολίτες κρέμονται από αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη καθώς απογειώνονται. Η Βρετανία στέλνει εκατοντάδες στρατιώτες για να επισπεύσουν την εκκένωση.

Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Κρίναμε λάθος την κατάσταση». Μετά την γρήγορη κατάκτηση της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, η κυβέρνηση παραδέχεται τα λάθη της. Χιλιάδες θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, χαοτική η κατάσταση στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Στην Die Welt διαβάζουμε: «Όλοι δεν υπολογίσαμε σωστά τις εξελίξεις». Η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχεται τα λάθη μετά την γρήγορη νίκη των Ταλιμπάν. Θέλει να επιτρέψει σε 10.000 Αφγανούς να πετάξουν προς τη Γερμανία. Ο Λάσετ κάνει λόγο για πανωλεθρία του ΝΑΤΟ. Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εμποδίζει την εκκένωση». Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είπε ότι δεν αξιολόγησε η κυβέρνηση σωστά την κατάσταση.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η άνοδος των Ταλιμπάν εξαπολύει το χάος και την απόγνωση για διαφυγή». Χιλιάδες Αφγανοί συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο σε μια μάταιη προσπάθεια να επιβιβαστούν σε κάποιο στρατιωτικό αεροπλάνο. Τουλάχιστον εφτά άνθρωποι πέθαναν στην προσπάθεια. Και η El Mundo: «Μπάιντεν: ‘δεν θα πολεμήσουμε άλλο στο Αφγανιστάν, αυτοί δε θέλουν σύγκρουση’». Ο αμερικανός πρόεδρος παραμένει σταθερός στην απόφασή του: «Δε θα πέσω στο λάθος να συνεχίσω [τον πόλεμο]. Η αποστολή μας δεν ήταν ποτέ να δημιουργήσουμε δημοκρατία». Παράλληλα, ο μουλάς Αμπντούλ Γκανί θα κυβερνήσει το Αφγανιστάν με πρώην κρατούμενους του Γκουαντάναμο. Οι Ταλιμπάν ελέγχουν όλη την χώρα εκτός από την κοιλάδα του Πανσίρ.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Οι Ταλιμπάν στην εξουσία, η ώρα της εκδίκησης». Ο πρόεδρος Γκανί δραπετεύει ενώ το προεδρικό μέγαρο πέφτει χωρίς αντίσταση. Φόβος στην πρωτεύουσα, έκκληση από τις γυναίκες: ‘μη μας αφήνετε μόνες, θα μας σκοτώσουν’.  Στη La Stampa διαβάζουμε: «Αποκάλυψη Αφγανιστάν». Οι Ταλιμπάν στην εξουσία, το Αφγανιστάν πλέον είναι ένα ισλαμικό εμιράτο. Οι πολίτες σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια γεμίζουν τους αεροδιάδρομους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγουν από τη χώρα. Η Il Messaggero έχει σήμερα τίτλο: «Η Ευρώπη δε θα σας αφήσει μόνους». Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, είπε ότι υπάρχει σχέδιο για τους πρόσφυγες.  Τέλος, η Corriere de la Sera: «Χάος στην Καμπούλ, επιδρομή στα αεροπλάνα». Δώδεκα νεκροί στο αεροδρόμιο από την απέλπιδα προσπάθεια διαφυγής μέσω αεροπλάνων. Έφτασαν στην πατρίδα τους οι πρώτοι ιταλοί υπήκοοι από το Αφγανιστάν. Παράλληλα, Κίνα και Ρωσία προσπαθούν να ανοιχτούν προς τους Ταλιμπάν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter